[]

Mobilya denge sorusu - çekmece, raf

Merhaba,

imgyukle.com

Diyelimki elimizde ekteki gibi mdfden bir mobilya var, her parçası raf gibi.
yani yanlar 2 adet 80x30
raflar da 2 adet 48x30 gibi düşünebiliriz.

üstteki raf sabit.
alttaki rafı smart çekmece rayı ile hareketli hale getirip üzerine yaklaşık 4 kg ağırlığında notebook gibi bir cihaz koyacağım.

aklımdaki soru ise rafı öne çektiğimde mobilyanın öne doğru devrilme ihtimali var mı? çünkü derinlik 30cm olacak, öne doğru da 30cm çıkınca raf sanki dengesizlik olur gibi düşündüm.

bunun bir matematiği var mı, mesela kaç cm derinlikte olursa ya da yükseklikte devrilmez nasıl hesaplarız.

teşekkürler.

 
Hesabı mutlaka vardır, ama ben pratiğini söyleyeyim, öne doğru devrilir.

Yüksekliğin önemi yok, derinlik 30 çekmece de 30 olursa tam çekildiğinde terazi etkisi yapar, üstüne de ağırlık olunca devrilir.

Yüksekliğin önemi yok dedim ama yazarken düşündüm ki yüksekliği oluşturan parçaların ağırlığı etki eder aslında.

Bir plaka MDF ağırlığını netten öğrenip, raf hariç senin gövdeye gidecek yüzölçümünün ne kadar ağırlık yaptığını hesaplamak lazım.

Bu ağırlık 4kg notebook ve çekmece ağırlığından fazlaysa kendi kendine düşmez. Ama insan eli kolu etkisiyle yine düşer.

Peki arka üstten tablanın altından iki tane duvara bağlantı braketi atsanız?
  • John Bloor  (28.12.21 16:56:54) 
Merhaba,
Duvara sabitleyemem çokça yer degistirmem gerekecek çünkü

  • veritaslibertas  (28.12.21 17:47:19) 
devrilmeyi geçtim bu zaten deli gibi sağa sola yaylanır/sallanır.

köşebent işlevi görecek 2 parça mdf çapraz falan arkadan geçmesi gerekir. benim önerim şu olur. en arkaya da 48 genişlik*40 yükseklik*1.8cm(plakanın derinliği) boyutunda bir plaka attırın. hem arka tarafa ağırlık sağlar hem sallanmayı azaltır.

önde de yine bi 48 genişlik * 4 yükseklik * 1.8cm derinliğinde bir parça olmalı bu arada statik desteği için.
  • floydian  (28.12.21 18:31:33) 
@floydian, hareketli raf sorununu çözmek için açtığımdan duyuruyu detay vermedim fazla ama, aralarda 2 tane daha falan raf olacak aşağı doğru,yani en üst parça haricinde 3 raf daha olacak aralarda, bu sanırım söylediğiniz sorunu ortadan kaldırır değil mi?


  • veritaslibertas  (28.12.21 19:21:34) 
Bence kaldirir evet.


  • floydian  (29.12.21 00:08:14) 
Çekmeceden aşağıda raflar olacaksa yere yakın ağırlık merkezi büyür, daha iyi olur tabi ki.


  • John Bloor  (29.12.21 11:20:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.