[]

kahve makinesı o kadar da fark eder mi

arkadaşlar hiç kahve kültürüm yok. ama bu aralar süper konsantrasyon verdiği için günde 1 tane falan içmeye başladım. en başta 3 ü bir arada içerken şimdi tchibo aldım, hoşuma gitti. genelde latte tarzında yapıyorum, yarım süt yarım kahve şeklinde.

sorum şu, diyelim ki gittim starbucks'tan kahve aldım çekilmemiş.

1) şu makinada yapsam: www.amazon.com.tr

2) ya da sadece şu öğütme cihazını alıp, öğütüp, bardağa atsam granül kahve gibi: www.amazon.com.tr

3) ya da öğütüp şöyle bir kahve makinasına koysam: www.amazon.com.tr


bu üçü arasında tat farkı olur mu? fiyatına ve pratikliğine bakmadan söyleyin yani, tat olarak merak ediyorum.

 
tat olarak bilemem de granül kahve gibi olmaz. onu mutlaka süzmen gerekecek. french press alıp onda hazırlayabilirsinç.


  • sutlu nescafe  (25.02.21 14:02:20) 
Makine çok farkediyor. Yakın zamanda aynı kahveyi ucuz ve kaliteli makinede denedim. Aşırı fark vardı.

Kombinasyonum şöyle;
1) Makinem; www.amazon.com.tr

2)Filtre(koyarken hafif katlıyorum alttan ve yandan)
www.amazon.com.tr

3)Kahvem; Lavazza rossa öğütülmüş veya çekirdek kahve alıyorum. İsterseniz aldığınız yer de öğütebilir. Kahvem bitince kargo gelene kadar geçici olarak migrostan jacobs almıştım. O bile fena değildi bu makineyle.
  • the coon  (25.02.21 14:07:36) 
2. seçenekte anlattığın şekilde çekirdeği öğütüp granül kahve gibi yapamazsın. bu kahveler suda çözünmezler. buna en yakın seçenek, öğütme cihazı alıp çekirdeği öğütmek, bir de french press/moka pot/chemex/aeropress gibi bir alet daha alıp kahveyi onda demlemek. ya da öğütme aletiyle uğraşmayıp, çekilmiş kahve alıp gene french press/moka pot...vb'de demlemek.

bunların en ekonomiği french press. 2. seçeneği french press'te yapacağını varsayarak, 3'ünün arasındaki tat farklarını söyleyeyim.

1'de çok farklı çeşitte kahveler yapabiliyorsun ve çok lezzetli sonuçlar alırsın. kahvecilerde içtiğin kahveler tarzı.

2'de kahvenin tadını güzel alırsın, ama bununla düz sade kahve yapılır sadece. üstüne süt eklersin en fazla.

3'de de aynı 2 gibi sade kahve. tat olarak ise, french press daha yumuşak ve tadı belirgin kahve yapıyor, kahve makinası ise daha sert kahve yapıyor. kahve makinası hem kahveyi yapma kolaylığı, hem de kahveyi sıcak tutması sebebiyle özellikle kalabalık yerlerde en çok tercih edilen yöntem olmakla beraber, lezzet olarak pek de matah değildir. tek başına içeceksen french press/moka pot/chemex/aeropress alternatiflerine yönelmeni tavsiye ederim.

bildiğim kadarıyla kahve tadımları french press ile yapılan kahvelerle yapılıyormuş. kahvenin asıl tadını en belirgin alabildğiin demleme yöntemi buymuş. ama tabi bu demek değil ki french press en güzel demleme yöntemi. herkesin damak tadı farklı. ayrıca önemli olan kahvenin kalitesi burada. starbucks'un kahvesi çok da kaliteli değildir.

kahve öğütücüsü alacaksan da bıçakla kahveyi keserek küçülten öğütücülerden alma, kahveyi seramik dişlerinin arasında sıkıştırarak öğütenlerden al.
  • istanbul kanatlarimin altinda  (25.02.21 14:08:11 ~ 14:12:32) 
kahve gurusu olduğum söylenemez, hatta konunun cahiliyim. cahil cahil kendim için araştırma yaparken şuna denk geldim aydınlandım resmen: www.youtube.com

gene cahilce yorumlarım:
1. o espresso makinası, size filtre kahve makinası lazım.
2. filtre kahve çekirdekleri granül kahve gibi erimez, bahsettiğiniz şekilde yapamazsınız ama bu makine ile öğütürek ya da hazır öğütülmüş alarak french press kullanabilirsiniz ki ben öyle yapıyorum.
3. eğer günde bir tane falan içiyorsanız bu tip çok bardaklık makineler yerine taze taze demleyip içebileceğiniz bir bardaklık ürünlerden bakın. geçenlerde BİM'de Fakir Vienna Filtre Kahve Makinesi satılıyordu, yorumları da fena değil, fiyatı da çok uygundu ama kaçırmışık. gurme olmayanların işini görür bence, bir yerde denk gelirsem ben de almayı planlıyorum.

cahil yorumlarım bu kadar, sözü ustalara bırakıyorum.
  • halanne  (25.02.21 14:09:13) 
ikisi çok farklı şeyler.
1. cihaz espresso yapıyor. latte seviyorsanız, yada americano içeceğim ben diyorsanız evet 1 doğru tercih. makine de iyi görünüyor. çekirdek kahveyi anlık öğütüp kahvenizi hazır eder. süt köpürtücüsü de var.

2. ve 3. cihazı birlikte alırsanız yapacağınız şey filtre kahve olur. 3. cihaz filre kahve makinesi çünkü. bu aletten aldığınız kahve ile latte yapamazsınız.

şu görseli bırakayım meseleyi anlarsınız sanıyorum: overdosecoffee.com

bunların hepsi espresso tabanlı kahveler.
  • veritaslibertas  (25.02.21 14:12:33 ~ 14:14:26) 
1) öğütme cihazından çıkan kahveyi bardağa atarak kahve yapamazsın.
2) Kahve kültürün yoksa (Nescafe dediğin için gerçekten de yok) hiç bu işlere girme. Sana tavsiyem (madem latte içiyorsun) Mehmet Efendi espresso çekilmiş kahvesinden al, bir de ucuzundan mokapot al. Espresso hazırlayıp içine sıcak sütünü ekle. Ya da "sütsüz içeceğim" dersen içine sıcak su koy, americano olsun. "Vay efendim ben granül kahve ekolünden geliyorum" dersen french press alacaksın, bir de filtre kahve boyutunda öğütülmüş kahve alacaksın (Tchibo, Starbucks, Nero, Mehmet Efendi gibi yerlerde ya da internette espresso ya da filtre için çekilmiş kahve bulabilirsin), kolayca hazırlayıp ister sütlü ister sütsüz içeceksin. Bu aletler gereksiz. Hele ortadaki aşırı gereksiz. Daha ne içeceğini bilmeden standart çekim (baharat çekme makinesi) alet almak saçma olur.

  • prole  (25.02.21 14:13:12) 
bunların hepsi farklı makineler. tchibo'dan aldığınız makine kapsüllü ise, 1 numaradaki cihaz mevcut cihazınıza yakın, hatta daha güzel kahve verecektir.

çekirdeği öğütüp suya atmak diye bir şey yok. french press ya da pour-over (chemex, vario vs) lazım. sonuncu cihaz da düz filtre kahve makinesi. french press'e yakın bir kahve verecektir.

içine süt koyuyorsanız, ilk cihazı alacaksınız. kahvenizi de starbucks'tan değil de, taze kavuran bir yerden alacaksınız. taze kavrulmuş kahve ile yapacağınız kahve bir kaç adım yukarı çıkacaktır.
  • co2s2  (25.02.21 14:31:32) 
ben bean to cup makine almak istemistim sonra paraya kiymamistim. en iyisi o olabilir tazelik acisindan...


  • camussar  (25.02.21 15:17:35) 
üçü de tabii ki farklı. kahvelerin türleri,çekilmesi ve demlenmesi farklı çünkü. öncelikle nasıl kahve içmek istiyorsunuz onu seçmeniz lazım. 1. makine espresso makinesi. yani makineden espresso türünde kahve alıp sıcak suyla birleştirerek americano, sütle birleştirerek latte vs kahveler içebilirsiniz.
2. secenek herkesin dediği gibi granül kahve gibi olmaz.
3. secenekteki makine ise filtre kahve makinesi. kahve kültürünüz hiç yoksa espresso makinesinden ziyade filtre kahve sizin için daha uygun gibi. ilk etapta makine almak yerine frenc press alıp tadına bakıp deneyebilirsiniz, severseniz bu makineden alabilirsiniz. aynı sekilde filtre kahveye de süt ekleyeip içebilirsiniz 3ü 1 arada içiyorsanız normalde. öğütücü de ilk etapta almanıza gerek yok hazır çekilmiş alıp deneyebilirsiniz.
  • Olric  (25.02.21 15:35:28 ~ 15:36:13) 
Siddetle onerim su: iyi bir ogutucu al. 3-4 bin arasina bulursun. Sonrasi kolay. İstedigin sekilde demleme yapabilirsin cok para harcamadan.


  • Anjelik  (25.02.21 16:24:39) 
valla iyi öğütücü en önemli şey demiş miydim? ilk makine çok güzel ama çok kısıtlayıcı. o paraya iyi öğütücü + idare eder espresso makinesi alırsın.

gerisi zaten bi v60 demliğine, bir moka pota bakar. bir bakmışsın her türlü demleme yapabiliyorsun. düz filtre kahve makinesi ofise alınır ev için bence gereksiz bir alet hele hele 1-2 kişiysen.
  • Anjelik  (25.02.21 22:58:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.