[]

Hukuki bir konuda ses kaydı alma

Başka çaremiz yoksa gizli ses kaydı alıp delil olarak sunabiliyor muyuz? Emsal bir karar var ama onda telefon konuşmasıymış, karşılıklı konuşma değil. Karşılıklı konuşmada kayıt almaktan bahsediyorum. Konuşmanın sonlarında kayıt aldığımızı da karşı tarafa söylesek, o da alırsan al dese mesela. Normalde yasal değilse bile hukuki bir zemine oturur mu?




 
Ses kaydını alanın başı derde girer. Arkadaşımın bir yakını delil olur diye öğretmenler odasında habersiz ses kaydı almaktan hüküm giydi. Ceza ertelenmedi de. Cezaevine girdi. Ses kaydı aldıktan sonra söylemek izin almak olmadığı için benzer bir duruma düşersin.


  • himmet dayi  (13.03.22 20:49:49 ~ 20:50:33) 
Peki kayıtta bize edilen hakaret vs varsa yine aynısı geçerli mi?


  • heathen  (13.03.22 20:53:02) 
İlk olarak hukukçu değilim. Onu belirteyim.

Bahsettiğin durumda alınan kaydın alınma biçimi önemli. Taciz, saldırı, hakaret vb. durumların ispatı için alınan ses ya da görüntü kaydı delil olarak kabul edilebilir mahkeme tarafından. Ancak bunun beklenmedik ve ani gelişen bir olay olması lazım. Atıyorum evin balkonundan bakarken birinin bir yakınına (ya da tanımadığın birine) saldırdığını gördün, hemen telefonu çıkardın video kaydı almaya başladın. Bu delil olarak kabul edilir. Mahkeme alınan kaydın sistematik ve planlı bir kayıt olduğu kanaatine varırsa bu kayıt delil olarak kabul edilmez. Karşı taraf da şikayetçi olursa senin ceza alma durumun ortaya çıkar.

Burada sorduğuna göre ses kaydı almayı 'planlıyorsun'. Dolayısıyla aldığın kayıt sonradan söylesen dahi delil olarak kabul edilmez diye düşünüyorum. Düşünüyorum diyorum. Çünkü bunun kararını mahkeme verir. Ancak karşılıklı konuşma sırasında ses kaydını tesadüfen alamayacağın için muhtemelen delil olarak kabul edilmeyecektir.
  • himmet dayi  (13.03.22 21:03:47) 
aldım. sundum. hakkımda suç duyurusunda bulunuldu. takipsizlik çıktı.
yüz yüze konuşurken gizlice telefonla kayıt almıştım. kendisi ilk kez mahkemede öğrendi. kanıt olarak görüldü ve hiçbir sorun yaşamadım.

avukatımın söylediğine göre ikili görüşmelerde, ispatlamanın başka bir imkanı yoksa ve yalnızca mahkemeye sunuluyorsa yani başka yerlerde, başka kişilere paylaşımı yapılmıyorsa suç teşkil etmiyor.

yine de yatırım tavsiyesi değildir.

ek: benim ses kaydım da planlı bir ses kaydıydı. mahkemeye de o şekilde sundum. sürekli yalan söylediği için ispatlayabilmek adına kayıt aldım dedim.
  • d e j i n  (13.03.22 21:17:43 ~ 21:19:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.