[]

Çiçeksepetinden alınan saksı bitkilerinin zamanla ölmesi

Merhabalar,

Bana mı denk geliyor, ben mi çiçeklere bakmayı beceremiyorum bilmiyorum ama var böyle bir durum. Ofisimde sürekli çiçek olsun istiyorum eşim şehirdeki botanikçilerden saksı çiçeği alıyor ofise kokuyoruz sorunsuz büyüyor, çiçeksepetinden hoşlandığım saksı çiçeklerinden sipariş veriyorum en fazla 1-2 ay hayatta kalıyor sonra kuruyor, soluyor ölüp gidiyor bir daha canlandıramıyoruz ne yaparsak yapalım.

Var mı benzerini yaşayan? Yoksa nerede hata yapıyorum acep? bu çiçeklerin farklı bir bakım şekli mi var?

 
İdeal ortamlarda doğal olmayan besinlerle üretilmiş bitkiler onlar. Evinizde, ofisinizde mevcut duruma uyum sağlayabilmesi için bitkiye istediği ortam ve şartları sağlayabilmeniz lazım.

Şu an bu cevabı size, çiçeksepeti'nden yaklaşık 1 yıl önce alınmış ve capcanlı yuka'm ile karşılıklı bakışarak yazıyorum.

Yani savınız gerçekleri yansıtmıyor.
  • Mirket  (01.03.21 13:37:40 ~ 13:38:25) 
@Mirket, cümleye başlarken ideal ortamlarda doğal olmayan besinlerle üretilmiş bitkiler onlar demişsiniz, cümleyi bitirirken de savınız yanlış demişsiniz. sorduğum soru doğru ki cümlenin başında da belirtmişsiniz zaten, "doğal olmayan besinlerle, ideal ortam" demek ki hatamız bu ki solup ölüyor çiçekler ideal ortam yaratıp doğal olmayan besinlerle beslersek ölmeyecek. Benimkisi bir sav değil bir sual.


  • solo  (01.03.21 14:03:23) 
saksılı olarak bir kraton bir de orkidem var oradan, bayağı yaşıyorlar aslında. Size teslimat yapan çiçekçi şubesinde sıkıntı olabilir mi acaba? Bir de böyle ufak sevimli beton saksı vs şeyleri genelde çabuk gider, alın bi kraton dev gibi olsun 3 ayda.

Ya da siz bakamıyor olabilirsiniz tabii, gerekli olduğunu düşündüğünüzün yarısı kadar su vermeyi deneyin.
  • whoosie  (01.03.21 14:42:18) 
Bir de en önemli kısmı atladım, gerekirse saksı değiştirin. Saksının altında gider deliği olması (tabii bir de tabağı) olması lazım yoksa tüm kökler çürür. ÇS'nin kendi seramik saksılarında delik olmuyor, delikli plastik saksılarında da tabak olmuyor çoğunlukla.


  • whoosie  (01.03.21 14:53:56) 
cok kompleks bir olay degil. isik, su ve havanin duzgun olmasi gerekiyor.

"doğal olmayan besinlerle üretilmiş bitkiler onlar" > su ise komik. N, P, K elementlerini dogru miktarlarda vermen lazim ana olarak.

bitkinin genetigi falan dandikse bir sey diyemem.
  • groove  (01.03.21 14:55:35) 
herkese cevaplar için teşekkür ederim, peki bu bitkileri besleyen bazı besin malzemeleri var onları kullanmanın bir faydası ya da zararı var mı kullanmayı tavsiye eder misiniz?


  • solo  (01.03.21 15:31:02) 
bu tarz yerlerden gelen bitkilerin toprakları sadece torftan oluşuyor. halbuki çeşitli bitkilerin farklı topraklara ihtiyaçlara var. torf haricinde çoğunun içinde coco peat, pomza taşı, lav taşı, zeolit gibi malzemelerden oluşmuş karışımlar olması gerekiyor (bitkiden bitkiye değişiyor miktar ve oranlar)
torf tek başına ucuz bi malzeme olduğu için teercih sebebi ama bitkiler için tek başına çok da ideal değil yani.

bir de dendiği gibi saksı değişimi önemli. ayrıca küçük orkide vari bitkilerin köklerinde süngerler oluyor bazen, kendi sulama işlemlerini kolaylaştırmak için. onların mutlaka çıkarılması gerekiyor.

eğer ilgi alanınıza giriyorsa youtube'da labofem diye bir kanal var çok keyifli bir anlatımla bu bilgileri veriyor, aklınızda olsun.
  • a7x  (01.03.21 16:06:54) 
bir bitki satın aldığımda saksı , toprak vs değiştirmeden önce eve alışmasını bekliyorum. çünkü bütün bu etkenleri değiştirdiğimizde hepsiyle baş edemiyorlar. önce evde koyduğunuz ortama alışmasını bekleyin, 1-2 ay geçtiğinde de mutlaka saksısı ve toprağı değiştirilmeli. çünkü hem böcek, sinek vs olabiliyor, bu kontrol edilmeli, hem de denildiği gibi iyi bir toprakta gelmiyor size, onu da değiştirmek gerek.


  • Olric  (01.03.21 17:54:26) 
Bitkiler bitki için gerekli nem, ısı, gün ışığı oranı ayarlanmış ortamlarda, torf dediğimiz, toprak olmayan besinsiz bataklık çürüğü madde içinde sıvı besin ve hormon verilerek yetiştirilip bize ulaştırılıyor.
Biz onu salonumuzda mevcut nem, ısı ve günışığı ortamında yaşatmaya çalışıyoruz ki yerini iyi ayarlayamazsak ölüyorlar.
Torfun içine konacak (ikinci sorunda da bahsettiğin) sıvı besinlerin tamamı NPK'nın süslenmiş hali. Miktarını bilimsel olarak tespit edip kullanırsan bitkini yaşatırsınDozun azı ya da fazlası bitkiyi öldürür.
Torf bahçe toprağı gibi değildir. Neredeyse bulaşık süngeri kadar su tutuculuğu vardır. Bu su tutuculuğunu tam taktir edemediğimiz için evlerde baktığımız bitkilerin çoğu fazla sulamadan ölmektedir.
Büyük saksı da bitki için küçük saksı kadar zararlıdır. Her sene sadece bir parmak büyütmeliyiz.
Torf ile bakım, besin (NPK)(Google'dan bakabilirsiniz ne olduğuna) miktarını ayarlamak çok zor olduğundan bitkinin toprağını değiştirmekte fayda vardır. İdeal saksı toprağı 1/3 bahçe toprağı, !/3 sıva kumu, 1/3 yanmış elenmiş büyükbaş hayvan gübresidir.
  • Mirket  (01.03.21 18:00:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.