[]

excel beni dinlemiyor vol. 753473

ya hep aynı şey, hep aynı şey. excel benim sözümü bir türlü din-le-mi-yor.

alalh aşkına bir yol gösterin, benim excel'im böyle durumlarda bitiyor. ben neyi eksik yapıyorum yahu?

binlerce satırdan oluşan bir tablo.

A hücresinde 11B04, 11B25 gibi değerler var. B'den sonraki sayı değişiyor. bunların 11-04 11-25 formatında olması gerekiyor. yani B yerine - olacak.

çok basit bir şey değil mi hocam, temel excel bilgisi. ctrl+h yapıyorsun, bul/değiştir ekranı açılıyor. B'yi - olarak değiştir diyip tümünü değiştir'e tıklıyorsun.

ama canını sevdiğimin excel'i 11-04'ü 4.Kas, 11-25'i 25.Kas yapıyor. tarih sanıyor.

değiştirmeden önce hücreleri "metin" olarak biçimlendiriyorum, yine öyle yapıyor. bakın "hücreleri metin olarak biçimlendir" diyecekler için tekrar söyleyeyim, hücreleri "metin" olarak biçimlendiriyorum. değiştir diyince yine tarih oluveriyor. tarih olduktan sonra metin yap diyince de 45216 gibi o tarihin sayı karşılığına çeviriyor. yok mu abi 11-25 şeklinde durdurtmanın bir yolu?

olmasın. metin olsun. ne görüyorsan o olsun. 11-25 ise 11-25 kalsın. alıp tarihe çevirmesin. çevirmesin. çevirmesin demiş miydim? çevirmesin.

 
streamable.com

İki tur değiştir yapacaksın.

1) 11B -> '11B (evet başında ' var.)
2) B -> -

Eğer 11B kısmı da değişiyorsa yan sütuna:

="'"&A1

diyeceksin. Sonra B bu sütunu kopyalayıp değerleri yapıştır diyeceksin. Sonra değiştir işlemini yapacaksın. Değiştir yapmadan önce ' işaretlerin görünüyor olabilir. Önemli değil. Değiştir dedikten sonra kaybolur.
  • himmet dayi  (02.03.22 19:54:45 ~ 20:02:29) 
Neden en başa ' koyuyoruz hocam? Olmuş böyle evet ama anlamadım onun mantığını


  • veritaslibertas  (02.03.22 21:53:01) 
excel'de en başına ' koyunca hücrenin içeriğinde ne varsa aynı kalıyor. ister formül yaz, ister tarih yaz, yazdığın gibi kalıyor.

' koyarsam olacağını biliyordum ama onca hücrenin başına nasıl ' koyacağımı akıl edememiştim. iki sefer değiştir yaparak 11B'leri '11B yaptıktan sonrası tıkır tıkır geldi.

aslında hücreyi "metin" olarak belirlemenin de başına ' koymakla aynı işi görmesi lazım. ama excel işte, en azından bendeki versiyonunun aklı o kadar çalışıyor. tersten dolaşmak gerekiyor.
  • kibritsuyu  (02.03.22 22:33:28) 
@veritaslibertas

hücreye ' ile başlayan ne yazarsan yaz metin olarak algılar. Baştaki ' otomatik gizlenir. ' ile yazılan sayılarda matematiksel işlem de olmaz. Onları sonradan sayıya çevirmek lazım.

@kibritsuyu

Hücre biçimini 'Metin' seçsen de o hücreye girip F2 yapıp tekrar Enter yaparsan otomatik olarak orayı sayıya/tarihe/para birimine vs. çevirir. Excel'in çalışma mantığı bu şekilde. Bul ve değiştir dediğinde de aslında F2 + Enter yapmış gibi davranır.

Bu arada iki tur yapmaya da gerek yok aslında. Mantığı anlaşılsın diye iki tur dedim ama tek seferde:

11B -> '11-

değişikliği de yeterli.
  • himmet dayi  (02.03.22 23:40:35 ~ 23:44:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.