[]

hukuki yardim (internetten parayı yollayıp ürünü alamamak)

merhaba. bile bile lades bir durumun içine ilk kez girmiş bulunuyorum bir çıkış lazım. 5250 tl para her an buhar olabilir. özetlemeye çalışayım:

sahibinden.com üzerinden bir ekran kartı için farklı şehirdeki biriyle anlaştım. hatta önden paranı bir miktarını yollayıp ilanı kaldırttım ki durduk yere talibi artmasın falan filan. sahibinden.com üzerinden ilk kez ürün alıp satmıyorum bu şekil önce parayı almalı-vermeli hem alış hem satış yaptım. neyse bugün paranın kalan kısmını yolladım ve bingo ! o telefondaki nazik sesli çocuk buhar oldu. telefon açılmıyor. whatsap mesajı gitmiyor. parayı yolladığım kişi ise, kuzenim diye bahsettiği birisi. (nasıl bir aynştaynım emenike !!) neyse sonra bu para yolladığım kişinin sahibinden üzerinde başka bir ilanını gördüm ve mesaj atıp telefonunu aldım. 1 kez konuşabildim. sonra aradığım birkaç seferde önce telefonu meşgule attı. şimdi o da buhar. elimde tüm yazışmalar, ilan numaraları, dekontlar var. (açıklamada "ekran kartı ön ödemesi","ekran kartı kalan ödemesi" diye yazdım) bu bebeleri savcılığa şikayet etsem bir şey çıkar mı ? veya ne yapmalıyım ?


 
Sakin ol ve bir bardak soğuk su al.


  • pass  (12.01.21 01:46:28) 
Kaparo gönderdim demişsin ama satıcıya değil kuzenine? Yine de şansını dene peşini bırakmak istemiyorsan. Parayı gönderirken isim soyisim ve adres bilgileri çıkmıştır yani çıkmak zorunda dekontta yaziyordur. Yazmıyorsa da şubeye gidip öğren. Sonra icra takibi başlat. İsim soyisim adres yeterli. Muhtemelen itiraz edecek ama dekont açıklamasına ekran kartı ücret bedeli falan yazdın mı. Çok maliyetli bir şey değil. Belki gözu korkar parayı iade eder. İtiraz etmez de takip kesinlesirse zaten sorun yok. İtiraz ettiği takdirde dava acman gerekir. O zaman elinde ne var ne yok ekran görüntüsü, konuşma kaydı vs sunarsin. Belki bir sonuc alamazsın ama dediğim gibi peşini bırakmak istemiyorsan dene.


  • sanguine  (12.01.21 02:12:25) 
Ayrıca tabi ki savcılığa şikayet et. Kuzen vs karıştırma Parayı gönderdiğin kişiyi doğrudan satıcı kabul edip savcılıkta suç duyurusunda bulun, ifade verirken parayı iade ettiği takdirde uzlasacagini söyle.


  • sanguine  (12.01.21 02:17:03) 
çıkar ama çok uzun süreçte çıkar. savcılığa gidip elinde ne belge varsa yazışma, banka dekontu, arama kaydı, ekran görüntüsü vs veriyorsun. işlemleri başlatıyorsun.

pandemiden dolayı bu iş 6ay-1yıl hatta daha uzun sürebilir. sonuç olarak banka hesabından veya telefon numarasından şahıs bulunur (mezarlık dedikleri hesaplardan değilse) dava sonuçlanır ceza alır ve senin alacaklı olarak icra takibi başlatma hakkın doğar.

şimdi sorun burada başlıyor bu adam gerçek dolandırıcı ise üzerine mal, mülk para olmaz ailesi de haberdardır "çaldıysa oğlum çalmış ne var" moduna geçer. ergen kafası ile ufak çakallıklar peşindeyse ve aile biraz düzgünse paranı belki verebilirler.

ilk yapman gereken acilen savcılığa gidip işlemleri başlatmak ardından bu işlemlerin resmi belgelerini çekip o görüştüğün numaraların whatsapplarına (seni engellediyse başka numaradan) atmak. acemi ise korkup paranı iade edebilir. bordo bereli ise o numarayı da engelleyip devam eder.

yukarıda bahsedilen ilamsız icra yöntemi de mantıklı şahsın ev adresine icra takibi gidince başların bela almak istemeyebilirler. fakat denildiği gibi itiraz hakkı var. bu durumda davanın sonuçlanmasını bekleyip kazanınca alacağının üzerine icra inkar tazminatı eklenir.
  • orpheus  (12.01.21 02:26:32 ~ 02:33:02) 
kayıtlarla savcılığa şikayet et.

telefon ve iban sahibine ulaşılır. o parayı nerden aldığını açıklaması gerek. zaten gözü korkar muhtemelen polis ifadesini alınca.
  • jelly bear  (12.01.21 02:47:19) 
kesinlikle savciliga sikayet edin. daha sonra baska bir telefondan savciliga sikayet ettiginizin belgelerini mesaj atin fotolarini. buyuk ihtimal korkudan iade edeceklerdir


  • habula  (12.01.21 04:21:00) 
cevaplar için teşekkürler. ilan numaraları, whatsap yazışmaları, dekontlar, telefon mesajları, sahibinden.com üzerinden yapılan mesajlaşma falan hepsinin ekran görüntüsünü aldım. bilmiyorum eksik bıraktığım bir şey oldu mu. son olarak turkcell'den konuşma kayıtlarını istemek kaldı ama onu da adliye üzerinden halledebilirim heralde. yol gösterme için teşekkürler. çok sağolun.


  • kuul  (12.01.21 11:25:37 ~ 11:26:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.