[]

ab ülkelerindeki maaş skalası

it sektöründeyim malum sebeplerden bu ara kafamızı biraz kaldırıp sağa sola bakınmaya başladık. lakin yaptığım birkaç iş görüşmesinde görüyorum ki yönetici - direktör vs değilsen individual contributor olarak net 3000-3500 eur üzerinde bir maaş bulmak pek mümkün değil gibi. yönetici - direktörlere de lokal adamları seçiyorlar genel olarak. eşi çalışmayan birinin 3000-3500 eur civarına ab'nin büyük şehirlerinde tamam yaşamak mümkün olmakla beraber kenara çok da bi para kalmıyor demek oluyor.

acaba bana bu kısa vadede denk gelen iş fırsatları mı düşük maaşlı, yoksa gerçekten de "evet abi maaşlar net 3000-3500 civarı, eşin de çalışacak anca öyle para biriktirirsin" mi demek lazım. çünkü bu şartlar altında tr şartlarında 25-30 bin kazanacak evli birinin taşınmakla uğraşmanın hiç bir manası yok gibi görünüyor.


 
bence turkiye'de yasamak ekonomik zorluklarin yaninda orta dogu ulkesi olmasinin risklerini fazlasiyla tasiyor. yani savas durumu veya diger guvensizmsosyal ortam. sen zenginsin ama hirsizlik artar veya dusuk profilli insan sayisi artacak. su an dunyanin sonu geliyor ve siginacak yer bakalim hissi ve dusuncesindeyim. bu yuzden avrupada yasamak --ki avrupasever biri degildim- benim icin artik yuruyus yapilabilen, egitim alinabilen vs imkanlari iyi olan bir yer. ozellikle cocuk dusunen biri olsam kesinlikle dusunurdum rahatimi bozardim. kalmak icin gecerli sebepler; cevreye asiri baglilik, turkiye askiyla yanip tutusmak, ikinci sinif muamelesi gormek istememek, konfor alanini cok sevmek(bu malesfki benim)


  • ala09  (01.12.21 14:29:36) 
Avrupa'da ev hanimi konsepti yok, maaslar boyle. Brut artsa da net olarak vergi dilimi nedeniyle maaslar 4 5 bin euro ustune cok nadir cikar. Bonuslar, hisse vs onemli o nedenle. Almanya ve etrafini bu sekilde yasanabilir kilan seylerin basinda da bu maas makasinin darligi geliyor. (bkz: sosyal demokrasi) ABD'de ozellikle bati yakasinda cok cok cok cok daha fazla kazanmak mumkun ama pahalilik ve sigorta vs isin icine girince her yerde (TR haric) yasam standartlari asagi yukari ayni. Palo Alto'da calisip Porsche'ye binersin belki ama 6000 dolar kira odersin les gibi daireye. Ayni isi Berlin'de yaparsan basit bir Audi A4 kullanirsin ama sigorta derdin olmaz cocugun okulu derdi olmaz. Her halukarda es calisacak yalniz, yoksa zor gecinirsin. Soyle ki sen ayda 10 bin euro brut de alsan eline gececek para karinla sen ikinizin 5 5 brut almasindan az olacak.


  • bana kedicik derdi  (01.12.21 14:34:02 ~ 14:43:07) 
eş neden çalışmıyor?
eş olmak ve çalışma hayatı bağlantısı baştan hatalı bi düşünce biçimi sanırım. çalışmayan yetişkin birey ne alaka yani diye bakmak lazım. geçici bir durumsa (dil/vize vb nedeniyle) e zaten geçici demek lazım, yatırım da şart değil o süre zarfında.

bunlar dışında 3-4 k eur az buz değil çalışan biri için avrupada. yani kendi işini yapmayanlar için skala böyle, maaş skalaları daha genişliği bizim gibi gelişmekte olan veya gelişmemiş ülkelerde olan bişey. batı avrupa genelinde rahat yaşam ve biraz birikim için maaş verilir. büyük fırsatlar yaratmak daha bireysel bi mesele. yani maaşın ortalamanın 3 5 katına çıkması vs. herkes hayatını rahat ve mutlu geçirdiği için zaten rekabet az vs. konu biraz ekonomik ama bir o kadar sosyolojik.
neyse, özetle net 3eur oldukça iyi. net 2800-3000 de gayet iyidir. burada 5-10 yıl deneyimli, orta düzey bir yönetici/grup lideri potansiyeli taşıyan bir çalışan için.

son cümlenize istinaden de; göç etme ve yaşama amacınıız salt eknomikse başka tabi, bunu biz bilemeyiz. ancak her gün şiddet haberi, katliam, tecavüz, yangın, yolsuzluk, insan hakları ve adalet ihlali, her gün işlenen kadın cinayetleri, bu şiddete maruz kalmak, dengesiz gelir dağılımı ve bunun sonucunda artan toplumsal gerginlik, ahlaksızlık eğitimsizlik vs bunları da düşünmek lazım. daha doğrusu bugün olan bu olayların 10 sene sonraki etkisini.
  • jimjim  (01.12.21 14:46:37) 
3-3,5 net zaten nitelikli göçmen vizesi aldırır size. dolayısıyla eşin çalışma vizesi otomatik çıkar. neden çalışmayacak diye düşündünüz?

bu maaşlar oldukça iyi. para için ekonomik alım gücünü değerlendirin, taşınmak için de yaşam standartını; tatiller, özgürlük, adalet, seyahat (oturum avantajı) kültürel deneyim, başka bir çalışma ekolü vb.
  • rewlack  (01.12.21 14:49:48) 
hollanda'da vergi indirimi var yuksek nitelikli isciler icin. bkz: thetax.nl
diger avrupa ulkelerinden fazla kazanmak mumkun yani. senior bir pozisyon 72-75 bin civarina bulunabilir. 72 bin dersek 4800 yapar aylik. ben senior olmadigimdan daha az aliyorum ama 3500'den iyi yine. tabi hollanda almanya'dan daha pahali sanirim. ozellikle kiralar ucmus gidiyor. cocuk da varsa tek kisinin calismasiyla para biriktirilmez ama fena da yasanmaz gibi. cocuk yoksa bir miktar para da biriktirilebilir. es calisirsa zaten esin maasi biriktirilebilir cok harcamaniz yoksa.

eve giren para 25-30 bin tl ise maddi olarak ayni rahatlik avrupada da olur sanirim. ama eve giren daha fazla ve avrupada tek maas olacaksa maddi olarak avrupaya gitmek mantikli olmayabilir.

ben maddi olarak turkiye'de daha iyiyken hollanda'ya gelmeyi sectim. bazen pismanlik olsa da henuz yeni geldigimiz icin buranin tum potansiyelini kullanamiyoruz. zamanla daha iyi olacaktir ve muhtemelen maddi olarak da en azindan ayni seviyeye geliriz 1 sene icinde.
  • lemmiwinks  (01.12.21 15:03:51) 
Kac yillik tecrube var? Uzmanliktan uzmanliga da maas degisebiliyor.

Burda iki gorus var bana kalirsa,

1- istedigim yuksek maasi bulana kadar gitmeyeyim.
2- istedigim kadar yuksek olmasa da kapagi bi oraya atim orda is daha kolay bulunur.

Ikisinin de kendi artilari eksileri var ama yurtdisinda yasarken is bulmak cok daha kolay, tabi evli olunca ve cocuk varsa belirli bir seviyenin ustunde maas da sart oluyor. Cogu arkadasim 1-2 yilda bir is degistiriyor, y.icinde de boyle y.disinda da. Bi sonraki iste maas/sartlar daha iyi oluyor haliyle. Ornegin 3500'un ilk yil icin yetecegini dusunuyorsan ve daha yuksek teklif simdilik gelmiyorsa bu teklifi kabul edip yurtdisinda bir sure tecruben olduktan sonra daha yuksek maasli bi yere bakabilirsin.

Benim durmumda ilk isimin maasi fena degildi, is degistirmeyo dusunmuyordum ama ilk senemin sonuna dogru baska bir yerden daha iyi teklif geldi, oraya geciyorum simdi.

Hollanda'nin ilk 5 yil maasin %30undan vergi almamasi ve almanyanin evli olanlara (esi calismayanlara) vergi acisindan baya bi kiyak cekmesinde var. yanlis hatirlamiyorsam berlin'de bekar 3000 alirken evli ve esi calismayan ayni brute 300-400euro daha fazla aliyordu.
  • fakyoras  (01.12.21 15:17:15) 
İşlerin "çoğu" 3-3,5 civarı, ama hepsi değil. Ben fazla tecrübeli biri olmama rağmen 5-6 arası teklif aldım, arkadaşlardan da benzer teklifler alanlar var. Önceki şirkette senior'lar 6-7 arası alıyorlardı vs. En yüksek maaş alan tanıdığım 12 alıyor, düz developer. Bunların hepsi Avrupa (Hollanda ve İngiltere aslında) ve net maaş, bonuslar vs. hariç.

Yani sana ihtiyacı olan şirketi bulman lazım, onun da denk gelmesi için biraz bakmak gerekiyor. 3,3-5 "yarın gideyim" ile "çok tecrübem yok" maaşı aslında. Baz gibi düşünmek lazım. Bir de Almanya, İsveç vb. yerlerde düşük maaşlar cidden.
  • plutongezegendegilmi  (01.12.21 15:20:54) 
Soylendigi gibi Avrupada maas makasi dusuk. IT sektorunde genelde 2.5K-5K arasi net olur ulkesi ve pozisyonuna gore. Asil onemli olan harcama ve tasarruf aliskanliklariniz olacaktir.

Esim ve benim toplam maasimiza yakin olan bir arkadasimiz para biriktiremezken, biz daha esim calismaya baslamadan once her ay kenara 600-700 koyabiliyorduk.
  • cleric  (01.12.21 15:33:17) 
mesajlar için teşekkürler arkadaşlar. tabii ki herkes kendince yorumunda haklı. benim bakış açım göç etme şeklinde değil, daha çok expat şeklinde gitmek üzerine. zira ülkedeki ıvır zıvır olayları hayatımı etkileyecek kadar kafaya takmıyorum. bir avrupa ülkesine taşınmak için yaşam standartlarımı düşüreceksem bunu yapmam. artısıyla eksisiyle memnunum burada yaşamaktan yani, gitmemin tek sebebi büyük para kazanmak, kariyerde ilerlemek. macera aramıyorum yani. çocuk düşünüyoruz, eşim için de öyle uzun vadeli bir kariyer planı yok o sebepten, tek çalışıp yettirmem lazım.

bu teklifin olacağı ülke de malta idi bu arada, maltanın durum malum çok daha yüksek olur diye bekliyordum, ben almanya vs'de daha yüksek alırım diye düşünüyordum (c1 almancam da var) ama pek öyle değil gibi durum.

buradan anladığım üç seçeneğim var, ya mükemmel teklif gelene kadar bekleyeceğim, ya da bu tarz ortalama bir teklifi okeyleyip çalışma izni blue card vs halledince orada iş arayacağım (2-3+ sene demek bu da), ya da vergi vs avantajı olan körfez ülkelerine bakacağım. gulf tarafı daha mantıklı geliyor şu anda zira dubai'de bir iş görüşmesi yapmıştım şu anda çalıştığım firmanın bayisi olacak ayarda bi firmada, 27000 AED gibi bi rakam veriyorlardı net (vergi olmadığı için). 6500 EUR yapıyor + child support, education support, zart zurt ekledin mi hayvan gibi para yapıyor yani. avrupanın kara kaşına kara gözüne kalkıp gitmeye değmez gibi hissediyorum şu an böyle fırsatlar varken. hem de ırkçılıkla falan uğraşmak zorunda kalmam.

neyse biraz daha beklemek en iyisi gibi sanki.
  • roket adam  (01.12.21 17:46:18 ~ 17:47:14) 
aynı sektörden biri olarak şunu da ekleyebilirim, en azından gördüğüm kadarıyla "gitmem lazım" demeyen, herhangi bir sebepten dolayı kalmak durumunda olan ve işinde iyi olanlar remote olarak yurtdışına çalışıp döviz ile kazanıyorlar. bu arada freelance'ten bahsetmiyorum bildiğiniz o şirkette işe giriyor ancak full remote. böyle olunca çok daha hızlı para topluyorlar. illa gitmek veya kalıp tl kazanmak dışında bu ihtimal de düşünülebilir. (belki de düşünmüşsünüzdür ama duyuruda göremedim) özellikle amerika'daki şirketler bu tarz işe alımlar yapıyor.


  • ilgeru  (01.12.21 19:26:13 ~ 19:26:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.