[]

Macbook Pro'lar hakkında işlemci tavsiyesi (Apple fanboylar buraya)

Merhabalar,

Grafik tasarımcıyım ve hali hazırda kullandığım Surface Pro 4(i7 16GB 512SSD) grafik kartı aşırı dandik olduğu için ihtiyacımı karşılamaz oldu.

Bir Macbook Pro almayı düşünüyorum (ikinci el ya da yeni) ama araştırma yapınca yeni i5, eski i7, M1 falan derken beynim yandı. Amacım bi süre rahat ve endişesiz kullanabilmek. Grafik tasarım dışında video edit de yapabileyim diye 16GB 512SSD modellere bakıyorum ama işlemcilerle ilgili şu sorularım var:

1.
Bazı yeni model 13"lerde i5 olarak Quad-Core işlemci kullanılmış. Mesela 10.nesil i5 eski nesil i7'ye tercih edilebilir ya da eşdeğer tutulabilir mi?

2.
M1 almaya kalkmak şu an mantıklı olur mu? Mevcut modeller 8GB RAM'e sahip, Photoshop'un minimum speci 8GB olmuş. Uzun vadede etkilenilir mi? M1 review'ları hep iyi ve fiyatı da daha uygun. Yine de uyumluluk ve uzun vadede spec sıkıntısı aklımı karıştırıyor.

3.
Bunlara takılmayıp 16GB-512SSD olup grafik kartı daha sağlam olana mı yönelmek gerekir?

Bunlar dışında benim kullanımıma göre "aslında şu önemli" vs demek isteyen varsa o da kabulüm.

(Euro üzerinden alacağım, yurtdışındayım)

Teşekkürler şimdiden!

 
ram minimum 16gb olsun.

m1 olanlar da upgrade edilebiliyor olmalı ama pahalı olabilir biraz tabii. İşlemci ve grafik performansı açısından m1 baya iyi duruyor, fakat Adobe henüz beta versiyonlarını yayınlamıştı gerçekleri çıktı mı bir bakın. Desteklemiyorken düzgün çalışmayabilir.(bir süre sonra çözülür ama)

not: örneğin m1 olanın video işleme performansı baya iyi çıkıyor. Özellikle yeni nesil h265 videoları işlerken.
  • rodriguez2  (08.01.21 19:14:56) 
Şimdi bazı arkadaşlar M1 daha çok yeni, uyumsuzluk problemleri var diyecek ama karşılaştırma videolarını izlemeni öneririm. M1 en az 3 kat daha hızlı Intel işlemcilere göre.

M1
16GB
256 SSD (depolamayı harici ile de halledebilirsin, bunun için esktra 2000 lira vermeye gerek yok)
  • himmet dayi  (08.01.21 19:24:38) 
fanboy değilim fakat m1 gerçekten çok iyi ve bu daha 1. nesil. sonraki nesiller nasıl olacak hayal bile edemiyorum.

yukardaki arkadaşın dediği gibi 16 gb olsun minimum.

13 inch macbook pro m1 sana yeterli olacaktır.

bu arada kullandığın tasarım programlarının m1 ile uyumuna bi bak derim. m1 yeni bir işlemci olduğu için bazı programlarda sıkıntılar yaşanmakta. bilgin olsun.
  • false pretension  (08.01.21 19:29:00) 
m1'in mimarisinde ram miktarının çok aman aman önemi yok.

bu arada 256ssd'nin ömrü ile 512ssd'nin ömrü yarı yarıya. işin kapasite hariç bu boyutu da var. bir de m1'lerde ne aldıysan o. her şey işlemci paketine entegre. o yüzden bu kadar hızlı.
  • alperz  (08.01.21 20:18:53) 
M1'lerde RAM upgrade edemiyorsun diye hatırlıyorum. Kullanacağın programlar destekleniyorsa, mac alacaksan M1'den aşağı bir mac alma şu anda.


  • roket adam  (08.01.21 23:09:53) 
Teşekkürler cevaplarınız için. Herkes M1e odaklanmış :) Apple Store'dan alındığında 16gb yükseltme seçeneği var sanırım ama sonradan upgrade zaten macbooklarda uzun zamandır yok diye biliyorum. Malesef bulunduğum ülkede Apple Store yok. Uyumlu olmayan programları çeviren Rosetta varmış diye okudum. Ama tecrübesi olan kimseyi bulamadım malesef.


  • nilmiye  (09.01.21 00:16:50) 
son testlere bakilirsa m1'den sasmamak lazim.
ben de air'i yenilemek icin saglam bir ziplama bekliyordum, m1 bunu karsiliyor.

  • cooperr  (09.01.21 00:58:36) 
rosetta ile çalışan programların çoğu intel ile çalıştığı kadar hatta genelde daha hızlı çalışıyor. m1 gerçekten sayko bi işlemci.


  • alperz  (09.01.21 08:53:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.