[]

9 Aydır Piyano dersi alıyorum ama?

1 ayda Für Elise çalanlar, 5 ayda yok bilmem ne çalanlar görüyorum sosyal medyada.
Özel derste 10. aya girdik ve henüz hiçbir eseri çalmadık. Sadece ritim,nota, solfej, gam falan çalışıyoruz. Önümüzdeki aydan sonra hafiften eser calmaya gececegimizi söyledi hocam. Ben bazen kaçamak çalmaya çalışıyorum ama hoca anlıyor ve izin vermiyor.
30'lu yaslardayim ve sırf merak ettiğim için bu saatten sonra piyanoya başladım, amacım 20 30 belki daha fazla eseri hatasız çalabilmekti ama bu yavaş ilerleyen surec normal bir durum mu? Normalse, 3 ayda eser çalanlar mi yanlış yolda?


 
3 ayda eser çalanlar yanlış yolda diyemeyiz de belki altyapıları vardır. Ya da sabırsızlardır. Hocanız bana göre doğruyu yapıyor. Akademik ilerliyor. Az daha sabredin


  • olaylar olaylar  (19.11.21 23:34:31) 
Valla piyano ozelinde olay tam olarak nasildir bilemem ancak gitar orneginden, yani tecrube ettigim yoldan gidersek hocan biraz fazla kati davranmasina ragmen hakli gibi. Ben elektro gitari ilk aldigimda mal gibi gidip iron maiden, amon amarth falan calmaya calismistim. Hal boyle olunca sonuc hezimet olmustu. Sonradan pes etmeyip devam ettim ancak benim gibi baslayan nice koc yigitler umutsuzluga kapilip helak oldu o yolda.

Yani hocan 'calamiyorum ya ben, o yuzden devam etmemin anlami yok' demeni istemedigi icin sanirim sekil davraniyor ancak o da olayi biraz abartiyor. Parca calmana izin vermemek nedir.
  • j r r tolkien hayrani  (19.11.21 23:40:12) 
Konservatuvar mezunuyum.

Hoca tekniği ve teorik altyapıyı sağlam tutmaya ve geliştirmeye çalışıyor.
Parçalara çok hızlı geçiş yapmış olsaydınız, teknik eksiklikten dolayı o parçalar istediğiniz gibi ilerlemeyecekti belki de. o gamlara parmaklar alışacak ki, elleriniz müzikal cümleleri daha rahat yapsın, daha doğru parmaklarla geçişler yapsın, bazı şeyleri otomatiğe alsın kafa vs. vs..

Herkesin piyanoda ilerleme hızlı farklıdır ama mutlaka ilerliyorsunuzdur. Biraz daha ilerlettiğinizde (4-5 ay sonra), tekniğinizi görmesi ve yorum yapması için ekibimin piyanistine yönlendiririm sizi ist. operadan, eğer bu şehirdeyseniz. o da bir fikrini söyler ve yol gösterir.
  • la traviata  (19.11.21 23:40:36 ~ 23:45:23) 
piyanoda sağ el sol anahtarı sol el fa anahtarı okuyor. tabi şarkıya göre de değişiyor. yani aynı anda 2 anahtarı okuyup ona göre çalman gerekiyor, haliyle daha zorlayıcı bi süreç.

sen şimdi notayı, ritmi, solfeji oturtmadan nasıl çalacaksın ki klasik eser diyorsun bir de. daha bunun parmak egzersizleri, gamları geçiş teknikleri var.

okuma yazma bilmeden kitap yazmak gibi bişey. hoca doğru olanı yapıyor.

ha dersen ki ben akşam 2 saat takılcam o zaman bu olaya devam etme.(notadır solfejdir falan)

7 yaşında çocuk benim ömrü billah çalamayacağım eseri çalıyor ona bakarsan, başkaları ile kendini bir tutmak doğru değil.

www.youtube.com

einstein de 5 yaşında benim düşünemeyeceğim şeyleri düşünüyordu mesela, e şimdi ben müzikle veya başka bişeyle uğraşmıyayım mı?

başıma gelen en zorlayıcı şey, kendi kafama göre öğrendiğim enstrumanlarda ilerlemek isteyince kendi bulduğum yalan yanlış teknişği düzeltmeye çalışmak, öğrenmek 1 birim zaman sürüyorsa düzeltmek 3 birim sürüyor.

esere mi geçmek istiyorsun o zaman hocanın gösterdiklerini 2 kat 3 kat çalış ki süreç hızlansın.

ha dersen hoca beni oyalıyor memnun değilim başka hocaları da deneyebilirsin. oyalayana da denk geldim çünkü gelmedim değil.
  • killerbee  (20.11.21 00:07:27 ~ 00:16:34) 
Hoca biraz tokatci geldi bana.
Ilkokulda 1 ayda notalara bakarak sarki calar hale gelmistik.

Bilgisayar klavyesi ogrenmek gibi bu.
illa cilginca 10 parmak yazmak istiyorsan sifirdan mukemmel ogrenmen lazim aylar yillar surer, ama sen chat yapacak kadar hiz istiyorsan 1 ayda halledersin.

Biraz abartmis bence, sonucta sen hobi niyetine istiyorsun.
  • divit  (20.11.21 01:13:06) 
Gsf müzik mezunuyum hoca abartmış 9 ayda bi beyer falan kulağa hoş gelecek bir etüd çaldırılırdı ya. 9 ay scale, solfej çalışmak ne bileyim. Denyoca idealist olmamla tanınırım bana bile fazla idealist geldi bu mevzu.


  • hedep  (20.11.21 02:58:47 ~ 03:00:49) 
@divit selam.

yazınızla ilgili eleştirilerim var.

1-)
o ilkokulda şarkılara geçtim dediğiniz (şu an büyük birisi olduğunuzu varsayıyorum, bu durumda yılllaaar önceydi) piyano şarkıları (ki aldığınız o zamanki dersin de piyano olduğunu varsayıyorum, flüt melodika mandolin vs değil) muhtemelen çocukların çalacağı seviyedeki şeylerdir. muhtemelen soru soran arkadaş bu tarz şarkılardan ziyade, biraz daha orta seviye şeyleri söylüyor. örneği de bunu destekler nitelikte.

2-)
verdiğiniz hızlı yazma benzetmesi bence bu konuya uymamış. kendimce sebebini yazayım.

bilgisayar klavyesi ile yazdığınız yazı farklı sürelerde de yazsanız, nihai sonuç olarak aynıdır kağıtta. ürünün ne kadar sürede yazıldığı dışında sonuçta bir fark yoktur hızlı ve yavaş yazan arasında.

ama piyano gelişiminde ve ortaya çıkan üründe, ne kadar hızlı çalındığından başka onlarca değişken var. piyanistin tuşesi, şarkıyı yorumlaması, yaptığı nüanslar, pedallar, benimsediği hızı, piyanonun parlaklığı, matlığı, puandorglardaki bekleme süreleri ve daha bir çok şey.

çok güzel çalmak demek bence kusursuz, robot gibi çalmak değil, bu saydığım ve saymadığım pek çok değişkenin bir bütünü oluşturması ve ortaya çıkardığın müzik.

ondandır ki zaten, 1000 ayrı kişiden ayışığı sonatı dinliyoruz ve 1000'i de birbirinden farklı.


özetle:
klavye sadece pratik ve zaman ister.
piyano ise sağlam müzik bilgisi, iki anahtarda da aynı anda nota okuma, ritim ve hepsinden sonra da esas duygu ister.


haa, tüm bunlara rağmen hoca, bilerek, olması gerekenden çok daha yavaş ilerliyor olabilir mi? olabilir. programına ve dapda'nın ilerleyişine bakmak ve belki ikinci bir piyanistten bu anlamda yorum almak gerekiyor. yine de hocaya güvenmek iyidir derim.


dapda'ya ek soru:
hiç czerny, beyer vs. gibi çeşitli kitaplardan da faydalanmıyor musunuz bahsettiğiniz derslerde? oralarda güzel, küçük parçalar-etüdler oluyor iyi hissettirebilecek?

mesela derste sol majör gam çalışıyorsunuzdur uzun uzun ama araya ilgili tonda basit bir şarkı, etüd vs. girmiyor mu hiç?
  • la traviata  (20.11.21 03:08:23 ~ 03:11:56) 
bir de şöyle bir düşüncem var şahsi.

"profesyonel olmak veya virtüöz olmak" ın tam tersi değil bence "hobi olarak yapmak".
bu yaklaşımı doğru bulmuyorum. bir şeyin hobi olarak kalcak olması, kaliteli yapılmaması anlamına gelmiyor.

"aaa hadi hiç gam çalışmayalım, teori çalışmayalım, ama şimdi sana ezbere çaldırcağım şarkılarda tüm fa'ları diyez basacaksın ona göre haaaa!"...
e çalan adam demez mi neden bu şarkıda tüm fa'ları diyez basıyorum. sol majör ne demek? gibi.. neden bu kadar hızlı geçiyoruz.

e böyle olunca da, o şarkıyı hasbel kader çalıyor belli bir süre sonra ama ileride başka bir sol majör şarkı geldiğinde, eller/parmaklar o bilgilere ve pratiğe sahip olmadığı için tıkanıyor, gitmiyor.

elbette konser piyanisti olmayacak ama nasıl ki bir uçak maketi yaparken azami özeni gösteriyor, çok güzel boyamaya çalışıyor, ince iş yapıyorsanız, aynısı enstrüman için de geçerli.

bir de mesela şey derler,
nasılsa mesleğin değil, basit/ucuz bir enstrüman al geç.

öyle olunca da, ürünün kalitesizliği sebebiyle çıkan sesten mutlu olmayabiliyorsun. veya teknik bir hata yaptığını düşünüyorsun ama mesela aslında cızırtı gitarın köprüsündeki bir hatadan kaynaklı mesela, bilmiyorsun.


---
ek not:
bu arada, tüm düşüncelerimi, çocukluğundan itibaren evde akustik piyanosu olmuş ama o zamanlar ders almamış, ancak konservatuvara üniversite döneminde girmiş (piyano bölümü değil) ve sonradan piyanoya aşık olmuş ama tekniğini çok geliştirememiş biri olarak yazıyorum.

şimdilerde çalışıyorum hobi olarak : )), bol kayıtlar yapıyorum kendimce mesela ama keşke o çocukluk yıllarımda en az 10 sene teknik çalışsaymışım, pratik yapsaymışım şimdiye çok başka olurmuşum diye hayıflanıyorum.

iyi çalışmalar dapda.
orta seviye zorlukta şarkılardan oluşan ve hayatımı anlatan bir piyano albümü yaptım.
hocan ve senin hoşuna giden bir parça olursa içinde ileride, nota kitapçığını yollarım. belki ilk çaldığın şarkılardan bir tanesi bu olur, seviniriz biz de.

www.youtube.com

kolay gelsin.
  • la traviata  (20.11.21 03:16:33 ~ 03:25:16) 
@la traviata

Hocam piyano sanatina saygim var da boyle hobici adama 9 ay solfej gereksiz bence.
En azindan bir guz gulleri ya da benim icin uzulme falan calmasi lazimdi artik.

Biz o ilkokulda 1 senede org methodunda ne var ne yoksa calmistik.
Sonra ortaokuldaki muzik hocasi idealist cikti 3 sene solfej disinda bir sey gostermedi, sinifta olmasina ragmen 1 kere piyano tusuna dokundurmadi.

Sozde bize muzik kulagi basacakti, mal gibi mezun olduk bildigimi de unuttum.

Bu arada fur elise bence cok gereksiz bir parca onla hic motive olmaz insan.
Dugun parcalari ogren bi misafirlik ortaminda sov yaparsin.
Samanyolu mesela ezberimdedir her org buldugumda sovumu yaparim ooo sen bu isi biliyorsun falan derler :)
Bebek orgunda calinmiyor fa'dan sonra nota koymamislar.
  • divit  (20.11.21 12:44:18) 
Çalışıyoruz evet, sadece solfej gam vs çalışıyoruz derken arada bazı kitaplardan 2-3 porte biseyler çalıyoruz ama tam olarak eser denemez bunlara. Başlaması ile bitmesi bir oluyor çünku..
Ben hocadan çok memnunum çünkü benden para almıyor denebilir. Paraci birisi kesinlikle değil, kendisi zaten Amerika'da müzik okulunda piyanist, ve saatine 100 lira alıyor, şaka gibi 100 lira, ben 100 lira yatırıyorum o Amerika'dan her geçen gün kur farkı yüzünden daha az miktar çekiyor:)
Yani ben baya üstüne düşüyorum, dusmesem hoca uğraşmaz zaten benimle, tek türk öğrencisi benim çünkü. Kendisi de belirtiyor, siz uğraşıyorsunuz diye sizi bırakmadim, yoksa maddiyat önemli değil diye.
Etik kurallara önem veriyor.

Yani özetle 4-5 Portelik kucuk şeyler çalarak öğreniyoruz ama tam olarak istediğim eserlere geçmedik, Aralık'ta geçeceğimizi belirtti zaten kendisi..
  • dapda  (20.11.21 13:13:47) 
haaa siz online çalışıyorsunuz, yan yana gelmiyorsunuz??
anladım.

3-5 aya hoca "isyaaaaaaan" diye şarkı çaldırır zira yatırdığınız 100 tl yakında 3-5 dolar eder :)

bir de, parçanın uzunluğunu anlatmak için "şu kadar ölçü veya şu kadar satır" gibi ifadeler biraz daha anlaşılır olur. porte kelimesini çok kullanmayın bunun için.

kolay gelsin. ilerleyen aylarda yine buraya güncelleme koyun, biz de bakalım durum ne hale gelmiş, gelişmeler nedir.
kolay gelsin.
  • la traviata  (20.11.21 13:43:54) 
Yılda 10 ders falan yüz yüze yapıyoruz, çünkü 1 senede 3 kere falan Türkiye'ye geliyor.

Doğru, porte yanlış ifade olmuş, porte bana hala satır gibi geliyor çünkü..
Teşekkürler..
  • dapda  (20.11.21 13:49:18) 
20 yasindaki kizim 7 yasindan beri piano caliyor. Ilk ogrenmeye basladiginda 6 ayda fur elise, moonlight sonata falan caliyordu. Genc, yeni konservatuvar mezunu bir ogretmeni vardi. Bir kac sene sonra, 35 yildir piano ogretmenligi yapan Rus bir ogretmenle calismaya basladi. Chopin calan cocuga sil bastan ilkokul sarkilari caldirmaya basladi. Kadinin kizimin ogrendigi yanlis teknigi duzeltmesi nerdeyse bir sene surdu. Yani soylemek istedigim 3 ayda yetersiz altyapi ile zor eserlere yuklenildigi zaman hatali teknik gelismesine neden olabiliyor. Sonradan da duzeltmesi zor oluyor.


  • congratulationsyouwon  (22.11.21 21:34:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.