[]

sabahları uyanma sorunsalı

sabahları 6 gibi bir saate alarm kurduğumda rahat bir şekilde gözümü açıyorum, kendimi dinç hissediyorum ancak dışarıda hava henüz aydınlanmadığı için psikolojik olarak yataktan dışarı çıkacak moda giremeyip tekrar uyuyorum. bu sefer 10-11'e kadar uyuyorum ve çok zor uyanıyorum. uyanma teşebbüslerimi uyku hali bastırıyor, kurduğum tüm alarmları ertelemiş oluyorum. bu neden kaynaklanabilir, saat 6'daki gibi enerjik neden uyanamıyorum? ne yaparsam rahat uyanırım?

belki cevap için faydalı olabilir:
-sigara çok az tüketiyorum, 2-3 günde bir 1-2 tane gibi bir ortalama.
-spor yapmıyorum ama yine 2-3 günde bir düzenli tempolu yürüyüş yapıyorum, her yürüyüşte 50 ila 90 arası değişen kardiyo puanları kazandığımı görüyorum google fit uygulamasına baktığımda.
-uyumadan önce telefonu maalesef bırakamıyorum ama uyumak üzereyken telefonun internetini kapatıyorum bildirim almamak için.
-uyku kokusu dediğimiz şey var, odanın uyandığımda havalandırılmaya ihtiyacı oluyor, zaten güne başlarken ilk iş odayı havalandırmak oluyor.
-gece uyku saatim değişmekle beraber 12 ila 3 arasında bir saatlerde oluyor. genelde 12
-oda bazen kapkaranlık, bazen bir masa lambası açık uyuyorum.

 
Bunun bir açıklaması vardı ama tam hatırlayamıyorum şu an. Ama işin özü, 6da uykunu almış olmana rağmen kalkmayıp daha çok uyumandan kaynaklanıyor. Daha çok uyuduk diye daha çok dinlenmiyormuşuz yani. Ve tabii sabahları havanın karanlık olması da etkiliyor diye düşünüyorum.


  • veritaslibertas  (28.02.22 12:38:53) 
Hocam insan hamur gibidir. Duruma göre şekil alır ve hatta o durum değişse bile bir süre önceki durumunu korur. Hafta içi erken kalkarsanız cumartesi bile erken kalkarsınız. Çünkü vücut buna alışmış olur. Bunu devam ettirmek ister. Bir kere uyanmayı başarırsanız ve direnç gösterirseniz vücudunuz kendiliğinden o saatte uyanacak.

İkincisi de erken kalkmak erken yatmayı tetikler. Ben öğrenciyken gece 3'te uyurdum. Çalışmaya başladıktan sonra akşam 11'de uyumaya başladım. Çünkü çalışmak, yolda zaman geçirmek insanı yoruyor ve erken yatmaya başlıyorsun. Aynı şey askerde de oldu. Askerde 22.30'da uyuyordum. Gün içinde yorulmak da etkiliyor.

Bir de ben alarm ertelemekten nefret ederim. İlk alarmda uyanırım. Yatakta geçirdiğiniz süre 15 dakikayı geçmesin.
  • dissendium  (28.02.22 12:44:48) 
ikinci uykudan sersem gibi uyanmak uyku fazıyla ilgili, 6da doğru bir fazda uyandığın için dinç hissediyorsun fakat dediğin gibi karanlıkta yataktan çıkmak psikolojik olarak zor

İstanbulda güneş 7.40 da doğuyor, alarmı 8e kurup dene bir de, en azından 10-11 de uyanmaya göre kârlı olur
  • freebird5406_2  (28.02.22 13:02:13) 
tamamen uykunun evreleri ile ilgili.

www.acibadem.com.tr

www.doktortakvimi.com

uykunun bazı evrelerinde uykumuz daha hafif, bazı evrelerinde daha ağır. ve bu evreler arası geçiş oluyor uyanana kadar. siz de büyük ihtimalle 6 gibi hafif uyku evresindesiniz, sonra yine ağıra geçiyorsunuz.

hatta bazı akıllı saatlerde bunun uygulaması var. hangi uyku evresinde olduğunu takip ediyor. siz diyorsunuz ki beni 08-10 arası uyandır. O aralıkta ne zaman hafif uyku evresine geçerseniz o zaman uyandırıyor.
  • la lykia  (28.02.22 13:10:55 ~ 13:11:58) 
Ben bu isin uzmani degilim ama bildigimi paylasayim. Isin uzmani Dr Andrew Huberman.

Dr Huberman diyor ki, bir hafta boyunca uyandiginiz saatleri dusunup ortalamasini alin. Bir sabah 6da bir sabah 8de kalktiysaniz ortalamaniz 7 gibi dusunun. Her sabah 10da kalkiyorsaniz 10. Bu saatten yaklasik iki saat oncesi sizin 'temperature minimum' zamaniniz. Sirkadyen ritminizi duzeltebilmenizin tek yolu temperature minimum zamaninizi bilip buna gore hareket etmek.

TM zamaninizdan itibaren sonraki dort saat icinde parlak isiga maruz kalmaniz gerekiyor. Bunu yaptiginiz surece daha erken uyanip daha erken yatmaya baslayabilirsiniz.

TM zamaninizdan onceki dort saatlik donemde parlak isiga maruz kalirsaniz daha gec kalkma egiliminde olacaksiniz.

Uyandiginizda hemen kalkmazsaniz uyku genelde 90dklik donguler icinde oldugu icin kosullar mumkunse asagi yukari bir 1,5 saat daha uyuyacaksiniz. Bu sure icinde mesela 40 dk sonrasinda uyanirsaniz sanki cok az uyumus gibi hissedeceksiniz cunku bir donguyu tamamlamadiniz.

Uyanin, camlari acin. Mumkunse disari cikip yuruyun. Hava bulutlu bile olsa karanlikta kalmaktan daha iyi. Hic mumkun degilse evinizdeki isiklari acin.

Ya da daha iyisi bunu dinleyin: www.youtube.com
  • sopiro  (28.02.22 14:54:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.