[]

29 ekimde çalıştırılmak yasak mı?

Biraz bakındım 28 Ekim öğleden sonra ve 29 ekimde çalışmanın yasak olduğu ve telafi olarak başka günlerde izin vermenin de yasal olmadığı yazıyordu. Doğru mu? Yoksa dayatarak yapılabilir mi?




 
kanunda "29 ekim günü özel işyerlerinin kapanması zorunludur" yazar. tabii buna uyan var uymayan var.

resmi tatillerde yapılan çalışmanın karşılığı ücret olarak ödenmek zorundadır. başka bir güne izin verilmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. bu sadece normal zamanlarda yapılan fazla mesailer için geçerlidir.
  • kafa koparan manyak  (29.10.20 19:51:37) 
yasak degil de, resmi tatil oldugu icin eger calisirsan ekstra ucret alman gerekir,


  • exlibris  (29.10.20 19:57:48) 
@exlibris

ben yasak diye biliyorum, cezası varmış diye duydum.
  • kanlakarisikyagmur  (29.10.20 20:13:12) 
bir otomobil markasının en az 2 yetkili servisi bugün çalışıyordu.

hatta ustalardan biri ile konuştum. biz de ramazanda uzun süre tatil yapıyoruz ve zaten 1.5 - 2 katı maaş veriyorlar bugün çalıştığım için dedi.
  • rain when i die  (29.10.20 21:00:33) 
yaptığınız işe göre değişir, bazı işler süreklilik arz ettiği için çalışmanız gerekebilir. çalıştığınız takdirde UBGT hesaplaması günlük ücretiniz x 2 olarak alınır.


  • üşüdüm üstümü örtsene hande  (29.10.20 21:06:08) 
Kanun sadece 29 ekim günü özel iş yerlerinin kapalı olması gerektiğini öngörüyor, 28 ekim öğleden sonra için böyle bir gereklilik yok. İşveren iş yerini açarsa nolur? Hiçbir şey olmaz, zira müeyyidesi yok.

Burda olay 28 ekim öğleden sonra ile 29 ekim gününün ulusal bayram olması, yani tatil günleri olması. Dolayısıyla işçiden izin alınması gerekiyor bu günlerde çalışma yapmak için. Eğer işçiden izin alınmışsa ve ubgt ücreti tam ödenmişse (bu günler için 2 yevmiye ödenir) yapılan çalışma hukuka uygun olur.
  • kojonotsuki  (29.10.20 21:32:53) 
@kanla karisik, yasak olur mu abi? bugun acik market yok muydu gordugunuz, kacak mi calisiyorlar

o kadar otel restoran var hepsi hizmet vermeye devam ediyor, benzin istasyonlarinda calisanlar var, hastanelerde o kadar dr, hemsire calisiyor. yasak olamaz sadece kamu kurumlari vs gibi yerlerde mesai olmaz, hic kimsenin calismamasi demek sistemin durmasi demek bu da imkansiz.
  • exlibris  (29.10.20 22:50:11) 
Bizi normalde 29 Ekim'de çalıştıracaklardı. Patronumuzla arkadaşımızın arasında geçen konuşma :

- 29 Ekim de çalışacak mıyız ?
+ Çalışacağız neden soruyorsun ?
- Resmi tatil, neden çalışıyoruz ?
+ Hesap ona göre yapılır çalışırsınız (Mesai 2 katı yazılır demeye getirdi)

Sonra ne oldu ? normalde cumartesileri çalışmıyoruz, bize mesai vermemek için 29 Ekim'i tatil yaptı, cumartesi günü çalıştıracaklar.

İstifa ettiğim için bir kere daha şükrediyorum, şu ihbar süresi bitsin artık.
  • kimlanbu  (30.10.20 09:52:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.