[]

19250 TL Türkiye vs 3000 Euro Göteborg (İsveç)

Merhaba,

Bir süredir Avrupa'da iş arayışındayım ancak yurtdışı maaşları biraz düşük geldi bana. 6-7 yıllık mühendis maaşları net 3000-3500 Euro arasında değişiyor. Numbeo benzeri sitelerde yaptığım kıyaslamada en iyi ihtimalle aynı yaşam standardını yakalayabilecekmişim gibi görünüyor.

Sizin tercihiniz ne olurdu?

 
tespitin doğru, zamanında şurada da tartışmıştık: www.eksiduyuru.com

yani burada ciddi bir para kazanıyorsan - kazanma ihtimalin varsa, dolar kuru vs durumlarından bir şekilde uzak kalabiliyorsan ve tek çalışıyorsan avrupa'ya gittiğinde ekonomik yaşam standartların aynı kalır ya da daha düşük olabilir (araba - elektronik - vize serbestliği dışındaki konularda tabii) bunun dışında gidenlerin hepsi de maddi sebeplerle gitmiyor, belki de oraya gidip bir tık aşağı para kazanmak seni daha mutlu edebilir ya da etmeyebilir.
  • roket adam  (20.02.22 23:59:41 ~ 21.02.22 00:04:02) 
Göteborg'da bi arkadaşım var, hayatından aşırı memnun. O da 3k civarı bir şey alıyor diye biliyorum. TR'de olsa sizinkine benzer bir maaş alırdı muhtemelen.

Ama bu tercih aşırı kişisel bir şey. Mesela maddi olarak çok daha fazla paran olmaz ama daha "sakin" bir hayatın olur belki, o da istediğin bir şeyse hayat standardın yükselmiş olur vs. 3k Euro çok iyi bir para değil, ama mevzu sadece para da değil. Sırf TC siyasetinden uzaklaşmak için bile kaçan bi sürü insan var.

Ben şahsen 20-30k Euro vermedikleri sürece İsveç'e / Kuzey Avrupa'ya gitmem. Karanlık ve soğuk sevmiyorum, güzel hava, güzel yemek, insanlarla kolay sosyalleşmek benim için önemli. 5-6k civarı Hollanda teklifleri geliyor ayda bir, kabul etmiyorum.

Alanınızı bilmiyorum ama remote iş yapabiliyorsanız o parayı burada almanız imkansız değil. TR'de yaşayıp EU/US maaşı almak tam bir f/p canavarı. Sizin yerinizde olsam bunu yapmaya çalışırdım, ki zaten şu an öyle yapıyorum.
  • plutongezegendegilmi  (21.02.22 00:01:43) 
Tespit doğru ancak akıl yürütmenizde şu kısım eksik olabilir; göç ettiğiniz gibi mi kalacaksınız? Maaşa zam almayı kastetmiyorum. Ne kadar sürelik bir plan yapıyorsunuz ve o süre zarfında türkiyeydeki ekonomik durumu ve burada yapabileceğiniz işlerin getirisini nasıl değerlendiriyorsunuz. Örneğin dil öğrenecek misiniz, orada bir- iki yıl iş deneyimi isveçteki bir sonraki iş başvurunuzda nasıl bir katkı sağlayacak gibi gibi. Bir de tabii oturum olayı var, yüksek nitelikli göçmen olacağınız için kalıcı oturum almak uzun zaman almaz ye düşünüyorum. Gelir seviyesinden bağımsız olarak türkiyede mutluysanız başka ama diğer türlü kalıcı oturum şansı gibi bir kriter varken kıyaslama bile yapmam ama bu göç kararı çok kişisel birşey.


  • rewlack  (21.02.22 00:06:48) 
Eskişehir gibi bir yerde o kadar maaş alan birinin başka ülkeye gitmesi mantıklı değil.

Ama illa başka ülkede yaşamak istiyorum diyorsan o ayrı. Gelir umrumda değil ben farklı ülkede yaşamak istiyorum diyorsan gidilir.

Bu gelirle eskişehir'den ya da başka herhangi bir yerden çok rahatlıkla birkaç ev alırsınız.
  • garylineker  (21.02.22 00:27:19) 
Şahsen Türkiye'de 19.250 lira kazanıyor olsam en azından şimdilik yurt dışını düşünmezdim.


  • h1a9t6a7y  (21.02.22 00:37:13) 
Cok uzun yazdim sonra sildim.
Zamaninda turkiye'de 3bin dolar aliyorum zaten diye gitmedim. asiri pismanim.

Mutlaka git, bana dua edersin bir de ps5 gonderirsen sevinirim.

O site de sacmaliktan baska bir sey degil. Yari parasina bile buradan daha cok alim gucun olacak.
Bin euro'ya araba alirsin.
  • divit  (21.02.22 01:13:09) 
19250 lira bugün için süper bir mühendis maaşı değil. Harcamalarınız çok değildir, azla yetinirseniz bile süper, iyi bir maaş değil. Bugün ve gelecek için size bir güvence sağlayacak bir maaş değil bu maaş. İki kişilik bir aileye bile neredeyse zor yeten bir maaş. Ev almak zor. Arabada öyle.


Avrupa'da iş arayışınız varmış, ben yerinizde olsam Avrupa fırsatını önümüzdeki 2 yılım için denerdim. Bu fırsatı denerseniz hayatınıza ne kadar artısı olur, 1-2 yılın sonunda dönmeye kalksanız iş bulma şansınızı en iyi siz bilirsiniz. Avrupa'da yapacağınız işin size döndüğünüzde burada maaş, prestij açısından artısı olursa tercih edin.
  • GoodMorningTeacher  (21.02.22 01:19:33) 
Çocuklarımı düşünür yoksa da ilerde olacak derhal giderdim.


  • lion de la Turquie  (21.02.22 01:50:14) 
Vallaha eğer tek kıstas paraysa ve hiçbir şekilde yurtdışına tatile gitme, çocuğun geleceği, araba alma, ülkenin geleceği, ülkedeki güvenlik, huzur vs önemsizse evet türkiye iyi.

Avrupa'da maaşlar arasında uçurum yok. Yani yeni başlayan asgari alip 5 yıllık deneyimli 3 katı alir diye bir olay yok. Yani bunu seven kişiler tabiki Türkiye gibi yerlerde, dubai'de ya da amerika taraflarında iş bakmalı. Avrupa böyle bir yer değil. Dün hintli bir arkadaş ile konuşuyorduk, bir iş arkadaşı rahatsızlık sebebiyle bir sene falan iş yapamayacak ama ya iyi ki Fransa'dayız resmen hiç aklımıza "what if" sorusu gelmiyor dedik ki harbiden öyle. Aklıma ya işle ilgili sorun olursa, ya sağlıkla ilgili sorun olursa sorusu gelmiyor çünkü hepsinde güvence var.

Bu arada bahsettiğiniz maaşlara isvec'te yaşayan arkadaşın tek derdi ev alamamak çünkü sistem garip ve evler pahalı çünkü Türkiye gibi canı isteyen ev yapamaz. Onun dışında baya mutlu kazandığı para ile. Müzik, fotoğraf, çeşitli hobilere yüzlerce Euro harcıyor, yatırım yapıyor vs. Hayattan çok mutlu. Istediğinde Türkiye'ye geliyor.

Ben de misal şu an 2800 euro civarı net alıyorum Fransa'da. Türkiye'ye birinin gel demesi için 3500 Euro falan Türkiye'de vermesi lazım. Türkiye'ye öyle 20-30 bin lira için ayak basmam izmir/eskisehir fark etmez. Görüş farkı yani.

Bu arada ben giderdim isvec'e ama başka ülke varsa ona bakardım. Nordik ülkeleri sevdiğim yerler değil.
  • logisticsmanager  (21.02.22 02:05:25) 
avrupada yasiyorum gelirim net 4000+ €, numbeoyu hic kullanmadim ama 19 bin lira bence para degil. 1000€ nereden bakarsan.

yani avrupada öyle aylik 20 binler olmaz ama rahat yasarsiniz. kendi oturdugum evi almak mesela yerine göre ciddi sacma olabiliyor. bende sacma mesela, surada sormustum hatta
www.eksiduyuru.com

paradan daha degerli seyler var bence, canim istediginde pragda, berlinde konsere giderim, parise, londraya müzeye giderim, disneylanda, legolanda giderim ikinci kere düsünmem, paranin hesabini yapmam. bu bence fark yaratiyor, bunu bana eskisehir veremez.

daha yazdim bir kac sey ama sildim. acikcasi sunu düsünüyorsaniz bence zaten kalin eskisehirde yurt disinda mutsuz olursunuz.
  • bora benim lan aslında  (21.02.22 06:20:33) 
türkiye ile isveç arasındaki tek fark alım gücü değil ki. bir şehir magandasına denk gelmenize bakar bu ülkede hayatınızın kayması. en nezih semtte de yaşasanız, en kurumsal ve en iyi maaşlı işte de çalışsanız insanla muhatap olduğunuz sürece medeniyetsizlik, kişisel alana saygısızlık, kültürsüzlük her yerde. türkiye’de 25k kira verip oturacağınız yerde bile huzur bulacağınızın bir garantisi yok, ruh hastası bir komşuya bakar huzurunuzun kaçması. egosu şişik bir yöneticiye bakar aldığınız bol sıfırlı bir maaşın gözünüzde değersizleşmesi.

tabii ki binbir hesap yaparak ev arkadaşıyla oturulacak bir senaryoda konu tartışılır ama tek başınıza sorunsuz yaşayabileceğiniz bir bütçeyle tartışılacak bir tarafı yok bana göre. Çok değil 6 ay sonra iş, sağlık, sosyal hayat anlamında hayatımın nasıl olacağını bilemedikten sonra ne yapayım hesabıma yatan aylık 30k parayı.
  • phoarbix  (21.02.22 09:12:44) 
bizim insanimizin en buyuk yanilsamalarindan biri, yurtdisina cikinca birden bire medeniyetin pamukla kapli sevkatli kucagina agircekim dusecegini sanmasi. ulkenin tabelasi isvec olunca default olarak sag kapi komsunun murat bardakci, sag kapi komsunun ilber ortayli kalibresinde adamlar oluvericek saniyorlar. Trafikte karsiniza cikan her adamda bir ustun dokmen nezaketi, patronunuzda bir dogan cuceoglu sukuneti vs.

ben de oyle saniyordum da iste hayaller ile gercekler pek birbirini tutmuyor. asansore beraber bindigim cekik gozlu teyze sabahin korunde gegirince, tiklim tiklim metroda karsimda oturan kiz tirnaklarini kesmeye baslayinca, restaurantta calisan arkadasim bicaklaninca, kafasina bir binadan kopan beton parca dusen arkadasimin nisanlisi olunce tabii hayaller cokuyor.
  • cooperr  (21.02.22 10:28:39 ~ 10:29:14) 
Bu arada Avrupa'da neden çok yüksek paralar olmadığını şöyle anlatmak istedim çünkü anlamayan oluyor;
Aldığın para Türkiye asgari ücretin 4.5 katı.

Fransa'da asgari ücretin net 4.5 katı 5700 euro yapar.

Yaşadığım 500-600bin kişilik yerde bu para ile yapabileceklerin;
Villa kredisine girip 25 senede havuzlu villa ödersin. Ya da 1300-1400 euroya villa kiralarsın.

Bir adet 2022 model 3.18 m model sıfır araba alırsın. Sigorta ve benzin masrafı ile (vergi yok) sana ayda 1300 euroya falan mal olur. Ha ikinci el falan desen bir sürü seçenek çıkar. Ben premium seçtim.

Tek başına sürekli en kaliteli organik malzemeleri alsan, kaliteli içki takılsan dışarı çıkan falan 1000 euro mutfak masrafı olur.(biz iki kişi 650-700 ödüyoruz. Haftada bir dışarı çıkacak 850 falan oluyor)


Evin giderleri ayda tahminen 400 Euro civarı olur.

Geriye istediğini yapacağın 1700 Euro kalıyor. Yani parayı harcayacak zaman bulamazsın o kadar yüksek para. Ayda bir kez iki günlük tatil yapsan 400-500 Euro gider. Gene bir sürü para kaldı.

Türkiy'de 19 bin lira ile bunun yarısını yap tebrik edeyim. Kısacası Avrupa'da Türkiye'deki gibi maaş verilmemesi normal.
  • logisticsmanager  (21.02.22 11:49:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.