[]

altın fiyatı hesaplama sorusu

merhaba,

elimde bir miktar fiziksel altın var. bunu paraya çevirip bankadaki altın hesabım üzerinden işlem yürütmek istiyorum çalınır mı uçar mı kaçar mı diye korkmamak için. misal "cumhuriyet altını" fiyatı, sadece "gram fiyatı x ağırlık" diye hesaplanır değil mi ? sırf cumhuriyet altını diye ekstra bir fiyatı yoktur yani ?

çünkü banka fiyatlarına bakıyorum alım-satım arası 1-2 lira fark var. kuyumcuya gidince çok daha fazla. bazıları da diyor ki altını fiziksel olarak tutun. kasa olayına baktım pek mantıklı gözükmedi bana.

kafam karıştı yani açıkçası. nasıl yapmak lazım ?

 
Bizim altın fiyatı diye gördüğümüz şey 24 ayar yani saf altın fiyatıdır.
elinizdeki fiziki altının kaç ayar olduğu burada önem kazanmaktadır.
cumhriyet altını 22 ayar ve 7.2 gramdır.

Peki değeri nasıl belirlenir?
22 ayar demek saf altın oranı %91.6 dır.

Örn. Saf altın gramı 500 tl olsun.
22 ayar altın gramı ise 500x0.916=458 tl yapar.

cumhuriyet altını 7.2 gram ise değeri de 7.2*458=3297.6 tl yapar.

Kuyumcuda farklı çıkmasının sebebi kuyumcu gram altın fiyatını piyasayı göz önünde bulundururak kendine göre belirler veya hesabı yaparken %91.6 ile çarpmaz da yuvarlak hesap %91 veya %90 ile çarpar.

Kasa olayı şöyle mantıklı. Uzun zaman saklamayı düşünüyorsanız kiralayın bir kasa oraya koyun. Fakat al sat yapma gibi bir derdiniz varsa bazı katılım bankaları fiziki altın da alıyor (Kuveyt Türk gibi). Altın alma günlerindne gidip fiziki altınlarınızı "24 ayar" altın cinsinden altın hesabıza aktarabilirsiniz.
  • drmuhendis  (04.11.20 12:36:59 ~ 12:41:01) 
@drmuhendis meraktan soruyorum, 24 ayar ile 22 ayar arasında kullanılan %8.4 bakır vb inceltici metal her ne ise, o hesaba nerede giriyor ya da hiç girmiyor mu? girmiyorsa neden?

soruya alternatif cevap: www.paxos.com
  • engelbert humperdinck  (04.11.20 12:44:52) 
@engelbert humperdinck 22 ayar altının içindeki bakır miktarı kuruyemiş aldığında ambalajın fiyatı etkilememesi ile aynı
1kg altın 515bin lira
1kg bakır 50lira
100gr bakır kullanılsa 500bin lira içinde 5 lira eder. onu da mı eklesinler fiyata :)
  • asbe  (04.11.20 15:25:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.