[]

Bina-Yapı Güçlendirme-Binanın Hasarı

Merhabalar,
30 ekimde gerçekleşen izmir depremine istinaden yakın zamanda apartmanımızda oturan bir ev sahibi bina hasar tespiti yaptırmış. Dün akşam çevre ve şehircilik bakanlığından sonuç olarak Orta hasarlı şeklinde bir geri dönüş aldık.

2 3 aydır binamızda sıva bile çatlamadı diye mutlu mesut yaşarken, şu an geldiğimiz noktada 1 sene içinde güçlendirme yahut yıkım kararı alınması gerekmekte.

Apartman sakinleri ile yapılan toplantı da bir kısım ev sahipleri itiraz ile az hasarlı şekline çevrilmesi için müracaat edeceklerini söyledir.(bu durumda güçlendirme zorunluluğu ortadan kalkıyor)


Benim kafama da açıkçası bu bina güçlendirme denen uygulamanın güvenilir olup olmadığı takıldı. konuya hakim teknik yorum yapabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. Binanın hasar ile ilgili de yorumları beklerim.

ikinci olarak da ben evin itiraz ile az hasarlı şekline getirilmesini istemiyorum.çünkü şu an binaya güvenim azaldı ve güçlendirme/kenstel dönüşüm ikilisinden birinin yapılmasını istiyorum. itirazlar sonucu bu hasarlar için bir değişim olur mu?

EDİT: arkadaşlar bir açıklama da yapayım kafalarınız bulanmasın diyerekten. fotoğraflarda gördüğünüz yıkımlar bakanlık elemanlarının balyoz ile sıvayı kırması neticesinde oluşan bir durum. yani sıvanın altındaki betondaki deformelere göre yorum yapabilirseniz sevinirim.

hizliresim.com

hizliresim.com

hizliresim.com

hizliresim.com

 
hocam şöyle oluyor,

binanızdan beton numunesi (karot) alınır, demir numunesi alınır. laboratuvarda test edilir. sonra rölevesi (mevcut halinin projesi) alınır ve bu veriler ile bina analiz edilir. kurtarmıyorsa bina takviye perde, kolon mantolama tarzı güçlendirme yöntemleri ile depreme dayanıklı hale getirilmeye çalışılır. bu takiyeler ile depreme dayanıklı hale gelebiliyorsa ve maliyeti uygunsa yapılır. yoksa yıkım kararı alınır.

şimdi sorunuza gelelim. doğru düzgün bir firma yaptıysa öyle baskı ile orta hasar az hasara çevrilemez. çünkü ortada sayılara dayanan bir analiz ve çalışma var. elinizde bir rapor varsa daha somut yorum yapabilirim.

resimlere gelince kolon mesnet bölgelerindeki paspayları patlamış etriyeler gözüküyor. bu etriye aralıkları resimden anladığım kadarıyla yönetmeliklere uygun değil. daha şiddetli bir depremde kesmeden gidecek olan ilk noktalar burası. detaylı inceleme yapmadan nihai karar verilmez ama bu resimlerde binanız tehlikeli bir hasarın kıyısından dönmüş diyebilirim.
  • morcivert  (29.01.21 23:18:54) 
güçlendirme çok saçma bir şey. yıkıp yeniden yapmak lazım. sizin durum az hasarlı değil zaten. orta hasar doğru karar verilmiş. düşüreceklerini sanmam.


  • faaip de oiad  (30.01.21 02:43:01) 
guclendirme sizin icindeyken olmaz ayrica epey de bi maliyetli.
su an jandarma karakolu isi var elimizde 160 metrekare oturumlu 2 katli. 1.5 milyon maliyeti var. tabii icinde elektrik ve mekanik de var ancak onlarin tutari cok az.
karbonfiber kumaslar her yere olmuyor maalesef. gene guclendirilmesi gerekem perdeler kolonlar olacaktir. her binaya da guclendirme yapmak dogru degil.
  • turbo sadık  (30.01.21 02:57:13) 
Retrofit islerine ilgiliyim, carbon fiber ile guclendirme uzerine baya arastirma yaptim. Benim dusuncem soyle:

Altindaki arac tofas sahin diyelim, 1970 teknolojisi, sen bu araci alip icinde 10 tane airbag koysan, araci carpisma testine soksan, son teknoloji araclarin sagladigi guvenligi saglar mi? Agir bir kazadan kurtulma sansiniz var mi? Araclar kaza sirasinda ikiye bolunuyor airbag koysan ne yazar..

Guclendirme de buna benziyor. Binalar bitik, 5-6 MPa el karimi beton kullanilmis, demirler nervursuz, deniz kumu var, zemin etudu yapilmamis, deprem duvari yok, binalar agir ve hantal, temel sagliksiz, bazi binalarda kat fazlasi var, dogru durust hesap kitap yapilmamis, goz karari ortaya karisik kalfayla yapilmis binalar. Bunun neresini guclendireceksin? Neyi baz alacaksin? Binaya iki deprem duvari koymakla, iki kolonun etrafina carbon fiber sarmakla olacak isler degil bunlar..

Guclendirme isleri yapanlarin roportajlarini izliyorum, yeni bina maliyetinin %20-30'una hallediyoruz falan diyorlar, nasil bunu becerebiliyorlar anlamis degilim. Bu isler yurtdisinda cok ciddi paralar harcanarak yapilir. Cok ciddi muhendislik ve uygulama gerektirir. Cogu zaman maliyeti yeni bina maliyetinin ustune cikar. Yikilmasi imkansiz olan tarihi eser kategorisinde binalar var, bunlar ayakta kalabilsin diye devletlerin neredeyse sinirsiz butcesi ile binalar elden gecirilirken kullanilan yontemler bunlar. Bu tarz masraflarin altindan sade vatandas kalkamaz.

Bina sahipleri orta hasarli denilen binayi az hasarliya cevirecez dediler diyorsunuz, boyle birseyin altina akli basinda hicbir muhendis imza atmaz, atiyorsa akil sagligi yerinde degildir.

Ozetle, binaniz son depremde hasar gorduyse yiktirmaniz en hayirlisi olur.
  • cooperr  (30.01.21 09:53:47) 
güclendirme cok sacma diyenler neye dayanarak söylüyorlar bilmiyorum. tartisma yaratmak istemem ama sözlükte de bir üstteki arkadasin yorumlarina benzer cok fazla yaniltici yoruma denk geldigim icin cevap yazma ihtiyaci hissettim.

binanin düsey ve yatay yüklere olan dayanimi birbirinden farkli seyler. eski binalarda bina normal sartlarda ayakta durmakta bir sikinti cekmedigi halde deprem gibi yatay yüklere maruz kaldiginda ayakta duramayabilir. buradan mantikla bina eski bile olsa yeni eklenecek perdeler ile binaniz gayet de depreme uygun hale getirilebilir. örnegin yeni yapilan perdeler deprem yüklerinin tamamini karsilayacak sekilde dizayn edilebilir. mevcut binanin bir sey yapmasina gerek kalmaz yani yeni perdeler calisacagi icin.

güclendirme ise yaramaz yeni bina yapmak gerekir diyenlere sunu sormak lazim: yeni bina yapmaya maddi durumumuz el vermiyorsa ne yapmaliyiz? güclendirme sacmadir demek, kisitli maddi kaynaklara sahip olunan durumlarda (yani her zaman) madem yeniden yapacak kaynaklara sahip degiliz o zaman hicbir sey yapmaya gerek yok demekle ayni kapiya cikiyor.

binayi sonradan depreme dayanikli hale getirmek tabii ki en basta depreme dayanikli bina yapmaktan daha masrafli. yalniz güclendirme cogu zaman binayi bastan yapmaktan daha masrafli demek cok abes. öyle olsa kimse güclendirme yapmazdi.
  • ben de  (30.01.21 10:33:17 ~ 10:35:24) 
Çevre ve şehircilik bakanlığı kentsel dönüşüm kapsamındaki binaların yapımı sorasında uygulanan vergi indirimi nedeniyle ciddi oranda vergi kaybı ya da suistimale uğradığını düşünerek teknik anlamda prosedürü esnetti ve bu sayede kaybolan vergileri bina yıkımından güçlendirme ya da işleme gerek yok sınıfına çevirerek geri almayı hedefledi. Yani sizin orta hasarlı gözüken yapınız belki de eskiden ağır hasarlı sınıftaydı.

Güçlendirme işe yarar, yaramaz değil ama maliyeti az değil. Bence yazık o paraya; onun yerine yeni binada oturmak varken. Ama @cooperr’a katılıyorum, öyle düşük maliyetlere yapılıyorsa güçlendirme bir halta yaramaz. O karbonfiber şeritler dünyanın parası, bina için kolon perde imalatı ve onun betonlanması ekstra masraflı işler. Yıkıp yapsalar aynı sürede biter.
  • Unde bach canim  (30.01.21 10:41:44) 
linkteki dökümanin 80. sayfasinda güclendirilme yapilan örnek binalarin masraflarini görebilirsiniz.

www.weadapt.org

düsük maliyetlere yapilan güclendirme ise yaramaz diyen arkadaslar sebebini aciklarsa biz de ögrenmis oluruz.
  • ben de  (30.01.21 10:51:44) 
arkadaşlar bir açıklama da yapayım kafalarınız bulanmasın diyerekten. fotoğraflarda gördüğünüz yıkımlar bakanlık elemanlarının balyoz ile sıvayı kırması neticesinde oluşan bir durum. yani sıvanın altındaki betondaki deformelere göre yorum yapabilirseniz sevinirim.


  • bigcaptain  (30.01.21 13:14:05) 
@ ben de bana isvicre'den guclendirme ornekleri vermeyin, bu bizim birinci lig ile premier ligin futbolcu kalitesini karsilastirmak gibi birsey :). Adam iki duvar atiyor isi bitiriyor cunku bina zamaninda adam gibi projelendirilmis, kullanilan beton demir kalitesinde sikinti yok, adam gibi temeli atilmis belkide kazik ustunde duruyor vs. Sen bu binalara gelip bizim 40-50 sene once goz karari yapilmis kalfa isi binalarla karsilastiramazsin.

Bu dokumani hazirlayan abilere bizim bu soruyu sorun, arkadasin binayi verelim, nereden baslayacaklarini ne yapacaklarini sasirirlar. Isin sonunda da %99 yikin derler zira yapmak isteyecekleri seylerin maliyeti, yeni bina yapim masrafini gecer. Ozetle, ugrasmaya degmez.


Ben guclendirme sacmadir demiyorum, elindeki bina kurtarilabilir gibiyse, butce sikintisi pek yoksa ve bina onemli bir bina ise girilebilir.

E peki o zaman eski binalara ne olacak? Ya kat verilmesi lazim ki rant olussun, binalar yenilensin. Ya da devlet destek cikacak, imece usulu devlet destegi ile binalar yenilenecek..

@bigcaptain binadan karot aldirin. Bir kac kolonu kirisi de soydurun, demir araliklarini, korozyona falan bakilsin. Benim tahminim butun bu testlerin sonuclari sikintili cikar.
  • cooperr  (01.02.21 04:41:00) 
meslektas miyiz bilmiyorum ama deprem tasarimi, risk analizi ve güclendirme alaninda calisan bir insaat mühendisi olarak yukaridaki yazdiklarimin halen arkasindayim.

o dökümani hazirlayan "abileri" de sahsen taniyorum, sizin gibi kesin kaniya varacak kadar meslek erbabi olmadiklarindan olsa gerek cok daha eski binalari güclendirmisler.
  • ben de  (01.02.21 13:46:19) 
@ ben de

Madem "abi"leri taniyorsun, git bir sor bakalim, bizim binadan karot aldirmistik birkac sene once, ortalama 7MPa cikti. 5 katli betonarme bina. Bu binaya ekleyecekleri duvarlari dosemeye nasil tutturacaklar? Ac hilti katologunu bak, epoxy uygulamalarindaki beton degerleri 17MPa den basliyor. Butun karsilasacagin en basit problemlerden biri..

Ha sen benim umrumda degil, birsuru varsayim ile birseyler hesaplarim, projenin de altina imzayi cakarim, aksam da misil misil uyurum diyorsan, sen bilirsin...
  • cooperr  (01.02.21 21:40:38) 
yahu daha birkac mesaj yukarida hasar gördüyse yiktirmaniz en dogrusu olur diyen benmisim gibi hala sagdan soldan toparladiginiz yarim bilgilerle ahkam kesiyorsunuz.

fotograftan bakinca anlasiliyor mu beton dayanimi?

bilgi sahibi olmadan ahkam kesmedigim icin cok rahat uyuyorum merak etmeyin. bilgi sahibi olmadan yuvarlak cümlelerle konusanlar yüzünden önlemini alacak insanlarin da sevki kiriliyor.

konustugunuz konu hakkinda bir egitiminiz ya da tecrübeniz var mi?

nasil biliyorsaniz öyle yapin sevgili cooperr. siz zaten deprem mevzusunu yalayip yutmussunuz, bosa nefes tüketmenin bir manasi yok.

kalbinizi kirdiysam özür dilerim. iyi geceler.
  • ben de  (01.02.21 23:14:37 ~ 02.02.21 00:51:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.