[]

Meditasyon yapanlara birkaç soru

Meditasyon yapmaya yeni başladım ve biraz tekniğe ihtiyacım var sanırım.

Yaptığım şey şu, bağdaş kuruyorum ya da uzanıyorum bir mat üzerinde. Burundan nefes alıp ağızdan veriyorum. Nefesime odaklanıyorum. Seslere ve düşüncelere karşı koymamaya çalışıyorum. Aklımı bir düşünce meşgul edecek olursa bunun farkına varıp uzaklaştırmaya çalışıyorum ve tekrar nefese dönüyorum. Bazen de bir ışığın baştan ayağa bedenimde süzüldüğünü düşünmek ki bu beni ilginç bir sekilde aşırı rahatlatıyor.

Bu teknik doğru ve verimli mi ve bunun dışında siz ne şekilde meditasyon yapıyorsunuz?

Diğer sorum ne zamandır yapıyorsunuz ve ciddi bir faydası oldu mu hayatınıza? Benim başlama sebebim o kadar yoğun stress ve kaygı hissediyorum ki artık bunu kontrol edemiyorum. Bir de dikkat sorunlarım...

Aslında yeni başlayan birine verebileceğiniz her tavsiyeye de açığım. Teşekkürler.

 
Meditopia diye bir program var; onu yükleyip ucretsiz olarak başlangıç derslerine katılabilirsiniz. Sizin yaptığınız dışında Farklı farklı yöntemleri anlatıyorlar.

Ben dönem dönem ara versem de iki yıldır yapıyorum; bana iyi geliyor.
  • fraise  (10.05.21 22:40:46) 
iki sene olacak bunun dışında stresli iş hayatı içindekileri de sayarsak beş sene.

Meditasyonlarda tavsiye değil de sizin bedeninize iyi geleni siz bulacaksınız. Öğretilere sahip olan yolculukta olay tamamen sizle alakalı. Aslında meditasyonları yapmadan önce bazı pratikler var, bunlar da kişinin kendi yolculuğu. Keşfede keşfede. Ne zaman bu işlere girenleri görsem, pratikte zorlandığıydı. Yani beden direnç gösteriyor. Bu kırılma noktası aslında...

Bazı ufak denemeler var isterseniz konuşuruz.
  • evimin paspasi  (10.05.21 22:47:26) 
Ağzından vermene gerek yok burnundan verebilirsin yine. Psikoloğun bana yaptırdığı meditasyonlardan biliyorum.


  • 1bir1bir1  (10.05.21 23:35:51) 
(bkz: psikolog hasan arslan)

Youtube'da çok güzel meditasyonları var. Ben de kendisinden psikolojik destek aldım, birebir tecrübem var yani. O meditasyonlara rahatlıkla erişebilirsin ve çok iyi gelecektir.
  • 1bir1bir1  (10.05.21 23:39:09) 
Merhabalar, ben 4-5 senedir meditasyon yapıyorum, bu süre içinde tam sayısını unuttum ama oldukça fazla inziva yapma şansım oldu. Tibetli hocalar, japon zen ustalari ve japon ustalardan el almış bir sürü Amerikalı ve Avrupalı hoca ile çalışma fırsatım oldu. Son yıllarda rahatlıkla binlerce saatimi meditasyona ayırdım diyebilirim.

Ben de kaygı ve anksiyete bozukluğu dolayısıyla başladım meditasyona. Eski sevgilim cok ot ve stres kaynaklı psikoza girince bu stres otla birayla çözülmüyor, çalışan ve insani dibe sürüklemeye bir şey olabilir mi bu acaba diye başlamıştım.

Meditasyona asıl önemli nokta, düşünceleri, düşüncelerin sana sattigi hikayeleri ve bunların uyandırdığı duygulari bırakmayı öğrenmek, en azından başlangıçta. Bedensel rahatlama, relax olma, ve nefes odaklı olmayı beraber yapmayı deneyin. Mesela ilk başta sadece nefesin farkında olun, nefes alıyorum, veriyorum, alıyorum veriyorum. Sonra, nefes verirken bedenin de farkında olun, bedenin her yerindeki hisleri deneyimleyin. Sonra, her nefeste, vucuttaki gergin yerleri rahatlatmaya çalışın. Bunu gözler açık yapın, nefesi burunda değil, göbekte hissedin, göbekten nefes alın. Rahatlayınca uyumayın, ayık kalın.

Biz buradaki yönlendirme ile çalışıyoruz genelde

Zazen Instruction by Shodo Harada Roshi. It is part of his book: "The Path to Bodhidharma: the teachings of Shodo Harada Roshi", translated by Priscilla Daichi Storandt, Tuttle Publishing, 2000 (pp 52-67) still-breathing.net

Burada da aynı japin usta videoda anlatıyor

youtu.be

Eğer ilginizi çekerse, Facebook'ta grubumuza katılın, "bir damla zen İstanbul"

Başlangıç için İstanbul'da Vajracaksu meditasyon dersleri veriyor, başlangıç için iyidir. vajracaksu2 at gmail nokta com

Ankara'da uzun yıllarca Tibetli ustalarla çalışmış birisi var, o da çok deneyimli birisi,
tibet-bon.blogspot.com

Bir sorunuz olursa Facebook grubunun jir watsap grubu da var, oraya yazabilirsiniz, bana telefonunuzu yollarsanız eklerim. Veya bana özelden yazabilirsiniz.
  • JohnOakley  (11.05.21 10:33:29) 
Farkli meditasyon sekilleri var. Bir tanesini secip guzel bir kaynak bulup ondan ilerleyebilirsin. Kaynaklar disindaki cogu bilgi kulaktan dolma. Strese faydasi olur ama stresi gecirmek icin yapilacak sey bana daha cok stres kaynagi ile hesaplasmak gibi geliyor.


  • dunal  (11.05.21 10:42:50) 
YouTube da nrg8 kanalında büyülü şifa ormanı diye bir müzik var onu varsa kulaklıkla yoksa hoparlörden dinlemizi tavsiye ederim


  • rapisa  (13.05.21 01:35:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.