[]

Uçağa (planör) normal benzin koyarsak ne olur?

Evet sevgili yakıt uzmanları, acil bir durum oluştuğunda böyle bir çözüm üreterek geçici de olsa durumu kurtarabilir miyiZ? Çalışır mı? Özellikle planör olarak soruyorum. Tamamen fantezi.

Teşekkür ederim.

Edit: Planör yakıtla değil, hava akımından faydalanarak uçuyormuş okey...
Soruyu yakıtla çalışan bir uçak olarak değiştiriyorum.

 
Planör yakıt kullanmaz ki, soruyu biraz açar mısınız?

Eğitimden aklımda kaldığı kadarıyla yazayım, mesela Diesel motorlu DA42'ye Cessna 172 için kullanılan yakıtı koyamazsınız.

Sizin normal yakıt dediğiniz nedir?

(bkz: jet a-1)
(bkz: avgas)
  • infernal majesty  (18.10.21 17:52:41) 
normal dediğiniz jet motoru ise şöyle özet geçebilirim:

jet motoruna benzin koyarsanız eğer prosesteki sıkıştırma kısmı tam olarak gerçekleşmeyebilir, yakma prosesinde yanma işlemi gerçekleşmeyebilir ve havaya benzin katmış olursunuz

VEYA

yanma işlemi gerçekleşse dahi jet yakıtı kadar verimli bir yanma olmayacağı için türbinleri döndürmeye yeterli kuvvet açığa çıkmayacak, türbinleri vantilatör niyetine kullanacaksınızdır.

jet motoru: seyler.ekstat.com

benzinle çalışan motor: ik.imagekit.io
  • oekuklu  (18.10.21 18:57:22) 
hangi uçak ?

ufak cessnalar vs zaten benzin ile uçar. hatta bazı hava alanlarında benzin olmadığı için bir sürü yol gidip dolduruyorlardı depoyu.
  • orpheus  (18.10.21 21:55:03) 
Bahsetiginiz ucaklar genel olarak zaten bildiğin otombil benziniyle çalışır. Tek motorlu pervaneli light sportlardan bahsediyorsun anladığım kadarıyla. Zaten bildigin benzinle çalışıyor. Bazilari da avgas kullanir o da otomobil benzinine yakin bir yapida benzin.


  • stavro  (18.10.21 22:12:25) 
planörlerin mototrsuz olduğunu yazmışsınız zaten.

piston yani klasik tabirle pırpır uçaklar avgas denilen yakıtla çalışır avgas dediğimiz şey yüksek oktanlı 100LL yakıttır. içerisinde yüksek irtifada buharlaşmayı engelleyici katkıları flnda bulunur.
ancak malumunuz bildiğimiz kurşunsuz benzinde avgas yerine kullanılıyor. bunun için motorda bazı ufak bir kaç parça değişiyor/ekleniyor. hiç değiştirmeden kullananlarda var diye biliyorum. ancak avgas yerine kurşunsuz kullandığınızda düşük devirlerde motorunuzun durması olası.
  • morcivert  (19.10.21 00:07:26 ~ 00:07:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.