[]

Takicilar niye bu kadar ugrasiyor

Kuyumcu videolari izliyorum arada, adam yuzuk yapmak icin once altin cubuk yapiyor.
Sonra onu bombeli bir kaliptan cektiriyor, haddeliyor.
Cevirip kaynatiyor, egeliyor kesiyor tonla sey yapiyor.

Burma bilezik de ayni, o kadar cok ugrasiyor ki kafayi yersin.
Teli bukuyor eziyor tekrar bukuyor eziyor. 3 kere tavliyor 3 kere aside atiyor.
En son tornaya giriyor.

Bunlar niye kaliba dokup gecmiyor abi?
Dunyanin en basit prosesini niye bu kadar zorlastiriyolar.
Hadi el emegi ilginc urun uretseler neyse de, bildigin milyon yillik ayni bilezik. Duz alyans falan.

Acaba hic muhendisle tanismamis olabilirler mi, yoksa bilmedigimiz bir sey mi var.

 
zanaat'i otomasyonla olceklendirirsen zanaat olmaz.

onlarin alicisi da saticisi da oyle yapilmasini istiyor. degeri veren zaten el isciligi.

o ustalar cok muhendisle takilmistir da sen pek gercek zanaatkarlarla muhattap olamamis gibisin. ondan sana oyle "bu salaklar niye bu kadar ugrasiyor" diye gozukuyor.
  • rm  (26.06.21 03:14:24) 
iyi de neyin zanaati, adam teli matkabin ucuna takip ceviriyor sonucunda bu cikiyor.

www.hepsiburada.com

2 gun ugrassan daha iyi bir yontemle yapabilecegin bir urun.

Hele su tipler direkt cnc uretimi, ama bunu da acayip yavas yapiyorlar.

www.hepsiburada.com

Zanaatlik bir durum yok ki, bosuna ugrasip duruyor.
Ha dokum saglam olmaz kirilir, illa haddecilik,tavlama vs.. lazim diyorsan o baska.

Adam matkabi bile elle tutuyor ona da tezgah yapmamis.
  • divit  (26.06.21 03:34:32) 
Döküm setler, bilezikler de var bunlar kadar iyi durmuyor, döküm olduğu belli oluyor. Zaten bir takı alıyorsun altının gramı 500 tl ise 100 de işçilik ekleniyor üstüne. Dökümde haliyle işçilik olmadığı için daha ucuz ama görünüm olarak iyi değil.


  • ekaterina  (26.06.21 03:43:08) 
bir ressami dusun, ciziyor ediyor, orijinalini satiyor.

bir de cizdigi seyi scan edip bin kopyasini sattigini dusun.

fiyatlari ayni olur mu? alan kisi ayni degeri bicer mi?

cerceveletip duvara assan ikisi de ayni gozukur. ama biri el emegi, biri seri uretim kopya.

muhendis kafasinda evet, yap gec gibi geliyor. el yapimi kusurlu olur mesela. makine uretimi daha duzgun. iki urun arasinda bir fark bulamazsin, elle yapan ayni seyi ayni toleranslarla bir daha yapamaz. ama insanlar bu farka deger biciyor iste, ona gore para veriyor.

herhangi bir muzigi studyoda cok net kaydedersin, her enstruman kusursuz calinana kadar tekrar edersin. kusursuz mixlersin, mastering yaparsin. cdye basarsin, cok pahali ses sisteminde dinlersin her tarafini sarar muzik. ama dinleyen yine de konser biletlerine buyuk paralar bayilir. muzisyen(ler) in gelip kisiye ozel bir konser vermesini hayal bile edemezler cok pahali olur. halbuki kayitli muzik daha "guzel". ama o muzigi yapanin zamani cok pahali, gelip sana ozel bir konser vermesini istesen cok pahali yani.

takıcının da tecrubesi, zamanı pahali. urettigi urun ozel ve eşsiz. duygusal bir sey ama insanlar tarih oncesinden beri bu ¨özelliğe¨ deger verdi, vermeye de devam ediyor.
  • robokot  (26.06.21 05:23:56 ~ 05:24:31) 
Kalıpla yapılanı da var. Programın ismi jewelcad. 3d modelliyorsun sonra altın gümüş ne istersen dökülüyor ama zanaat diye bir şey var.


  • suicides underground  (26.06.21 07:58:53) 
Hammadde pahalı olduğu için makineye, otomatizasyona yatırım yapmaya değmiyordur ya, bi de zaten hacim düşük.

Yani günde 10 bin tane bilezik basacak altının yoktur, olsa da yine o kadar satışın yoktur, o zaman ne gerek var.
  • plutongezegendegilmi  (26.06.21 08:12:44) 
"Ama zanaat diye bir şey var" bir yanıt değil. Hiçbir şeyi açıklamıyor. Bir şey dışında: bazı insanlar (çoğunluk) ezberlerle, öğretilerle, geleneklerle yaşamayı tercih(!) ediyor.

Bu ezberlerin biri "insan bambaşka bir varlıktır, diğer her şeyden farklıdır, ne yapsa değerlidir" inancıdır. Diğeri de, buna bezner şekilde, "doğal olan iyidir, değerlidir" inancı. (Doğalın sınırları da belirsizdir bu arada.)

Soruyu soran kişinin değindiği noktayı anlıyor ve katılıyorum.
  • pantepember  (26.06.21 10:41:34 ~ 10:43:36) 
Ziynet eşyası değer katılmış olmalıdır, var olma sebebi budur. el işçiliği olan bir ziynet kalıptan çıkandan değerlidir ve tercih edilir. Söylendiği gibi kalıptan çıkanı da var, uzaktan bakan belki anlamaz ama takan bunu bilerek takmak ister.


  • Jux  (26.06.21 11:05:00) 
Abi derdimi niye anlatamiyorum acaba.

Verdigim 2 ornek bilezik, zaten iscilik sifir makine uretimi diye satilan 2 model.
Kimse ona zanaat diye para vermiyor tam tersi isciligi sifir olandan ver diyorsun onu veriyor. Makine uretimi diye satiyorlar.
Boylece satarken az para kaybediyorsun.


Ama yapilisini izleyince esek gibi isciligi var yani insanlar onu makine uretimi diye aliyor ama adam 1 tane bilezik icin 2 saat tonla is yapiyormus, ama musteri bunu bilmiyor. Umrunda da degil.


Ha diyorum ki acaba dokum olmamasi esneklik mi katiyor, ya da dokumu gectim adamin yontemiyle cekerek uretirsin ama yine de daha hizli uretebilirsin.

tornacida yaptiracagi dandik bir kalipla bile ayni isi 100 kat hizlandirabilir.
Onun yerine tonla altin talasi cikariyor, alevler asitler derken hem kendine hem cevreye zarar veriyor.
Sonra o talaslari da toplayip eriticem diye yine asitler alevler.

En basitinden torna etrafina talas toplayan mekanizma bile yapmamis.
  • divit  (26.06.21 11:45:10) 
Döküm olursa da ince işçiliği yapılıyor bu arada. Dökümden pırıl pırıl çıkmıyor. Çapak temizleme & cilası da uzun iş. Ayrıca altın değerli olduğu için temizleme esnasında çok fazla altın tozu çıkıyor. Ha bir de döküm makineleri pahalı, makineye cad çizimi yapacak kişiye maaş verilecek vs.. küçücük atölyede yapılıyor adamların böyle bir yatırım yapcak kapsiteleri yok.
Her altın da el işçiliği ile yapılmıyor yani hepsi öyle mi yapılıyor sanıyorsunuz?

  • suicides underground  (26.06.21 12:20:46) 
sana katılıyorum ve burada "zanaat, el emeği, öyle daha değerli vs" diye boş felsefe yapanların soruyu anlamadığın ve tamamen saçma duygusal bakış açısına sahip olduğunu düşünüyorum. Herhangi bir sanatsal değeri olsun diye alınmayan, düz yatırımlık bilezik için bu kadar uğraşılması bence de saçma. Ha bence her şekilde makineden çıkan ürün el yapımı üründen daha değerlidir burada yazanların aksine. Ayrıca stüdyo kaydı da konserlerden daha iyidir bence :)


  • nundu  (26.06.21 15:18:34) 
Muhtemelen satış hacmi, makine ile üretimde kara geçirmeyip üstüne zarara düşürüyor olabilir. Haliyle fiziksel bir artıdan ziyade maliyetlerle ilgili olabilir. Ayrıca ülkemizde işçilik ücretleri küçük üretici patron için otomasyon sistemlerinden daha avantajlı.
Amerika ve avrupadaki makineleşme zaten işçi ücretlerinin yüksekliğinden ve üretim hacminin işçi sayısı nedeniyle kısıtından dolayıdır. @plutongezegenmi+1

Ha geleneği yaşatalım kafası da var tabi.
  • neysene  (26.06.21 19:21:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.