[]

sizce su sorunun kitap okumakla bir ilintisi var mi?

ihsan varol'un kelime oyunu'nu izliyorduk. "ipegin kalinca bukulmesinden olusan iplik" diye bir soru geldi, cevap ibrisim'mis. annem bildi, ben hic duymadigimi soyledim. "tabii, dogru duzgun kitap okuyup bulmaca cozmedigin icin..." gibi ignelemeyle gelince actim agzimi, yumdum gozumu.

"ibrisim''i duymus muydunuz, oyleyse nereden?


 
Kitap okumakla alakasi vardir, ozellikle edebi kitaplar kelime haznesini gelistirir.

Ibrisim kelimesini duymustum ama anlamini bilmiyordum. ilgisi olan birinin bilecegi bir kelime/anlam gibi ya da biraz eski kitaplar okuyan birinin (pastoral kitaplar olabilir). Fantastik bir kitap serisinde okyucunun karsisina cikma ihtimali cok dusuk yani.
Anneniz bence hakli ama bilmek zorunda oldugunuz bir kelime degil. Yani bilmeyince insanin ayiplanmamasi lazim :D
  • kuehles blondes  (10.01.21 18:36:36) 
Yav yok annelerin ego masturbasyonu cabasi iste. Anne degil de hatta yasli egosu ama anneler donem donem yapiyorlar.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (10.01.21 18:37:48) 
İbrişim kelimesini bir kitapta görüp anlamını merak edip bakmıştım. Kitapta görmesem haberim olmazdı. Günlük hayatta kullanan yok çünkü.


  • Anthony McCarten  (10.01.21 18:42:16) 
"genç osman dediğin bir küçük uşak, beline bağlamış ibrişim kuşak" şeklindeki genç osman marşını duymadıysanız maalesef haklı anneniz.


  • shadowfollower  (10.01.21 18:42:50) 
Genç Osman dediğin bir küçük uşak
Beline bağlamış ibrişim kuşak

Bu şarkıdan duydum küçükken. Sözlüğe bakmayı severdim. Yeni öğrendiğim sözcükleri not alıp arada bakardım. Hala da yapıyorum.
  • pro9it9is9  (10.01.21 18:43:23) 
Anneniz haklı.


  • sydney  (10.01.21 18:43:45) 
o bir seyi bilmediginde AA NASIL BILMEZSIN tavrinda olmadigim icin BANA NEDEN YAPIYOR diye rahatsizlik duydum. annemin 10'da 1'i okuyorumdur, o cok okur fakat durduk yere cehalet timsaliymisim gibi yaklasmasina uyuz oldum. kaldi ki evvel zaman icinde ikimiz de ilgili yarismaya katildik ve ben daha cok puan aldim :D


  • ateistanbul  (10.01.21 18:49:03) 
Çok doğal olarak, yaşı 50 olan 25 olandan daha fazla kelime duymuş ve öğrenmiş olur. Bundan genç olanın cahil olduğu anlamı çıkmaz ama maalesef çoğu yaşlı kişi bunu kişisel tatmin yöntemi olarak kullanıyor. Panzehiri var tabi, kendi yaş grubunuz veya uzmanlık alanlarınız kapsamındaki kelimelerle her fırsatta karşı taarruza geçip "aa nasıl bilmezsin" diyebilirsiniz.


  • mikro patlama  (10.01.21 19:18:35) 
Doğrudan kitap okumakla alakası yok bence. Yaş, tecrübe de etkili faktörler. Anneniz çok kitap okur mu mesela? Bu sorunun cevabında bu da önemli bir faktör.
Kendisi tecrübe ve yaşından dolayı bunu biliyor da olabilir. (hani daha çok eski kuşağın aşina olduğu kelimeler olur ya öyle)

  • bir fincan kahve ile film izlemek  (10.01.21 19:22:22) 
yaşlı insanlar daha eski kelimeleri bilebiliyor. mesela yaşlı bir harita mühendisi radyasyonu bilemedi, ben bildim. ben de onun bildiği eski kelimeleri bilemedim.


  • nickini degistiren yazar  (10.01.21 19:42:52) 
Anneniz haklı ayrıca ibrişim eski bir kelime değil. Yeni nesilin en büyük problemlerinden biri bu.


  • berkan11  (10.01.21 19:51:51 ~ 19:52:37) 
hayır ibrişim eski bir kelime. günümüzde ipek pek yaygın bir kumaş türü değil. kaldı ki bu kumaşın kalınca bükülmesinden elde edilen ipliği şimdiki nesil nerden bilsin? artık her şey fabrikasyon. o zaman annenin de thumbnail ne demek, troll ne demek, stalk ne demek bilmesi gerekiyor?


  • nickini degistiren yazar  (10.01.21 20:10:07 ~ 21:47:33) 
yukarida bahsi gecen marstan biliyorum ben de. ama bilmeyeni de cok yadirgamam acikcasi, gunluk hayatta kullanilan bir kelime degil cunku.


  • in vino veritas  (10.01.21 21:10:36) 
ibrişim kelimesini biliyorum, çocukluğumda sayko gibi kitap okurdum. abartmadan yaptığım hiç bir şey yok. sadece kitap okuyanların değil, ortalamanın üstünde genel kültürlü sayılan bir çok insanın bildiği bir kelime.


  • stewie  (10.01.21 21:18:07) 
İbrişim çok bilindik bir kelime belli kuşak için. Polyester nasıl bugünlerin gündelik kelimesiyse ibrişim de öyleydi, oya yapılırdı bu iplikten pahalıcaydı ve özel bir ipti, kıymetliydi yani. Çocukluktan bildiğim bir kelimeydi zaten ama bu tür şeyler genel kültür, kitap okuma, çevreye duyarlılık ile kulak dolgunluğuyla bilinir.

Anne okumak konusunda haklı ama aynı zamanda ninenizin, dedenizin konuştuğu dile de uzak olmamak lazım. Misal odasında bilgisayar başında büyüyen bir çocuk yerine büyüklerin yanında duyarak, dinleyerek, görerek büyüyen bir çocuk kültürel anlamda daha bilgili olacaktır, diğerinin çok okuyarak ve tabi okurken de eski zamanları okuyarak bu eksiğini tamamlaması lazım. Anne sanırım yeni neslin bu eksiğini ifade etmek istemiş

İyice bloga çevirmeden bir de tavsiyede bulanayım gençlere, yaşlılarla bol bol sohbet edin. Emin olun hayata dair çok şeyi yaşamadan öğrenmiş olacaksınız.
  • epitaf  (10.01.21 21:41:06) 
genç osman şarkısı haricinde ibrişimi duymadım.

yaklaşık 20 senedir elime ne geçerse okurum.

bunu bilip bilmemenin kitap okumak ile alakası yok. denk gelme ile alakalı.
  • tabudeviren  (10.01.21 22:23:24) 
ibrişim gibi eski bir kelimeyi öğrenmek için tek çareniz kitaplar.

ibrişimi duymuştum. kitaplardan.
  • co2s2  (11.01.21 12:18:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.