[]

Sağlıklı şekilde nasıl kilo alabilirim?

Selam. Zayıf ince yapılı bir erkeğim, daha önceleri "4-5 kilo alsam iyi olacak" diye düşündüğüm zamanlarda 1.5 kilo almayı bile becerememiştim. Yaptığım şey sadece yediklerimin porsiyonunu arttırmaktı ama işe yaramamıştı. Demek ki benim normal beslenme şeklim, kilo alımına yetecek türde şeyler değil.

Şimdi bu dönem bir de covid çıktı başıma. Hastalık sürecinin iştahsızlığı ve stresiyle bir de kilo kaybettim ve şu an bu durum hiç hoşuma gitmiyor.

Gece hamburger ye, yatmadan pasta ye, cips ye gibi şeylerle değil de, vücudun sağlık dengesini de bozmayacak şekilde ne tür gıdalarla ve ne tür sıklıklarla beslenirsem kolay kilo alabilirim acaba?

Ayrıca kan tahlillerimde herhangi bir sağlık sıkıntısı yok, onu da belirteyim.

 
gün içinde kuruyemiş ve meyve tüketmenizi öneririm.


  • dedim ben sana  (04.08.21 12:37:43) 
Uzmanı değilim ama sanki biraz kas kütlesini arttırmaya dönük spor yapsanız faydası olur gibi. Çünkü bu amaçla spora başladığınızda zaten mevcut alışkanlığınızın ötesinde acıkıp daha çok yiyeceksiniz, yedikleriniz de kas kütlesini arttıracak sporla birlikte, hacim kazandıkça kilo ister istemez artacaktır. Yanılıyorsam düzeltin lütfen, yanlış bilgi vermeyelim.


  • orient blue  (04.08.21 12:40:32) 
Sağlıklı ve Kilo Alma kavramları yan yana geldiği zaman takip etmeniz gereken 3 ana husus var. Birincisi beslenme, ikincisi spor ve sonuncusu da uyku düzeni.

Dengeli beslenmenin altı ana unsuru var; hayvansal gıdalar içerisinde et ürünleri, süt ürünleri ve yumurtalar. Bitkisel gıdalar içerisindeyse sebze, meyve ve tahıllar. Bunlar çeşitli şekillerde bölünmüş ya da birleşmiş olarak farklı sayılarda gösterilebilir; örneğin meyve ve sebzeler tek başlık altında ele alınabilir.

Günlük beslenme programınızda yukarda saydığım şeylerin hepsini birden bulundurmaya özen göstermelisiniz. Bu göründüğü kadar zor değil, örneğin sabah kahvaltısında gevrek tüketme alışkanlığı kazanıp tahıl ve süt tüketiminde bulunabilirsiniz. Gevreğiniz bittikçe yenisini alırken öncekinden farklı tahıllar barındırıyor olmasına dikkat edin, tek tip bir beslenmeye dönmesin o daha kötü olur.

Çalışıyorsanız kendinize bir yemek çantası edinin. Buna meyve ve çerezler koyun. Öğlene doğru meyvelerden ve akşama doğru "tuzsuz" ve tercihen çiğ çerezlerden yiyebilirsiniz.

Öğlen etli yemekler tüketip, akşam eve döndüğünüzde mümkün olan en erken şekilde (ideal olanı saat 18-19 civarı, ya da uyumadan 3 saat önce) sebze ağırlıklı yemekler yiyebilirsiniz.

Uyumadan önce, yaklaşık 3 saate kadar süre kalmışsa bir şey yemeyin.

Dengeli ve sağlıklı beslenme denilen olay bundan ibaret. İnsanların bunun zor olduğuyla alakalı konuşmalarını dikkate almayın! Zor olan yanlış alışkanlıkları değiştirmek. Beslenme programının kendisi değil. İnsan alışkanlıklarından zor vazgeçer, ancak unutmayın, sağlıklı beslenme alışkanlığı olan biri için de sağlıksız bir alışkanlık edinmek zor ve katlanılmazdır, ancak bu geçiş süreçleri sancılı olmakla birlikte sürekli değildir. Nihayet normaliniz bu olacak.

Spor ve uyku kendi içerisinde geniş konular, ancak olmazsa olmaz. Kendinize uygun bir spor programı belirleyip yattığınız kalktığınız saate dikkat etmelisiniz. İdeal süre sekiz saat, olmuyorsa 6 saat. Daha az uyumamalısınız.
  • mentuhotep  (04.08.21 13:09:07 ~ 13:11:32) 
kas yaparak


  • bir soru sorcam  (04.08.21 13:14:53) 
endokrinolojisi doktoruna muayene olun.
kilo alma/verme sorunlarında ilk yapılması gereken budur.

  • aslindasorunumpsikolojik  (04.08.21 15:06:02) 
@aslindasorunumpsikolojik başlıkta son cümlemde de ifade ettiğim gibi hekim yönlendirmesiyle çok detaylı bir kan tahlili yapılmıştı, sağlıkla alakalı bir sıkıntı çıkmamıştı.


  • jonas  (04.08.21 17:19:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.