[]

Ev yapabilir miyim?

400m^2 bi arsa aldım, üstüne 70-80 m^2'lik, tek katlı bir taş ev yapmak (yaptırmak değil) istiyorum.

Daha önce tek katlı eve çatı yaptım, evin elektrik ve su tesisatını değiştirdim, 80cm yüksekliğinde bahçe duvarı ördüm. Bakınca parça parça tecrübem var gibi görünüyor.

Ama doğalgaz tesisatı bilmiyorum. 2,5 metre yükseklikte duvar örmek 80cm duvardan çok farklı olabilir, ondan emin olamıyorum. Bir de temel atmadım hiç. Öte yandan küçük köy evi sonuçta, çok sürpriz çıkmaz diye düşünüyorum.

İşi komple birine taşere etmek istemiyorum. Şu an oturduğum ev müstakil bir ev ve her yerini yaptırdık, ama o süreçte ustalardan çok çektim. Bir zaman kısıtım da yok, güzel bir şey olsun istiyorum. Özellikle inşaat işinden anlayan arkadaşlara sorum şu:

Gerektiği yerde parça parça yanıma 1 usta 1-2 işçi alıp bu işin altından kalkabilir miyim? Her işi birlikte yapacağız, adamı kendi başına bırakmıycam. Yapılabilir bir iş mi? Başıma ne gelebilir, nelere dikkat etmem gerekir?

Legal/izin konularında bir sorunumuz yok.

 
  • veritaslibertas  (30.03.21 09:44:14) 
yapılabilir tabi ama nasıl olur orası kısmet.
tek katlı ev için temel kazmaya ihtiyaç olacağını düşünmüyorum. basit bir tabliye betonu yetecektir. bunun için demir donatılarının hazırlanması peşine de beton dökülmesi gerekecek. Zeminden çok ısı kaybı olacağından uygun bir tedbir alınması iyi olur.o tabliyenin dışına isebir kanal açıp içerisine drenaj için delikli özel hortum ve mıcır doldurmak evin duvarlardan su almasını engelleyecektir.
sonra kolonları isterseniz mtal ile de dönebilirsiniz, duvarlar için de
www.asyatoprak.com
gibi bir tuğla kullanırsanız rahat edersiniz.
bence tabliye betonundan sonra aceleniz de yoksa yapılır. ama birazdan inşaatla benden daha çok uğraşmış kişiler gelecektir, daha doğru cevaplar vereceklerdir
  • kisa  (30.03.21 09:45:46) 
hepimizin hayali. siz bu hayali gerçekleştirmeye yakınsınız. tebrik ederim.
FAKAT;
drenaj nedir?
hatıl nedir?
Subasman nedir?
derz nedir?
taş çeşitleri nelerdir?
Radye temel nedir?
Vernaküler (yerel) mimari nedir? Neden önemlidir?
...vs. onlarca soru...
bu soruların cevaplarını ve çözümlerini bilmiyorsanız başlamayın derim.
En azından yerel bir ustadan yardım alın.
  • ankara06  (30.03.21 10:40:49) 
yığma bir yapı olacak. aslında yeni 2018 deprem yönetmeliğinde güvenli bir yığma yapı için gerekli koşullar yazılmış, duvar kalınlığı, lentolar, hatıllar, kaç metre aralıkta hatıl yapmanız gerektiği vs.... buna uyarsanız yapınız güvenli bir şeklde taşır. öyle öldüren koşullarda yok.
takıldığınız konular olursa bende yorumlamaya çalışırım, internette ilgili konuyu arattığınızda yorumları bulabilirsiniz.
temel içinde yine minimum donatı oranı ve kalınlıkları ile ilgili koşullarda mevcut.
2018 deprem yönetmeliği dediğinizde karşınıza çıkacaktır. sayfa 243 te yığma kısmı başlar.

tabi belirli kavramları bilmek işini bilen bir usta yada mühendisle çalışmak en doğrusu. okuyarakta çok rahat bu kavramları öğrenebilirsiniz.
  • morcivert  (30.03.21 10:41:00 ~ 16:24:59) 
@veritas, sipariş verdim. Sağolun.

@kisa, dedemin yaptığı evin temeline bakmıştım, 30cm taş var, onun üstüne yapmış evi. 80 yılı geçti sanırım, hala duruyor ev. Yine de bu konu en az bildiğim şey, bakmam lazım, teşekkürler hocam.

@ankara06 bahsettiğiniz şeyleri biliyorum, içim rahatladı biraz :D Zaten babam da dedem de kendi evlerini kendileri yaptılar, yani konsepte aşinayım ama ben yapmadım hiç. Bir de onlar gibi düz kerpiç/beton yapıp geçmek istemiyorum, taş da çok bildiğimiz bir şey değil.

@morcivert, arsa deprem bölgesinde, bundan bahsettiğiniz çok iyi oldu. Teşekkürler.
  • plutongezegendegilmi  (30.03.21 11:10:54) 
@paco de lucia, neden hocam? Benim bildiğim binlerce yıldır insanlar kendi evlerini kendileri yapıyorlar, ne değişti?


  • plutongezegendegilmi  (30.03.21 12:18:46) 
taş ev için bir şey diyeceğim, cunda tarafında bir kaç taş evde kaldım :D bildiğiniz kesme taşlarla yapılmış. berbat bir yalıtım oluyor. yazın sıcak kışın soğuk. böyle bir şey düşünmeyin. uzun süre kalacaksanız, masraf olarak da göze alırsanız yalıtımlı tuğlalara bakın derim. 1 seferde kurtulursunuz ama yılda 1 ay kalacaksanız çok da masraf etmeye gerek yok.


  • kisa  (30.03.21 12:45:46) 
yapamazsın demezsin diyenlere kulak asma, daha önce bu işleri yapmış kişiler ile görüşmen sana daha sağlıklı bilgiler verecektir.

burada alacağın bilgi büyük olasılıkla teorik bilginin ötesine geçmeyecektir.

Umarım aradığın cevapları bulursun.
  • kaiserr76  (30.03.21 13:04:15) 
@plutongezegendegilmi - o zaman "alker" ilginizi çekecektir diye düşünüyorum.
www.kerpic.org
www.imo.org.tr
  • ankara06  (30.03.21 14:41:07) 
youtube üzerinden m2'si 2000-2500 TL arası değişen fiyatlarla anahtar teslim ev yapan yerler mevcut. bana sorarsan hiç kendin yapma işine kalkışma derim yapamazsın değil yaparsın ama çok eziyet ve zahmet çekersin. değer mi dersen net şekile değmez derim.


  • 70likyenirocky  (30.03.21 15:34:29) 
Biraz arastirma yaptiktan sonra yapabilirsin bence. Soylenildigi gibi dikkat edilmesi gereken onemli unsurlar var, planlama surecinde bunlari hesaba katarsan yapilmayacak is degil bence. Alternatif olarak konteyner ev, earthship gibi alternatif insa tekniklerine de bakabilirsin.


  • mirafiori  (30.03.21 16:22:53) 
Betonarme olsa yap diyeceğim ben de, ama taş ustalığı farklı bir konu, bir de deprem bölgesinde demişsin.

Dersen ki taş ustası tutarım yevmiye ile, başında durur 2 de amele tutarım yaptırırım, o olabilir. Hani taşı ördürür bitirir, sonraki tesisatları ve çatısını vs kendin yaparsın, içini ince işçiliğini vs.

Eğer betonarme yapmaya karar verirsen temelden çatıya her türlü ip ucunu tek tek yazarım.
  • John Bloor  (30.03.21 16:58:25) 
yardır kendi yaptığın iş her daim en güzeli.yapamazsan biz yardım ederiz. adam tek katlı ev yapaacam demiş radye diye cevap vermişler.
doğalgazı da yapamazsın kaçağı kaynağı zor ben de yapamam.
sen patlat gelsin söz ben de uzaktan edebildiğim kadar edeceğim. korkma yeise kapılma jhasbdjhasdhsa yapılır yapılır.
  • turbo sadık  (30.03.21 17:14:22) 
@turbo sadık;

iyi demişsin de hocam, tekniğe uygun yapılmazsa duvarlar yıkılmasın üstümüze? Tek kat da olsa deprem bölgesinde dikkatli olmak lazım değil mi?
  • John Bloor  (30.03.21 17:27:37) 
Hangi şehir ya, yapalım el birliğiyle


  • kisa  (30.03.21 17:40:37) 
@john tek katli tas binaya bir sey olmaz. tek katli binanin yuku ne ki. kutu gibi bir sey 400 m² zemini iyi olacak olmazsa duvarini catlatirsin tabana temele bile gerek yok dok 25 cm c35 at oraya cift kat cesan yabusdur. tas duvarlar zaten kalin oluyor r 52.5 cimento ya da bulamazsan 42.5 cimento kullan 12 tonluk ekskavatorle sokemezsin o duvari ki ben sokemedim :) tas yuvari kucumsemeyin. kirklareli vize devlet hastanesini 2018/2019 sezonunda biz yaptik 16 metre yuksekligi olan tasduvar istinati var isteyen gidip yerinde bakabilir. ufak binaya bir sey olmaz. ya yigma tugla ile 2.5 katli bina yapiyoruz ve bu kurallar dahilinde oluyor. tasduvara bir sey olur mu allasen. cok cok cok darlanirsin uste hatil donersin. ki hic gerek bile yok ufacik yapi. ben yapsat hic yapmadim hep buyuk projelerdi. bizde demirler 20.25.32 fi. sokak aralarinda yapsata denk geliyor 14/16 lik demirleri koymuslar adamlar kolon dikiyor bizde 14 luk ciroz var. adam 5 katli binaya 16 lik atiyor. tek katli yuku olmayana da bir sey lazim olacagini sanmam. zaten sistem degisti duvarlar eskisi gibi.
eskiden ne yapardin atiyorum elevasyon 2.80 i asinca duvar ustune hatil donerdik hatili da kolona saplardik son 2 yilda bu kaldirildi kiris etkisi yapuyor diye. yumusak kat sert kat etkisi hesabi. nabiyoruz duvarli kirise bile degdirmiyoruz artik arada bosluk olacak. 3 gazbetonda bir L seklinde lama var onu kullaniyoruz. velhasil tek katli bi tasduvari siz kolay kolay yikamazsin. hatta bana inanmiyordaniz bi duvari orun guzelce de orun kamyonun kasasi ile ya da ufak ekskavatorun kovasi ile olur jcb ile olur fark etmez deneyin. sonra da buraya gelip aga sen hakliymissin yazabilirsiniz. :)

  • turbo sadık  (30.03.21 18:24:07 ~ 18:26:17) 
Üzerinden 1,5 yıl zaman geçmiş, bi update geçeyim. Ev yapıldı, ama istediğimle uzaktan yakından alakası yok. Allah imar kanununu çıkartanın da uygulayanın da binbir belasını versin.

Belediye diyor ki illa ki beton yapacaksın, taş ev yasak, çünkü deprem riski var. Aynı bölgede dedemin babasının 130 sene önce yaptığı taş evin bir sürü depreme rağmen sapasağlam duruyor olması hariç bi sıkıntı yok.

Yine diyorlar ki sel riski var, yerden 1,5 metre yüksekte olması lazım evin. Benim arazi dağın en tepesinde, 50 km çevrede daha yüksek bi nokta yok. Su buraya nasıl gelecek diyorum, belli olmaz diyo. Bana gelecek kadar sel olursa sizi 1,5 metre değil ancak Nuh peygamber kurtarır diyorum, gülüyo memur.

Belediyedeki memurları yemeğe falan götürüp kafaladım, adam tamam ben göz yumarım da bakanlıktan gelirlerse başın derde girer diyo. Rüşvetle bile iş yapamıyoruz, ne hale gelmiş güzelim ülke ya.

Öte yandan merak edenler için, 200 m^2 (şu mimar instagram hesaplarında falan gördüğmüz) jenerik müstalik ev, kaba inşaat 700, içiyle ve kağıt kürek işleriyle beraber 1,3 milyon gibi bi rakama çıkıyor. 200 kağıt da evrak işinden var.

Müteahhitler dengesiz, adama ben oturcam evde diyorum, illa apartman yapalım, 2 daireyi satarsın şu kadar para eder diye ikna etmeye çalışıyor beni. Buraya hiç apartman olur mu diyorum, niye olmasın diyor. Dağın başına, ormanın içine bile apartman dikme sevdası var adamlarda. Bu arada 80 m^2 taş ev yapamıyoruz ama 5 katlı apartman dikmek istesek serbestmiş, imar kanunu böyle bişey.

İnşaat işçilerinin de durumu çok kötüymüş. Bi hafta falan beraber çalıştım adamlarla inşaatta. Beton kalıbının kelepçesi eskimiş, adam diyor ki ya benim bunlar yüzünden 15 tane arkadaşım öldü. Müteahhiti arayıp "değiştirelim şunları" diyorum, bana tamam diyip sonra işçiyi azarlıyor, adam da gelip bana "boşver abi" diyor. Kanun bunlarla ilgilenmiyor ama.

İnşaat sektörü aşmış. Başka şehirden gelen müteahhit, ertesi gün dağın başına mikser mikser beton yığabiliyor. Adamı nerden buldun, yolu nasıl tarif ettin, ne kadar beton gerekeceğini nasıl hesapladın bilmiyorum. Çat çat yürüyo işler. Koca evi 1 ayda inşa edip geçtiler. Apartman olsa ne kadar sürerdi diyorum, çok farketmezdi diyo.

Güzel ve otantik bir ev istiyorsanız imarlı yerden arazi almayın. Gidin imarsız yerden büyük bi arazi alın, içine de kafanıza göre yapın. Elektrik su vs. off-grid çözülüyor, teknoloji ilerlemiş baya. Devletin getirdiği boruyla 2 litre su, karşılığında nasıl bir evde yaşamanız gerektiğini dikte ettirecek cüreti buluyor kendinde. Akıl alır gibi değil.

Ama ben taşları aldım, denetim geçsin, bahçeye bi kulübe inşa edicem en azından. Sonra onu yıkmaya gelirlerse akşam haberlerine çıkarım artık, pompalıyla çatıya çıkan mühendis dehşet saçtı diye.
  • plutongezegendegilmi  (01.08.22 10:00:11 ~ 10:01:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.