[]

Şu videodaki uçağın hızı

www.youtube.com

F-18'e ait olduğu söyleniyor infoda. Merak ettiğim mach hızına ulaşan uçaklarda ve jetlerde arkada buhar diski oluşuyor bunda da var kafam karıştı. Sonik patlama duymuyoruz ama mach hızına çıktıysa ordaki pencerelerin tuzla buz olması lazım değil mi? Veya minimum hangi hızda yakındaki pencereler kırılabiliyor? Ve yasadışı değil midir halka açık yerde ses hızını aşmak?


 
arkadaki buhardan oluşan (ısı kaynaklı) diski değil ses titreşimlerinin oluşturduğu bir disk aslında
Normal şartlarda ses çıkardığın zaman ses dalgaları bu şekilde yayılıyor.
img81.imageshack.us
fakat sen hızlanıp ses hızına yaklaştıkca dalgalar önüne dogru sıkışıyor:
img169.imageshack.us

Yanılıyor olabilirim ama sonik patlama sadece o arkadaki bulutun oluştuğu ilk anda oluyor. sonrasında patlama şeklinde ses duymuyoruz.
  • voiceofthemysteron  (05.05.10 04:57:36) 
herhangi birinin ulu orta ses hızını asamicagini warsayarsak yasak olsada bisi degisicegini sanmiyorum.sonik patlamanin capi hakkindaysa hic bi fikre sahip deilim


  • berginyonbaenre  (05.05.10 05:02:58) 
Suya cok yakin gittigi icin su buhari yogunlasmasi daha kolay oluyor, yani ses hizina ulasmamis orda.


  • ermanen  (05.05.10 05:12:54) 
mythbusters'ın bir bölümünde bu sonik patlamalarda cam kırılması olayını denemişlerdi diye hatırlıyorum..bir kaç denemeye rağmen de hiç cam kırılmamıştı..jet neredeyse kafalarının üzerinden uçmuştu hatta..


  • xwayz  (05.05.10 06:40:40 ~ 06:41:57) 
@xwayz
sadece (ev)pencere camı kırılıyor
www.youtube.com
  • roadrunner merlin  (05.05.10 07:57:55) 
@roadrunner merlin
anlaşılan tamamını izlememişim :)

  • xwayz  (05.05.10 23:50:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.