[]

Kombi dolandırıcılığı nasıl bu kadar rahat yapılıyor

Kombi tamiri için yer ararken fark ettik 50 liralık basit bir parçayı takmaya 800-1000 lira isteyen tiplerle dolu ortalık. Nasıl oluyor bu iş? İnternette de her yerde insanlar kombicilerden şikayetçi, birçok gazetede kombi yetkilisi olduğunu söyleyen kişilere dolandırılmayın tarzı haberler yapılmış. Fahiş ücretleri ödemeyenlerin üstüne korkutmak için sahte avukat salanı bile okudum.

Durum baya çığırından çıkmış gibi duruyor, baya yeri yurdu belli iş yeri açıp da nasıl sürdürüyorlar dolandırıcılığı? Akıl alır gibi değil. Neden bir şey yapılamıyor buna? Yasal bir boşluk mu var?


 
nasıl sürdürülüyor --> 50 liralık bir parçayı takmak için 1000 lira istemek dolandırıcılık değil çünkü. öyle olsaydı ülkede açık oto servisi kalmazdı :) dolandırıcılık başka bir şey.

50 liralık parçayı kendin takabiliyorsan 0 tlye takarsın.
araştırma yapıp daha ucuza takacak adam bulabiliyorsan yine 1000 lira ödemezsin.
ama ilk gördüğün adama kombiyi ve cüzdanı teslim edersen adamın çektiği rakamı ödemen gerekir bu kadar basit. bizim milletimiz üşengeç, tamir tespit parası da ödemez. üç kombici çağırıp arıza tespit için 100'er lira ateşlese, üçünün yalan söyleyip söylemediğini anlayacak, ama bunu kimse yapmaz trde.
  • roket adam  (10.03.22 12:18:42 ~ 12:19:40) 
Cunku insanlar dolandirilmak istiyor, bu bir ihtiyac ve devlet bunu engelleyemez.

Arkadasima karti yanmis demis, bi kahve ismarla yapayim dedim.
Zaten haftada bir gorusup kahve iciyoruz 1 adim fazla gidip halledicez.

Tamam falan dedi.
Adama 1000 tl vermis yaptirmis :)

Alt tarafi 30 kurusluk parca degistiriyor.
Para verince seviniyorlar herhalde.
  • divit  (10.03.22 12:22:59) 
eğer 50 liralık parçayı takıp işçilik olarak 750-950 lira aldıysa dolandırıcılık değil bence. arz-talep meselesi. ama 50 liralık parça değişecekken, bilmemne kartı yanmış diyerek 1000 lira daha ekliyorsa, bu dolandırıcılık. bu tarz işlerde eşe dosta sormadan iş yapmıyorum. tanıdık usta buluyorum, hatta bana ustayı öneren kişiye de önceden arattırıyorum "co2s2 çok yakın bir arkadaşımdır, işini düzgün bir şekilde halledin" dedirtiyorum. az pahalı olduğunu bilsem bile, düzgün iş yapan ustayı tekrar tekrar arıyorum. en azından net kazıklanmıyorum.


  • co2s2  (10.03.22 12:29:26) 
dolandırıcılık bu değil + 1

yapabiliyorsanız kendiniz yapın. yapamıyorsanız eğer o işin fiyatını o işi kim yapacaksa o belirleyecek. serbest piyasa.
  • benaslinda  (10.03.22 12:35:38) 
50 liralık parçayı 1000 liraya takmak dolandırıcılık değil, takabiliyorsan sen tak, takamıyorsan o parayı verceksin bu genel olarak her sektör için geçerli. Dolandırıcılık çok farklı bir şey.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (10.03.22 12:36:18) 
Abi serbest piyasa falan da el işçiliğine 1000 lira istemek dolandırıcılık yapmış kadar olmaktır. 200 iste 300 iste tamam da bu adam benim hizmetime muhtaç diye düşünülerek bu kadarı da olmaz. Öncesinde iyi bir araştırma yapmak, en vicdanlısını çağırmak lazım yani.


  • heathen  (10.03.22 13:48:42) 
bu tarz beyaz esya tamiratı işlerinde ( oto tamir için de geçerli yazacaklarım, sözlükte tamirci dolandırıcılıkları vb. baslıklarda yazar.) asıl dolandırıcılık bir parçanın bozuk oldugunu iddia edip, neredeyse makinanın kendisi kadar para isteyip sizi parçanın komple yenisiyle değişimine ikna etme mevzusu. size sıfır ya da baska bir yerden cıkma parçayı takıp( sıfır fiyatına), sizin makinanın parçasını da alıp yine 2. el bir yere okutma durumları sıkca oluyor.
yoksa yapacagı iş için 300 yerine 1000 tl istemesi durumunda, sektörel olarak her iş kolunda su işe maksimum istenebilecek tutar şudur gibi bir yasanın bizde oldugunu sanmıyorum ya da birçok yasa gibi uygulanmıyor olabilir. kimse 500 lira için 3 sene sürecek bir dava ile uğraşmak istemiyor olabilir vs vs.
o yüzden bizde de bu işler, Amerika'da olduğu gibi, kendi aletini edevatını alıp her türlü tamirat, tadilat vs işini kendin yapa evriliyor. cunkü bizdeki mevzuda olay sadece para da değil, parasını verip yine yukarıda bahsettiğim bir dolandırılma hadisesi yaşama ihtimaliniz yüksek.
ya düzgün bir usta bulup ona sıkı sıkı sarılacaksınız ya da kendiniz yapmayı öğreneceksiniz.youtube derya deniz bu tarz konularda.
  • demoniclewinsky  (10.03.22 14:21:03) 
fatih bank izleyin youtubedan birçok örnek var haklı olduğunuza dair, ve o kolay yolu gösteriyor tamir vs için


  • Fusha  (10.03.22 15:50:49) 
Burada dolandırıcılık değildir diyenlerin pek çoğu da eve usta çağırırken dolandırılma korkusu yaşıyordur eminim :)

Ama bana kalırsa durumu tam olarak doğru ifade etmemişsiniz. 50 Liralık parçayı takmak için 1000 Lira istemesi, cihazın durumunu, yapılacak işi, süreci vb açık bir şekilde anlattığı takdirde dolandırıcılık değildir.

Fakat sırf fanındaki tozlanma sebebiyle traktör gibi ses çıkartan bir cihazın fanının komple değişmesi gerektiğini söyleyerek, hem parça fiyatından kar eden, hem de işçiliği abartıp bir de oradan vuran dolandırıcılarla dolu olduğunu biliyoruz ortalığın. El kadar filtresi tıkanmış kombinin anakartının değişmesi gerektiğini söyleyen ustalar var. Siz işten ne kadar az anlar görünürseniz de yiyeceğiniz kazık o denli büyük olur. Bu ülkedeki esnaf/servis vb takımının %90'ının dolandırıcı olduğunu hepimiz biliyoruz.

Fakat şu bilgi çağında bu konularla ilgili az-çok bilgi edinemiyorsak bizim de payımız var bunda.

www.youtube.com

Şu kanalın videolarını izlerseniz kombidir petektir basit tamiratlardır genel bir fikriniz olur. Ayrıca adam epey eğlenceli anlatıyor.
  • msb  (10.03.22 15:53:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.