[]

Konut kredili ev alirken

Diyelim ki 100 binlik bir ev alıyorum. Bunun 60 binini nakit olarak tapuda saticiya vereceğim elden. Geri kalan 40 bin için konit kredisi çıktı. Peki bu 40 binlik para nerede oluyor. Yani onu gidip bankadan çekebiliyor muyum önceden
Tapuda saticiya vermek için.

Yok o 40 bini banka satıcının hesabına geçer diyorsanız o zaman geri kalani elden vermiştim, adama sadece resmiyette 40 bin ödenmiş oluyor.

Bu kredi kısmının ödenmesi işini anlayamadım. Açıklayabilir mısınız?

Teşekkürler.

 
Tahminim şu şekilde banka size hesap açar 60 ı oraya yatırırsınız kaln 40 ı nçbanka transfer zamanı üzerine ekleyip alıco hesabına yollar elden olan işlemleri kabul etmez. Ben banka olsam öyle yaparım.


  • basond  (12.08.20 07:53:24) 
Mesela şöyle bi durum da var, vergiden dolayı müteahhitler sınırlama koyuyor. Max 150 bin kredi çekebilirsin gibi. Evin fiyatını düşük gösteriyorlar değer ne biçilirse biçilsin


  • izmitcan  (12.08.20 08:14:04) 
Kredi miktarı için müteahhitler sınırlama koymaz. Bankanın uzmanı gelir eksper raporu çıkarır. Evin bedeli şudur der. O bedel üzerinden kredi çıkar.


  • himmet dayi  (12.08.20 08:53:51) 
@himmet dayi Resmi bişey değil zaten benim dediğim 150 binin altında kullancaksan al evi yoksa alma diyorlar


  • izmitcan  (12.08.20 09:00:23) 
yeni aldım, banka sana 40 bin kredi çıkartıyor bankada hesap açtırıyor o hesapta bloke duruyor para. tapu işlemleri tamamlanınca sen bankaya bildiriyorsun banka hesaptaki parayı satıcının hesabına geçiriyor. Evin üzerine de çektiğin kredi miktarı kadar ipotek koyuyor. yani o 40bin fiziki olarak senin eline hiç geçmiyor.


  • wendyangelamoiradarling  (12.08.20 09:05:34) 
wendyangelamoiradarling +1

Banka kredi müracatı/ expertizin gitmesi / banakdan çekilebilecek toplam kredinin hesaplanması gibi işlemler 3 4 gün sürecek. Sonrasında hesabınızda 40 bin lira krediyi göreceksiniz ama kullanamayacaksınız.

Evi satacak adam 60 binlirasını sizden almadan tapuda imza atarsa atar ama atmazlar genelde. Özetle siz elinize bir şey geçmeden parayı elden veya havale ile satıcıya gönderecekseniz sonra satıcı evi üzerinize geçirtecek imzayı atacak tapuda sonra tapudan bankaya gidecek işlem ( 1 saat civarı sürüyor bu arada bankada kredi ile ilgilenen kişiyle konuşulup işlem hızlandırılabilir kontrol etmesi için ) sonra banka onaylayınca o diğer miktar da adama geçecek. Yani siz elden verirken riskli oluyorsunuz ama satıcı pek risk altında değil sonuçta kredi hazırda çıkmış olarak bekliyor.
  • denizmaniaherif  (12.08.20 09:15:57) 
Işte ben tam da bunu soruyorum. Bankanın yatırdığı hariç benim elden verdiğim kayıtsız mi oluyor. Yani saticiya 2 yerden mi para gitmiş oluyor. Yoksa ben de elden verecegimi bankanın kredi için açtığı hesaba yatırıp tek kalemde mi yatırıyorum.


  • Filinta61  (12.08.20 09:17:20) 
genellikle 2 farklı hesaptan gönderilir para, 60bin i kendi bankandan çekip kredi çektiğin banka hesabına da yatırabilirsin sanırım, ama yine kredi çektiğin banka ile teyit etmende fayda var.
hiçbir zaman elden verme mutlaka banka aracılığı ile gönder, elden vermek zorunda kalırsan şu evin satışı için şu kadar bedel elden aldım vb. gibi bir yazı imzalat

  • wendyangelamoiradarling  (12.08.20 10:05:03) 
siz elden ya da bankadan eft/havale şeklinde vereceksiniz, kalan da bankadan işlem sonunda blokeyi çözdürüp öyle geçecek. yani 2 ayrı şekilde

elden verirseniz evet kayıtsız gözükecek, banka kanalıyla açıklamaya "x ada y parsel z bağımsız bölümdeki mülkün satış işlemine istinaden" şeklinde gönderirseniz kayıtlı olmuş olur.
  • jugador  (12.08.20 10:05:57) 
O zaman tapu dairesinde ben 60 binlik kısmı eft yapacağım. Adam imzayı atacak sonra bankaya haber vereceğiz satış oldu diye banka 40 binlik krediyi yatıracak.


  • Filinta61  (12.08.20 10:11:19) 
Söyle de bir durum var tapu dairesinde tapu memurundan önce para alışverişinin bitmesi lazımmış. E ben adama beklerken parayı yollamam lazım, adam orda cayarsa ne yapilir


  • Filinta61  (12.08.20 10:12:30) 
bankanın avukatı da geliyor zaten bankayı düşünme çok sen.

aranızda sözleşme vs bir şey yok mu?
  • jugador  (12.08.20 10:16:58) 
Arada emlakçı var muhtemelen bir emlakçı sözleşmesi olacak. Ben dedim bi tapunun resmini yollayın belediyeden ve tapudan bir sordurayim daha sonra şartlar uygunsa konut kredisine başvurayım. 260 nakit 100 banka kredisi olacak. Ev 340 artı 13 lira tapu ve emlakçı parasi ile 360 olacak işte. Ben diyorum ki nakit kısmı tapuda adama vereyim imzayı atsin sonra gidip bankadan aldım kredi miktarını. Yanlış mı düşünüyorum. Onden benim vereceğim parayı bankayla yollamak her ne kadar mantıklı olsa da riskli geldi bana. Elden verirsem de kayıt yok ama tapu memuru para alışverişi tamam mi tamam dendikten sonra geri dönüş yokmuş. Yani elden vermek mantıksız olan yol ama daha garanti geliyor saçma bi durum.


  • Filinta61  (12.08.20 10:30:02) 
@filinta61 paranın banka yoluyla değil de elden verilmesi sana daha güvenli geliyorsa bu hayatta eninde sonunda dolandırırlar seni dikkat et


  • karsiyakaliyiz  (12.08.20 11:06:33) 
Parayı niye elden veriyorsun? Bankadan gönder. Ayrıca tapu takas sistemi var, ona bak bir de.


  • elorelia  (12.08.20 11:56:55) 
Eğer satışı gerçek değerinden daha düşük gösterirseniz her türlü risk var, kredili kısım için değil, elden ödenecek kısım için.

Ha ama yok satışı tam değerinde gösterecekseniz zaten devletin tapu takas sistemi var.
  • John Bloor  (12.08.20 12:12:02) 
Parayı elden vermek değeri düşük göstermek için değil efendim. Böyle bir düşüncem yok olmadı da, olmaz.

Ben, bu alış veriş imza işinin aynı zamanlı olmasını sağlayan tek seçeneğin parayı aldın mı diye sorulduğunda al para diyip , aldım tamam denmesi en mantıklı ve güvenli yol olarak göründüğü içindi. Keşke para ve kredi aynı hesapta toplansa da yatırılsa. Neyse zaten bir sonraki duyurumda dediğim gibi yine o seviyeye gelemedik.
  • Filinta61  (12.08.20 17:08:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.