[]

mantıklı düşünen insanlar için pragmatik insan demek doğru mudur?

çünkü pragmatizmde menfaatçi anlamı da var.

yoksa başka felsefi bir terim var mıdır? ya da başka ne denebilir?


 
Rasyonel


  • dissendium  (03.05.22 22:04:56) 
Rasyonalist daha mantıklı sanki pragmatist’den. Dediğin gibi pragmatist fayda odaklı düşünen bir insan. Kendisinin faydası olduğunda mantığı değil faydasını seçecektir.


  • Omelas'ı Terk Eden Köylü  (03.05.22 22:05:41) 
Pragmatik insanların çok büyük çoğunluğu mantıklıdır.

Fakat her mantıklı insan pragmatik olmayabilir.
  • kaptankedi  (03.05.22 22:48:44) 
Tam olarak eş anlamlıdırlar diyemeyiz. Pragmatizm, daha çok bencillik kokar.

Muadil olarak "akil" diyeceğim ama bu kelime geniş zamanı kapsayan ideali olan insanları kapasayan bir sıfat. Mantıklı kelimesi ise kısa zamanı, anlık veya günlük hayatın içerisinde karşılaşılan sorunları çözen kimse manasına geliyor gibi .
  • Erva  (03.05.22 23:42:25) 
pragmatik insan nötr ü kendi için faydaya dönüştüren insan yani pragmatik insanlar win - lose olarak bakarlar duruma. önemli olan onlar için bir fayda sağlamasıdır karşı tarafın ne kazandığı umrunda değildir.

mantıklı düşünen insan win-win bakar. karşı tarafı önemser.

diyelim ki elimde ingilizce bir metin var çevirisi lazım

pragmatik düşünce ;
yakın arkadaşlarımı arayayım onların arkadaşlarına ulaşayım 4-5 kişiye yakın arkadaşlarımın isimlerini kullanarak çevirmelerini söyleyeyim 5 kişiden 2 si çevirse onları karşılaştırarak işi tamamlayayım

mantıklı düşünce ;
bir adam bulayım parasını verip çevirttireyim eğer arkadaşımsa ya bir yemeğe götüreyim yada bende onun bir işini halledeyim böylece ödeşmiş olalım

gibi.
  • duyurukullanıcısı  (03.05.22 23:49:49) 
Pragmatizm bana daha çok çıkarcılık gibi gelir. Evet içinde belirli bir Mantıkcılık barındırır ama bu mantıkçılığı kendi çıkarına yontar.
Mantıkçı ise kendi menfaatine karşı bile olsa o yolun varlığını kabul edendir. Rasyonalist iyidir mantıkçı tavır için.

  • maq  (03.05.22 23:50:26) 
Rasyonel sözcük anlamı olarak "mantıklı" demek zaten. O yüzden tam karşılığı rasyonel olur.

Herkes pragmatizme menfaatçi demiş, ama değildir. Menfaatçilik/çıkarcılık "oportünizm" olarak karşılık bulur. Pragmatik "faydacı" demektir.

Yani:
Rasyonel: Mantıklı düşünen, mantığa göre karar alan, duygulara, ideallere vs. kapılmadan en mantıklı şey neyse onu yapan insan
Oportünist: Çıkar/menfaat kollayan ve o fırsatı gördüğü noktada hareket eden, mantıktan çok çıkar odaklı düşünen insan
Pragmatik: Her açıdan olabilecek en faydalı sonucu elde edecek şekilde hareket eden, sadece kendisi veya bağlı olduğu herhangi bir kişi ve kurum için değil, herkes ve herşey için fayda sağlayacak sonuca odaklanan insan olur.

Bu açıdan pragmatik insan aynı zamanda rasyoneldir de çünkü bu şekilde düşünmek için zaten rasyonel olmak gerek. Oportünist insan yeri geldiğinde fevri davranıp mantığı hiçe sayabilir ama pragmatik insan bu duruma düşmez çünkü onun kafasında daima en güvenli senaryolar şekillenir.

Menfaat ve fayda arasındaki farka dikkat etmek lazım burada.
  • mantheman  (04.05.22 02:18:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.