[]

Sanatçının kişiliği ile yaptığı sanat ayrılmalı mı?

Mesela Yılmaz Güney katil, Roman Polanski pedofili, Varg Vikernes grup arkadaşını öldürdü, Popstar Bayhan cinayetten hapis yattı, Müslüm Gürses karısına şiddet uyguladı, İbrahim Tatlıses Derya Tuna'yı topuğundan vurdurttu vs. Son yıllarda mevzuları çıkan Kevin Spacey, Marilyn Manson gibiler cabası, devamı da gelir herhalde.

Kimileri sanatçının yaptığı işle sanatının ayrılması gerektiğini ve yüz kızartıcı bir suç işlese ya da katil olsa dahi sanatına laf edilemeyeceğini söylerken, kimileri sanatçı bir suça karıştıysa sanatının da değersiz olacağını söylüyor.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Bir sanatçının suçlu olduğunu bile bile onun işlerini takip etmeye, ortaya çıkardığı yapıtları beğenmeye devam ediyor musunuz yoksa yaptığı her iş gözünüzde değersizleşiyor mu?

 
Sanatini ayri tutarim


  • Anjelik  (20.02.21 14:21:07) 
Sanat, çok başka bir evren. Eğer sanat icra ediyorsa, ne olduğuna bakmam. Sanatını hayranlıkla izlerim.


  • azzlack  (20.02.21 14:21:43) 
Sanatını ayrı tutamıyorum illa yanına şerhimi düşüyorum, bence sanatı bu kadar ulaşılmaz dokunulmaz bir yere koymaya gerek yok


  • freebird5406_2  (20.02.21 14:22:46 ~ 14:23:43) 
Aklima gelir ama etkilemez beni.
Volkan konak, ahmet kaya, bulent ersoy'u ust uste dinlerim aradaki catismayi gormezden gelerek

  • fakyoras  (20.02.21 14:24:21 ~ 14:25:10) 
geçen gün Kevin Spacey'nin oynadığı eski bir filmi izledim, ne iyi oyuncu dedim. Tacizci olduğu gerçeğini değiştirmiyor, ama iyi de oyuncu.

Ünlü/sanatçı diye ceza almıyorsa bu durum kötü.

Ek olarak, belki eğer parasıyla suç işleyen biriyse atıyorum bizden kazandığı bilet paralarıyla cinayet işliyorsa korsan izlerim ama yine izlerim sanırım.

zaten uzun vadede yaptıkları değil sanatı kalıyor. Şimdi hayranlıkla okuduğumuz izlediğimiz şeyleri yapanların bir kısmı egoist çevresini mahveden insanların eserleri.
  • nhk ni youkosu  (20.02.21 14:31:37) 
Geçen gün İbo Şov’a denk gelince kardeşimle saatlerce gömdük. Ama gidip hayranlıkla Polanski filmleri izliyoruz. Doğamıza uygun, çıkarcı davranıyoruz ister istemez.


  • ruhen hastayim ben  (20.02.21 14:34:32) 
Nope. Kesinlikle ayrı tutmam. İzlemem de.

Eserlerini tüketerek desteklemiş oluyoruz bu sanatçıları. Asla da desteklemem o yüzden. Değil polanski, polanskiyi destekleyenlerin bile çoğunu boykot ediyorum.

Çözümüm ne olur, bu pislikler eğer geberip gitmişlerse; belki o zaman tüketirim. Lovecraft da hala okumadım ama okumamın kendisine bir katkısı olmayacak, backlog'um bitince belki okurum o yüzden.
  • aguen  (20.02.21 14:40:32) 
michael jackson'ın suçu hepsinden ağırdı ama sanatında suçlarını övmüyordu. çağrıştırmıyordu bile.

ahmet kaya şarkılarında ise tuvalette unutulan tabancalar, bombalar yağarken sevişmeler, vallahi apo'yu özledikler...vb hele hele grup yorum'un dhkpc fetişisti şarkı sözleri...

kesinlikle aynı kefeye koyamıyorum.
  • sinek kral  (20.02.21 14:55:01) 
Sorunun cevabı evet, çünkü sanat eseri o kişi değil, o kişinin uzantısı olmasına rağmen ondan ayrı, başka bir şey. Birisi eser, yapanın etkilendiği bir dönemin, karakterinin bir döneminin ürünü. Katil olması başka bir dönemin, karakterinin başka bir yönünün ürünü. Eseri sanatçıdan bağımsız değerlendirmek mümkün değil, ama o başka bir konu, buradaki soru o değil.

Kaldı ki iyi/kötü kavramları, ahlak, sürekli değişen şeyler. 1000 yıl önce aşırı normal olan şeyler bugün kötü, 1000 yıl önce inanılmaz kötü olan şeyler bugün normal. Hatta değil 1000 yıl, 20 yıl öncesiyle bugün arasında çok büyük farklar var. Dolayısıyla bu kadar kaygan bir zeminde bu kadar katı fikirlere sahip olmak anlamsız bir şey. Sokrates tüm insanlığın düşünce/bilgi dağarcığına inanılmaz katkılar yaptı, ama köleleri vardı. İyi biri mi yoksa kötü biri mi? Bunun bi cevabı yok. Ama okumazsak biz kaybederiz.

Ha bu ayrımı yaptığım bir alan var, o da black metal. Yeni grup ararken önce grup üyelerine bakıyorum, üyelerden en az biri intihar etmiş ya da hapse girmişse o grubu dinlemeye öncelik veriyorum. Süt çocuklarından iyi black metalci çıkmıyor :/
  • plutongezegendegilmi  (20.02.21 14:55:45 ~ 14:56:47) 
Ayri filan tutmam, yetenekten once insan olmak onemli. sen git onun bunun canini bilerek isteyerek yak, ben sana ama cook guzel sesi var yaaa diye hayran olayim. kevin spaceyi ozellikle takip ederdim, artik izlemiyorum. bunlar bir de tek seferlik olaylar degil, adamlarin yapisi bu, biliniyor da ama ses edilmiyor. canim ikiyuzlu toplumum


  • asteriks  (20.02.21 15:02:38) 
Ben de sanatını ayrı tutuyorum. Kişiyi karakter olarak sevmesem de eğer güzel bir sanat eseri ortaya koymuşsa, kendimi bundan mahrum etmek istemiyorum.


  • kostüm çok güzel prenses misiniz  (20.02.21 15:17:08) 
Ben ayrı tutarım. Kusur aramaksa olay şu adam o partiden bu kadın şu görüşten deyip kimseyi izlememem / dinlememem gerekir bu da hiçbir karşıt görüşe, fikre tahammülüm olmadığını gösterir. Sanatsızlıktan kuruyup ölem mi? Suçu işlediyse onun sorunu adı çıkmışsa onun sorunu, sanatını bağlamaz.


  • heathen  (20.02.21 15:18:30) 
Örneğin bir yönetmen sette insanları manipüle ederek taciz ederek bulunduğu konuma gelmiş eserini sonuçlandırmış, bu eseri kendisine ün şöhret kazandırmış tanınmasını sağlamış, yaptıkları yanına kar kalmış bu da bir nevi haksız kazanç, başkalarının üzerine basarak, etik olmayan bir kazanım olmuyor mu ?

Sanat dediğimiz şeyi bu yüzden dokunulmaz bir yere koymaya gerek olmadığını düşünüyorum, hepsi insanların elinden çıkmış birer üretim, olağanüstü şeyler değiller

Geçen 50 yılda üretilmiş bir eserin şu an yüzüne bakılmayabilir ya da tam tersi, demek istediğim gelip geçici üretimler oldukları

Tepki ile karşı çıkılmasının bir sebebi de bu eylemlerin sistematik şekilde sürmesinin önüne geçmek, sektörde normal addedilmesine karşı çıkmak, kariyerini düşünen bir kişi de ona göre hareket etsin bir zahmet

Konuyu ananıza babanıza yapılsa kısmına bağlamak istemiyorum ama merak da ediyorum, çocuğunuza özel ders aldırmak istiyorsunuz dünyanın en iyi kimya anlatabilen %100 başarı vaadeden hocasını buldunuz fakat geçmişinde asistanlarına ve çocuklara taciz suçları var ve bu suçların cezasının hepsini hükümlü olarak çekmiş çocuğunuza bu kişiden mesleğini ve kişiliğini ayırarak içiniz rahat ders aldırır mısınız

(Bu sorudaki amaç yukarıda ayırırım yazanları yargılamak değil, durduğum yer şu an belli olsa da hala düşündüğüm zaten dünyada da tartışılan bir konu, yargılamak için değil belki kafam açılır diye sordum )
  • freebird5406_2  (20.02.21 15:30:51 ~ 15:43:37) 
bir yorum dikkatimi çekti
ahmet kaya tuvaletteki tabancalar, bombalar derken michael jackson suçları övmüyor hatta çağrıştırmıyor denilmiş
yahu adamın komple suç konseptli albümü var
smooth criminal ne misal :) cinayet anlatıyor. gangster olup sağı solu taradığı klipleri var
başka suçları! övmüyor derseniz, bi zahmet yani :)
  • asbe  (20.02.21 16:02:52) 
Sanat günümüzde bir endüstri. Bahsettiğin insanlar bu sayede çılgın paralar kazanıyorlar. Sanatını yapmasında sakınca görmem ama o insanın sanatını satın almam.


  • Jux  (20.02.21 16:10:29) 
tekrar yazma gereği duydum, sanırım bu muhabbetin sanat ve sanatçılar üzerinden yapılma sebebi toplumu etkilemeleri ve suçlarının (onları sevenler tarafından) göz ardı edilebilmesi. Bu yanlış tabii ki.

Fakat bir arkadaş kimya hocası örneği vermiş, o bambaşka sanattan bağımsız bir örnek ama öyle düşünürsek şu anda şirket yöneticisi olan ve çalışanlarıyla yatan bir sürü evli ve metresli patron var mesela. Bu da kötü ve "gücünü kullanarak" bir şey elde eden biri. Atıyorum Louis C.K. gücünü kullanıp asistanını taciz ettiğinde bu kötü ve sonuçlarına katlanıyor, fakat göz önünde olmayan şirket ceosu bunu daha rahat yapabiliyor.
  • nhk ni youkosu  (20.02.21 16:13:16 ~ 16:14:11) 
Örnekteki kişilerden bazıları ın sanatla alakası olmamakla birlikte benim cevabım sanatını ayrı tutarım.


  • suicides underground  (20.02.21 16:35:00) 
@asbe;

michael jackson bildiğimiz kadarıyla reşit olmayana istismar suçları işlemişti. eserlerinde çocuk istismarını savunmuyordu ya da çocuk istismarında bulunmuş gerçek kişileri/örgütleri övmüyordu.

kendisi ayrıca aksiyon filmi gibi prodüksüyonlu klip çekme olayını başlatan kişidir. klipleri kurgu. aksiyon filmi tadında. yaptığı şey suçu/suçluyu övmek değil. kısa film çekmekten çok bi farkı yok.

mj'in kurgu olarak yaptığını gerçek olarak yapan koca bir gangsta rap endüstrisi var. 50 cent var mesela. şarkı sözleri hep "gangsta'nın hası benim. nasıl da sert gangstayım..." tadındadır. vücudundan da 9 mermi çıkarılmıştır. o yolun yolcusudur. suçu da över, suçluyu da över.
  • sinek kral  (20.02.21 16:57:41) 
Düşündüm de ayırmıyormuşum, sanırım sadece pedofili kırmızı çizgim olur.

Bu arada bir not; MJ hiç bir suçtan hüküm giymedi, o suçlamaların hepsinden aklandı. Konu hakkında çocukların yetişkin olduktan sonra yaptığı açıklamaları, bu suçlamaları yapan o avukatın buna benzer başkalarıyla ilgili olan para koparmalı tüm olaylarını internetten araştırmanızı tavsiye ederim.
  • John Bloor  (22.02.21 11:49:57) 
@John Bloor

mahkemede aklanmak demek(yargı tarafsızsa) aleyhinde yeterince güçlü kanıt ya da şahit bulunmamış olması demek. masum olduğuna ikna olup olmayacağına herkes kendi vicdanında karar verir. ben masum olduğuna inanmıyorum.
  • sinek kral  (22.02.21 15:27:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.