[]

chmod ile yetki verdikten sonra server'a ulaşamama sorunu ?

google cloud ve aws ec2'de 1 haftadır çok basit bir şey için uğraşıyordum.

bir script kuruyorum server'a ve daha sonra kullanıcı ekliyor ve eklediğim kullanıcıların listesini alabilmek için de etc'nin içindeki bir dosyayı kendime çekmem gerekiyordu.

yetkin yok diye dosyalara ulaşamadım ilk etapta. sonra araştırdım chmod -777 yetkisi vermem gerekiyormuş etc'ye. neyse onu da yaptım ve evet denilen gibi dosyalara ulaştım.

ancak terminali kapattıktan sonra ne putty ne başka bir şey ne de kendi consolları dahil bağlantı sağlayamadım server'a.

ama server çalışıyor ve script de çalışıyor. eklediğim her bir kullanıcıda sorunsuz çalışıyor. yani sistem çalışıyor ama kesinlikle server'a ulaşamıyorum.


not: bu sıkıntının chmod'tan sonra olduğundan eminim. bunun için yaptığım tüm işlemleri yeni makineler kurarak devam ettim ve her işlemden sonra kontrollerini sağladım. ne zaman chmod yetki versem iş patladı. yani script hatalı değil ve yanlış başka bir işlem yok.

benim merak ettiğim "chmod -R 777" ile server'a bağlantı sağlayamamış olmanın nasıl bir ilgisi var?

bir ikinci konu da dosyalara ulaşmak için chmod 777 den başka bir yol var mı?

 
hocam naptin sen /etc'ye chmod 777 verilir mi hic :p

dosyalara erismek icin target dosyan ne onu secmek lazim once. mesela /etc/jugador/kullanicilistesi dosyasini alacaksin. root uzerinde bir cronjob acarsin dakika basi o dosyayi /root dizinine veya baska dizine atar sen de cekersin. root erisimin de varsa zaten sikinti yok
  • nibba  (05.08.21 10:51:31) 
Geçmiş olsun. Sunucuyu formatlamanız gerekiyor.

/etc altındaki tüm programları 777 yaparsanız ssh gibi güvenliği kafaya takan programların çalışmaması normal. Çünkü mesela bi key var, herkes ulaşabiliyorsa güvenli değil diyip okumuyor onu ssh. Benzer başka şeyler vardır, sudo falan da öyle çalışıyordur diye tahmin ediyorum.

Ayrıca setuid diye bişey var, yani güvenlik/access modu aslında 777 değil de 0777 bazıları için. Ve bazı programlar o baştaki sıfıra ihtiyaç duyuyor. Siz hepsini 777 yaptığınızda o 0 gitti, o yüzden de programlar çalışmıyor. O 0 ne demek? Program root tarafından çalıştırılıyor demek. O yokken root user ile çalışması gereken programlar çalışmayacak.

-R flag'ini hayatınızdan çıkarmak linux kullanırken hayatınızı kolaylaştırabilir. Hangi dosyaya yetki vermeniz gerekiyorsa ona verin, komple etc klasörü üzerinde chmod çalıştırmak kötü bir fikir.
  • plutongezegendegilmi  (05.08.21 10:51:53) 
@nibba, @plutongezegendegilm, teşekkürler ilk kısmı anladım gayet iyi.

/etc/jugador/kullanicilistesi şeklinde değil dosyanın yeri

/etc/dosyaismi şeklinde. ben de haliyle bir üstündeki klasöre vereyim dedim yetkiyi :d ama ver yetkiyi gör etkiyi gibi oldu agsshha.

önemli değil zaten öğrenme amaçlı yapıyorum.

gelelim o dosyaya benim nasıl ulaşacağım kısmına ?

benim /etc/dosyaismi ve /etc/ppp/dosyaisimi2 şeklinde iki adet dosyaya ulaşmam gerekli. bu konuda hangi izinleri nereye vermeliyim?
  • jugador  (05.08.21 12:09:00) 
hocam /etc/dosyaismi ve /etc/ppp/dosyaisimi2'ne chmod versen yeterli gibi duruyor

istersen scripti at buraya /root'a atilacak sekilde duzenleyelim. ya da benim dedigim gibi crontab yapalim

#!/bin/bash

cp /etc/dosyaismi /root/dosyalar/ && cp /etc/ppp/dosyaismi2 /root/dosyalar/
chmod 777 /root/dosyalar/*

bunu asd.sh olarak /root/'a at. chmod +x ver sonrasinda

crontab -e gir termden. en asagiya gelip sunu aynen yaz

* * * * * /root/asd.sh

ctrl+o ile save edip ctrl+x ile crontab'den cik. tebrikler artik her dakika basi script calisacak ve dosyalarini root'un icine atacak
  • nibba  (05.08.21 12:21:36) 
hocam /etc/dosyaismi ve /etc/ppp/dosyaisimi2'ne chmod versen yeterli gibi duruyor

bununla hallettim gibi hocam. dosyalara ulaştım ve şu anlık bağlantı kesintisi olmadı.

çok güzel bir deneyim oldu benim için teşekkür ederim çok.
  • jugador  (05.08.21 13:00:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.