[]

Çocuk nasıl yetiştirilir?

Bunu öğrenmek için ne okuyayım? Hem mental hem fiziksel açıdan Sağlıklı bir çocuk yetiştirme kılavuzu var mi? Mesela ona nasil davranmalı, sebze yemeyi nasıl sevdirmeli, vs vs
Bu tarz kitaplara ne deniyor? Çocuk psikolojisi mi? İngilizcesi ne peki? Parenting guide aklima geldi ama başka bir ismi varsa alırım

Teşekkürler

 
bişey öğrenme klavuzu ingilizce olarak arayacaksanız kelime + for dummies şeklinde ararsanız bu iş hakkında standard kitaplara ulaşırsınız. kapak resimleri hep aynıdır genelde.

sizin aramanız gereken şey parenting for dummies
  • nahtoderfahrung  (22.10.20 20:44:56 ~ 20:45:12) 
çocuk sevgiyle yetiştirilir. en önemli besini sevgidir.

gerisi teferruat. elbette özenin ama abartmadan, gerilmeden.
  • faati  (22.10.20 21:08:08) 
Ben bunu öğrenmek için örgün bir şekilde eğitim fakültesinde okul öncesi öğretmenliği bölümünü okudum. Staj filan yaptım.

(*** Kamu Spotu; Hayır iki veya dört yıllık çocuk gelişimi ile eğitim fakültesindeki okul öncesi öğretmenliği aynı değil, teşekkürler***)
  • infernalcadre  (22.10.20 21:10:26) 
valla çevirisi berbat olsa da nasıl çocuk yetiştirilmeyeceğini anlatan bir kitap var, zor bir ailede büyümek diye. tavsiye ederim.


  • black holes in the sky  (22.10.20 21:24:22) 
Onlarin yanina bir de gelisim psikolojisi dersi okumak lazim. Neleri neleri hatali yapiyormusuz, oha bebege-cocuga su su yaptigimiz bunlara mi sebep oluyormus derken insanin akli sasiyor :))


  • invictae  (22.10.20 21:40:32) 
Bu kitapları yazanların belki çocuğu bile yoktur.
Bir hemşireden duydum: her çocuk kendi kitabını yazar.
Pratikte ahkam kestikleri gibi olmuyor o işler. Bence zaman kaybı.
Temelde sevgi, ilgi gerekli.
  • pro9it9is9  (23.10.20 08:07:00) 
O kitaplardakileri uyguliycam diye cocugu heder etmenin de alemi yok. Her cocugun huyu suyu baskadir.


  • brkylmz  (23.10.20 11:12:30) 
Senin durumundaydım, tavsiye edilen bir iki kitap okudum.
Her ne kadar duygusal açıdan "benim çocuğum ben anlarım, ben tanırım" vs. gibi yaklaşılsa da, konuya çok uzak olabiliyoruz.
Kitaplarda "şunu yapacaksın", "bunu yapacaksın" demiyor, konuyu anlatıyor. Bu da, çocuğunun hareketlerini daha iyi anlayabilme şansı veriyor.
Özellikle bir erkek olarak konuya ne kadar uzak olduğunu anlıyorsun.

Benim çok şey öğrendiğim bir kitap tavsiye edeyim:
www.idefix.com
  • burfak  (23.10.20 12:49:17) 
Kitap bilmiyorum ama ufak bir tespitimi paylasmak istedim. Etrafimdaki sayisiz cinli ailenin cocuklari takir takir sebze yiyor, kimse yemegi yedirmeden once "ay aceba yer mi, ya begenmezse" gibi seyler soylemiyor. Sebze yemek zaten aile icinde olan bir sey, su icmek gibi, endise gerektirmiyor. Misal cocuklara krem peynirli ekmek verirken kimse "sevecek mi aceba, yer mi" gibi bir endiseyle yaklasmiyor, dan diye gayet normal bir sekilde veriyor.

Cocuklar aptal degil, bu tarz soylemler onlara bazi seyleri yememe luksleri oldugunu ve bunu kontrol edebilme kabiliyetleri oldugunu gosteriyor. Bi de annenin babanin yemedigi/yapmadigi seyleri, yani gormedigi seyleri kosulsuzca yapmasini beklemek dogru degil.

Bir de en somut gozlemim su, cocuguna birey muamelesi yapan ailelerin cocuklari daha sakin, daha akli basinda, daha kendine guvenen cocuklar oluyor. Herhangi bir konuyu onlara da danismak, fikirlerini almak ve uygulamak, "amaaan cocuk o ya ne bilecek sanki" diyip umursamamaktan cok daha etkili cocuk icin. En basitinden bugun ne yemek istersin diye sormak, ya da yemege domates de koyalim mi demek bile cocuga daha buyuk bir olgunun bir parcasi oldugu izlenimini veriyor, sevildigini guvende olduguni seziyor.
  • taurina  (24.10.20 02:35:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.