[]

kahve kalitesi ve fiyatı konusu

bir arkadaşımla konuşurken kilosu 80 lira olan çekirdek kahvenin kalitesiz olacağını söyledim, türkiyede bugün iyi kaliteli çekirdeğin kilosunun 250 lira civarı olduğunu söyleyince pahalı olanın iyi olduğu yanılgısına sahip olduğumu söyledi, ben de her kalite seviyesinin belirli bir maliyeti olduğunu belirttim, biz de duyuruya soralım dedik yazılanları o da buradan okuyacak, bu konuda ne düşünüyorsunuz :)

kilosu 80 liralık olan kahvenin sanalbaharat sitesinden alındığını belirtmemi istedi

şunu da ben eklemek istiyorum hangi kahve damak tadına uyuyorsa severek içiyorsan en güzeli odur, bu konuda snob değilim zira ben de kilosu 140-150 civarı idare eder bir çekirdek kullanıyorum

 
Kısa cevap: Sen haklısın. Hatta istanbul'da bu işi iyi yapanlar arasında bildiklerim neredeyse maliyetine satmalarına rağmen kilo fiyatları 300e yaklaşıyor. Hatta şöyle söyleyeyim, sanalbaharat yerel kavuruculardan en aşağı %30 daha karlı satıyordur.

Arkadaşın bana ulaşırsa uzun uzun anlatırım.
  • Jux  (28.05.21 10:57:20) 
Haklisin. Arkadasin sadece bir defa kilosu 250 lira olan kahve icmemistir adim gibi eminim. Ha icmisse ve hala bunu iddia ediyorsa her seyi blenderdan gecirip smoothie olarak da icebilir aksam yemegindeki ayran corba tavuk ve barbunyayi


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (28.05.21 11:06:47) 
Ha bu arada ben de bir zamanlar sanalbaharattan aliyordum daha iyisini bilmeyince guzel geliyordu daha ne kadar iyi olabilir ki zaten o kadar para vermeye gerek yok diyordum ama oyle degilmis gercekten


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (28.05.21 11:13:46) 
doğrusu hazır paketlenmiş ürünlerin tamamı zaten bayat olduğundan arkadaşınızın dediği kısmen doğru olabilir damak zevki değişir sadece o kadar.
ama kahvesini özel kavuran taze olarak size özel paket yapanların dediğiniz gibi kilosu o civardadır.
ama nedense ben bayat kahveden memnunum =) kilosu 100tl'den rossemandan alıyorum.
arkadaşım kilosu 40tlden baharatçıdan türk kahvesi çekirdeği alıyor ona göre tadı gayet normal.
ben sevemedim arabic çekirdek ama sanırım daha az kavruluyor.
  • windymimas  (28.05.21 12:29:17) 
Siz haklısınız.


  • zimbirik  (28.05.21 13:04:54) 
arkadaşın haklı. eminönü nuri toplar'dan envai çeşit çekirdeği 80'den alıyorsun. mis gibi valla. arkadaşa eşe dosta da yaparım sürekli, sevmeyen yok. sanalbaharat'ı hiç denemedim


  • ein lied  (28.05.21 13:59:38 ~ 14:00:24) 
Kahve şarap gibi uçsuz bucaksız bir derya, tıpkı çay gibi yetiştirmesi de zor ve maliyetli bir bitki.

Köle işçilere toplatan da var, sertifikalı üretim yapan da. E her şeyin de bir maliyeti var, bu yüzden fiyat yelpazesi de çok geniş.

80 lira 10 dolardan az yapıyor şu an, açıkçası iyi bir kahvenin kilosunun 10 dolara satılacağını düşünmek biraz saflık bence. He bizim ülkede yine 10 dolarlık kahveyi 30 dolarlıkmış gibi millete iteleyen satıcı var mıdır, eminim vardır. Ama büyük kahveciler böyle bir risk almazlar.

Pahalı olan her zaman iyi midir bence hayır, kişinin kendi zevki kana kana 3'ü 1 arada içen de var kime ne :)
  • chicha_v2  (28.05.21 15:19:33) 
Bence arkadasin hakli.
Muhtemelen 80 ile 250 arasinda fark yoktur. Senin dedigin fark belki 700 lirada falan basliyordur.


Kulaklik mevzusu gibi, 1 ile 100 arasi cöp, 100 ile 300 ayni oluyor. Bin lirayi gecince kalite basliyor.
  • divit  (28.05.21 15:37:31) 
ben de sanalbaharattan "ucuz olduğu için alıyorum."

Aroma olarak 250gr'ı 70 liraya satılan butik kahvecilerdekiler kadar iyi değil kesinlikle. Arada zevk için onlardan da alıyorum kimi zaman Boxx coffee kimi zaman farklı yerlerden vs.

Fakat şu var, Sanalbaharat atıyorum İstanbul'da olsa kilosunu 120 liraya satacağı şeyi 80'e satıyor, İstanbul'dakiler de Anadolunun başka şehrinde olsa(gideri az olsa) 250gr'ını 40 liraya satacakken 60-70'e satıyor. Sonuç olarak evet daha iyi üretilmiş/takip edilmiş, yıkanmış/yıkanmamış, kavrulması ona göre olan kahvelerde aroma çok fark ediyor.

edit: bu arada kahve de sonradan edinilen bir tat aslında. Acquired taste mi ne deniyor. Yani dümdüz kahve içen birçok insan espressoyla chemex/aeropress/frenchpress'te yapılan aynı kahve çekirdeğiyle yapılan şeyin tadını ayırt edemeyebiliyor. Bolca içtikçe zamanla "ya şununla yapınca daha çok seviyorum, haaa bu çekirdek şu açıdan daha iyi" demeye başlıyorsun.
  • nhk ni youkosu  (28.05.21 15:38:23 ~ 15:41:47) 
@divit

Bu arada dediği yerden ben de sipariş verdim denedim biraz kahve damak tadın oluşmuşsa fark hissediliyor, kör tadımla bile anlaşılır
  • freebird5406_2  (28.05.21 15:47:28) 
kahveyi çekirdek olarak tanıdık bir toptancıdan alıyordum bir süredir, güzel fiyata veriyorlar sağ olsunlar. bir kere sanalbaharattan aldım ben de, tadı çok kötü geldi epey pişman olmuştum. o kadar övülmüştü internette diye aldım. sonra içtim ama paketi bitirdim, gün geçtikçe fena gelmemeye başladı, herhalde alıştım tadına. ama ilk başta kesinlikle güzel gelmemişti. yani farkediyor bence de.


  • veritaslibertas  (28.05.21 16:11:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.