[]

Neden 5 ileri vites

vites sayısı neye göre seçiliyor? Bu araca 5 ileri koyalım, şuna 6 ileri olsun kararını nasıl veriyorlar




 
Motor gücü, şanzıman oranları, aktarım kayıpları, teker büyüklükleri. Bir çok hesabı vardır, işi bilen biri net cevap verir ama tek bir sebebi olmaz vites sayısının.


  • John Bloor  (07.08.21 17:22:55) 
Tork, güç üretimi ve tekerlere aktarımı, yakıt tüketimi bunlar arasında tercih ve optimum nokta belirliyor.


  • bigbadabum  (07.08.21 17:42:31) 
Egea hb 1.3 mj neden 5 ileri mesela? Torku 200


  • abuzer  (07.08.21 17:47:27) 
2 faktor var.

1- elinde ne var?
2- amacin ne?

bu sorularin sonucuna gore dizayn edilip montajlanir.
  • turbo sadık  (07.08.21 17:57:33) 
Açılın şanzımancı geldi. Temelde aracı kullandığın her devirde bir tork degeri vardir. Bu tork tekerlerden aktarildigini düşünürsek ve arabayı sürekli yuksek torkta kullanip omrunu azaltmak istemeyecegimizi düşünürsek vites bize gerekli tıpkı bisiklet surerken vitesleri degistirdigimiz gibi. Yani temelde torku etkileyen şeyler bizim vites sayimizi degistirir. Bunlara teker, aracın agarligi, motorun gücü gibi özellikler sayilir. Peki neden bir cogu araba 5 yada 6 vites? Soyle ki yine bisiklet mantigi cok vitesli bisikletler pahalidir. Cunku her vites eklemesi maliyet olarak geri döner. O yuzden bir cogu benzinli duz vites arabalar 5 vitesdir ve torku fazla oldugu icin bazi dizel arabalar 6 viteslidir. Peki 8-9 vitesliler ne olacak. Onlar zaten genellikle mercedes, bmw vb. arabalarda oluyor. Birde yeni civicler galiba 9 vitesli onlarinda çoğu ayni ureticiden yani zf. transmissionda uretiliyor. Avrupa’da cok fazla transmisyon ureten firma yok. En buyukleri getrag, zf punch ve magna. Bunlar en buyukleri ve genelde yon veriyorlar sektore. Tabi her ureticinin kendi transmisyon departmani var ama cok farkli bir konuya doner bu konusma.


  • zor azizim zor  (07.08.21 21:14:41) 
Elinde ne var mevzusu ise bence yanlis. Bende 2004 palio vardi. 6 ileriydi. Su an toyota yaris var 7 ileri. O cok dogru bir dusunce değil.


  • zor azizim zor  (07.08.21 21:16:14) 
turbo dizelde, mesela 1.3 dizelde mesela 6 ileri yerine 5 ileri sunmak tamamen maliyet kaygılarıdır.

yakıt tüketimi, optimum nokta, bunlar klasik cevaplar.

ama pratikte her şey maliyet.

sağlam volan kullanmak yerine bok gibi volan kullanmak da (çift katmanlı volanların da bok gibi ve dayanıksız olanları var) maliyettir.

ben manuel araba alsam, 6 ileriden düşük olmamasını isterim. 5 ileri cidden kafa sikiyor.
  • rain when i die  (07.08.21 21:42:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.