[]

Bordo pasaport degismeli mi?

Merhaba. Yakin zamanda schengen ile yurt disina cikmayi dusunuyorum. Ama oncesinde bazi tereddutlerim var.

eskiden yesil pasaportum, avusturya’dan aldigim 6 aylik oturma vizesi ve cesitli schengen ulkelerinin vizeleri.

4 yil once bordo pasaporta gectim ve her sey o zaman basladi. Bulgaristan’a gitmek icin italya’dan vize aldim( nedeni o zaman italya cok uzun vize veriyor demislerdi, ne yazik ki 1 ay verdiler) sonra baska bir geziye gitmek icin almanya’ya basvurdum ama red aldim :( tamamen otel rezervasyonu ile ilgili bir durumdan oturu. Pasaportuma damga basilmadi ama sistemde var midir bilmiyorum. Simdi sormak istedigim sahip oldugum bu bordo pasaportla karanlik bir gecmise sahip gibiyim. Bana bi daha zor mu schengen verirler? Pasaportu degistirmem mi gerekir? sistemden yine red yedigimi veya baska ulkenin vizesiyle baska ulkeye gittigimi gorurler mi?

 
Pasaport dediğin basit bir defterden ibaret. O sicil pasaportu değiştirsen de seni takip eder. Damga vs. gibi şeyler kontrolleri pratikleştirmek için yapılan şeyler. Asıl kontrol sistem üzerinden olur. Bir ülkenin pasaport kontrolünden geçtiğinde o ülkenin sistemine işlenmiş oluyorsun. Örneğin IMEI kaydı için e-devlet'e pasaport üzerindeki damgayı göstermiyorsun. Sistem zaten senin ne zaman ülkeye giriş yaptığını biliyor. Dolayısı ile pasaportu değiştirsen de sicilin değişmez. İzlenebilirlik defter seviyesinde değil.

Bu arada geçmiş bence pek de karanlık değil. Vize başvurusu reddi ya da 1 aylık vize almak düşündüğün kadar olumsuz sayılmaz. Benim arkadaşım bi keresinde 5 günlük bir seyahati belgeledi ve 5 günlük vize verdiler (Çekya'dan). Reddedildiği de oldu ama şu an sorun yaşamıyor.

Hiç yurt dışına çıkmamış ve ilk kez başvuran bi arkadaşa da direkt 3 yıl verdiler (Almanya'dan).

O kadar takılmamak lazım yani.
  • himmet dayi  (04.09.21 08:22:12) 
E pasaportunda İsrail vizesi varsa x ülkesi vize vermiyor, İran vizesi varsa ABD vize vermiyor vs gibi sebeplerle insanlar ikinci pasaportu neden alıyor o zaman? Hatta zamanında vize için birlikte çalıştığımız danışmanlık firması sürekli Sudan’a giriş çıkış yaptığımız için ikinci pasaportu almamızı tavsiye etmişti aynı sebeple.

Schengen belki aynı sistem olduğu için görüntüleyebiliyodur ama diğer türlü üstteki durum da mevcut.
  • elorelia  (04.09.21 09:14:52 ~ 09:15:50) 
Genelde bilgi talebi yoluyla oluyor, reddi gorse de detayini gormez officer. Karsi kurumdan bilgi talep eder, ciddi bir sey degilse olumlu gorus kullanip vizeyi verir.

Senin senaryoda karanlik bir durum yok. Yerinde olsam yine italya'dan alirim.

Bir de bulgaristan'a gitmek icin italya'dan alma, nereye gideceksen ya da en cok nerede kalacaksan ordan al. Surasi kisa, burasi uzun veriyor olaylari hep safsata.
  • brkylmz  (04.09.21 09:39:06) 
"sistemden yine red yedigimi veya baska ulkenin vizesiyle baska ulkeye gittigimi gorurler mi?"

Evet, cunku butun Schengen ulkelerinin ortak kullandigi ortak bir program var (Visa Information System).
  • lamartin  (04.09.21 11:22:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.