[]

iş durumları

çok severek çalıştığım bir işim var. çalıştığım ekip 10/10. yaklaşık 2.5 senedir buradayım ve daha şimdiye kadar ekip arasında bir tatsızlık ya da kavga tarzı laf dalaşı olmadı. Bahsettiğim bu ekip developer olan ekip.

Ekipçe çalıştığımız 1 adet analist var. Klasik müşterinin taleplerini toplayıp getiriyor, biz eforluyoruz müşteriyle konuşuyor zart zurt işte. Ancak bu analist arkadaş analizleri pek doğru yazamıyor. Analizi okuduğun zaman oturup iş geliştirmek yerine iş birimiyle konuşmak zorunda kalıyorsun ya da daha tecrübesiz biriyse seni arayıp yardım istiyor bu analiz ne demek istemiş diye.

Yine bu durumu yaşadığımız bir süreç içerisindeyiz ve durum iyice büyüdü;

Analizde yazana göre yapılacak iş: A
Sözlü müşteriye verilen söz : A+B

Şimdi geliştirici olarak işi bitirdiğimizi bildirdik. İş birimi hayır iş eksik diyip fatura ödenme talebini red etmiş.

İş biriminin genel müdür yardımcısının CC'de olduğu bir mail itelemişler bize. Direktör maile cevap verip, geliştirici/analist ekibi suçlu buldu ve iş biriminin tarafında oldu. Bunu daha önce yapmıştı ama çok üzerinde durmamıştım. Ancak yine böyle bir durumda bizim parmakla suçlu gösterilmemiz midemi bulandırdı. Bu direktör 2 haftadır sabah toplantılarında işi bitirelim hemen fatura kesicez diyip duruyordu. Mailde paranın öneminin olmadığını, işin tam olmasının daha önemli olduğunu vurgulamış.

Bu durumda direktöre şikayetinizi dile getiren nazik dille bir mail atar mıydınız yoksa her şeyi göze alıp iş mi bakardınız?

İş yaptığımız sektör:bankacılık

 
ilk işin olduğunu düşünüyorum. Senin suçun veya hatan olmadığı bir durumda daha ilk olumsuzlukta istifa etmek ne bileyim garip geldi bana. İş hayatında bu tip olaylarla çok karşılaşacaksın her seferinde istifa etsen ohoooo. iş hayatının %70'i iş yapmaksa kalan %30'u içinde bulunduğun ortamı ve yöneticini yönetmektir. Eğer sorun sizde değilse size gelen analiz talebinin bu şekilde olduğunu ve buna göre yaptığınızı güzel bir şekilde mail veya sözlü bir şekilde anlatın.


  • hlt1985  (11.06.20 12:58:41) 
hlt1985 +1
ohooo diyorum ben de. daha bunun gibi ne olaylar yaşayacaksın.

ben olsam direktöre mail ile cevap vermezdim. konu büyür. direktör ile didişme sakın. eğer bi şikayetin varsa telefon et. durumu telefonla izah edersen karşı taraf daha anlayışlı olur.
  • himmet dayi  (11.06.20 13:03:45) 
silsile yöntemiyle kim kime sözünü geçirebilirse durumu. piyango sizde. analiste tüm görüşmeleri mümkünse sesli olarak kayıt altına almasını rica edin. ben öyle yapıyorum.


  • phonex  (11.06.20 13:17:23) 
sorun şu, bu olay ilk kez olmuyor. analist tarafından gelen eksik bilgilendirmelerden dolayı işlerin kapanış tarihi uzatılıyor devamlı. Yoksa ilk kez oluyor olsa tabii ki istifa düşünmem.

Bu analist olayı daha önce dile getirildi ancak yine dönüp dolaşıp bizim ekiple iş yapmaya kaldı.
  • kırmızıgözlüağaçkurbağasıyeşili  (11.06.20 13:27:05) 
User storyleri herkesin gozune sokun bence :(


  • kuehles blondes  (11.06.20 13:27:53) 
Bir fabrikada çalışıyordum, amerika'ya fabrikayı iyi gostermek icin (nasil salaksa amerikadakiler) uretim plani 10 diyorlar ama 12 yapip, planin ustune ciktik diyorlar her ay. Boyle olunca malzeme yetmiyor sürekli aciliyet var ama suclu tedarik zinciri oluyor çünkü uretim 12 gösteri 11 yapsa kotu gözükecekler ve üretimden onemli birim de yok onlara göre.
Vallaha ekip cok iyi oldugundan dayaniliyordu ama boyle haksizlik kolay is degil. Bir de fabrika müdürü sabah toplantilarinda cocuk gibi azarlardi resmen.

Kısacası boyle firmalarda calismak zor acikcasi, analisti suclamaya gerek yok. Onun isini nasil daha iyi yapabileceğini bulmak lazim. Yani hata yapilir onemli olan hatayi nasil onleyeceginiz ve buna da ust yönetim kafa yoramiyorsa ve böyle bir gelenekleri yoksa o zaman varsa is arayin.
  • logisticsmanager  (11.06.20 13:38:55) 
istifaya gerek yok.
analistten kurtulun.

  • sizofren06  (11.06.20 13:51:23) 
Olay yine analiste patlamış :D
Yazılım süreçlerinizde bir problem olmasın? Analizi iş birimi onaylamıyor mu? A dediyse analiste,o da A'yı detaylandırıp yazmıştır. Ona göre de iş biriminin onay vermesi gerekir. Onaylı analize de kimse çıkıp ama biz B'yi de istemiştik diyemez. Onay verirken soyleseydin derler.
Peki süreçlerinizde analiz review'u var mı? Yazılım olarak işe almadan review yapıyor musunuz?
Bu konudan rezalet çıkaramadım. Süreçlerinizde bir eksiklik var gibi geldi bana.
  • amuzende  (11.06.20 15:32:15) 
@amuzende, adam gidip iş birimine sözlü olarak biz size işi A+B şeklinde teslim ederiz diyor. Bizim bundan haberimiz yok. Doğal olarak, iş birimi diyor, bize sözlü olarak işi A+B yapacaktınız kendisine sorabilirsiniz. Soruyoruz, adam cidden öyle demiş. Ama yazılım ekibinin bundan haberi yok.


  • kırmızıgözlüağaçkurbağasıyeşili  (11.06.20 16:40:27) 
ulan duyuruda bile analiste patlıyor :)

acaba siz o "on numara" ekibinizle dedikodunun dibine vurup, kendinize toz kondurmayıp, "biz süperiz b'oolum analistler ühühüh" diye birbirinizi gaza getiriyor olabilir misiniz sadece soruyorum çünkü türkiyedeki developerların yüzde doksanı böyle.

senin o kalbine çok dokunan hedef gösterilme var ya, onu günde yüz kere ortalama bir analist yaşıyor. neyse ki senin gibi bebeksi kalpleri yok da internette böyle bir de sağa sola anlatmıyor :)

direktöre analisti çekiştiren mail at da dünya kaç bucak gör. sorunlarınızı kendiniz çözün. belki müşteri gerçekten problemli? talep toplantılarına gidin. hala aynı fikirdeyseniz yöneticiniz mal değilse sorunu kendi kendine anlar zaten. bu konuda bir aksiyon alabilecek durumda değilsiniz. analist iyi mi kötü mü onu yöneticiniz bilir. size bununla çalışın diyorlarsa sadece çalışın.
  • kenarortay  (11.06.20 17:12:30 ~ 17:14:27) 
@kenarortay, analistle aramız iyi. o da sonuçta ekibin bir parçası. Adamla normalde hayatımda da görüşüyorum yani. Ama iş yapış biçimi ne yazık ki uygun değil.

Hata bizde olsa sorun yok. elimize gelen onaylı analize göre iş yapılıp teslim ediliyor. ne oluyorsa sonra iş birimi biz telefonda konuştuğumuzda iş A+B olacaktı diye söz vermişti X Bey diyor.

Analist bize gelip, siz bunu yapın eforu başka geliştirmede yansıtırız diyor. Ekstra efor benim cebime girmiyor.

Aynı ekip başka projelerde başka analist ile çalışırken hiç sorun çıkmıyor. O yüzden developer ekibin sorunlu olduğunu düşünmüyorum.
  • kırmızıgözlüağaçkurbağasıyeşili  (11.06.20 17:46:13) 
konuyu birde analistten dinlemek lazim bütün suçu analiste atarak bu işten sıyrılamassınız analistin konuyu anlayıp anlamadığına sen nasil karar verdin ?
anlattıklarına bakılırsa iş geliştirme aşamasında patlamış bence suç direk sizde sen işin sizin üstünüzde patlayacağı korkusuyla suçu bir başkasına iteleme
yöntemini seçmişsin, genelde developerlarda gözlenen davranış biçimidir.
  • baknedicem  (11.06.20 18:06:36) 
@baknedicem, anlamamakta ısrar ediyorsanız daha net yazayım. İş birimi işin A kısmı çok iyi olmuş, istediğimiz gibi ama bu işin yanında X Bey'in söz verdiği B kısmı eksik diyor. Geliştirici ekibi B olayını sonra öğreniyor. Ortaya çıkan iş beğenilmiş ama eksik olan B kısmı için nasıl geliştirici ekip suçlu oluyor?

Ayrıca şikayetimi analist bazında değil, direktörün kendisine ekibin arkasında durmaması üzerine yapacaktım. Analist tü kaka bok demeyeceğim.
  • kırmızıgözlüağaçkurbağasıyeşili  (11.06.20 18:38:29) 
bu işte bir hata varsa tüm ekipte var yani B kişisi işi sonradan developera söylemiş olsa bile geliştiricilerin işten sonradan haberi olsa bile....filan filan bunların hiç biri bahane değil laf kalabalığı bir kişinin hatası tüm ekibi ilgilendirir analistinden geliştiricisine müdüründen iş birimine siz bir ekipsiniz hepinizde azar azar da olsa hata var bunu kabul edeceksiniz ama suçlu aramayacaksınız hatayı yine bir takim gibi hep beraber üstlenip çözmelisiniz biz bu hatayı bu ekiple ve bu analistle nasil çözerize bakmanız gerekirken direktör bizi suçladı bir suçlu değiliz tavrından kurtulun başarı bu şekilde gelir.


  • baknedicem  (11.06.20 18:50:21 ~ 19:02:43) 
Amuzende +1
Hirdavat toptanci sirketlerinde bile is surecleri yazili olarak yurutuluyor. Karar vermeden once kirmizi baslikli kizin hikayesini bi de kurttan dinleme taraftariyim.

  • Kirmizibavul  (11.06.20 19:50:53) 
müşteri onayı almayan tasarıma start vermek sizin şirketinizin amatörlüğü tamamen. ne analistin ne geliştiricinin suçu var burda. müşteri anlatır derdini, analist işi analiz eder raporu hazırlar müşteriye de sizinle konuştuğumuz şeylerden çıkardığımız iş tasarımı bu şekilde inceledikten sonra onay istersiniz, ve o tasarım geliştirilmeye başlanır. iş onayı almadan geliştirmeye alıp sonrada eksik iş yapıldı diye şikayet edilen bir yerde çalışılmaz,


  • nahtoderfahrung  (11.06.20 20:03:46 ~ 20:06:48) 
Analistle hiç konuştunuz mu? Abi bak iş bu demişsin ama şu çıkmış, neden böyle oldu dediniz mi? Belki bir feedback vererek çözebileceğiniz bir durum bu, ne yaptığının farkında bile olmayabilir, ekip olarak sizin göreviniz bu durum bir daha yaşanmasın diye feedback vermek ve süreçlerinizi buna göre düzenlemek. Süreç kısmını da yukarıda arkadaşlar anlatmış zaten, ama takım arkadaşlarınızı bir üst seviyeye çıkarmak istiyorsanız feedback konusunu da atlamamanız lazım.


  • montreal  (15.06.20 08:13:05 ~ 08:14:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.