[]

ne yapmalı (kariyer)

hemen hemen aynı soruyu 1,5 yıl önce de sormuştum, bir daha deneyelim.

29 yaşındayım. üniversite diplomam (büyük ihtimalle seneye edineceğim aöf işletme diploması hariç) yok. 2010'ların başında bir anadolu şehrinin bilgisayar mühendisliği bölümünde birkaç yıl okumuşluğum var, ama tembellik, psikolojik sorunlar vs. nedenlerle okulu uzattıkça uzattım, ve en sonunda birkaç yıl önce kayıt yenilemeyerek bıraktım. şimdiye atılmışımdır herhâlde.

şu anda bir şekilde (hangi şekilde olacak, 'referans'la) girdiğim bir kamu bankasında gişe memuru olarak çalışmaktayım. ancak ne iş tatmini açısından bu iş bana uygun, ne de gerekli sosyal/iletişimsel yetenekler bakımından ben bu işe uygunum. beklenen performans kriterlerini sağlamıyor, hem işverenimi hem kendimi mutsuz ediyorum.

ileri düzey ingilizcem var, dediğim gibi çok yakında açıköğretim diplomam olacak, başka herhangi bir vasfım yok.

okuldan hatırladığım temel düzeyin üzerine adamakıllı yazılım öğrenerek bu yaştan sonra alaylı olarak bu sektörde çalışma şansım var mıdır? başka herhangi bir sektörde bana ekmek var mıdır? yoksa şu hâlimle aç kalmadığıma duacı mı olayım?

 
samimi buldum yazıyorum yanlış anlama darılmaca yok.

valla kamu bankasında gişedeysen mutlu olmalısın.

29 yaşından sonra yazılımcı olunur mu olunur tabi ama gişe memurluğunda performansın yetersizse yazılımcılık nasıl yapacaksın?

ingilizce dediğin 8 yaşındaki çocukta da var artık. çevirmenlik yapabilirsin bak kendi işinin patronu olursun. herhangi bir iletişim becerisi de gerekmiyor.

seni tanımıyorum ama insan ırkının potansiyelinin baya yüksek olduğunu düşünüyorum. istersen her şeyi yaparsın. ama istemek önemli. benim için potansiyelli adam gişe memuru olarak çalıştığı pozisyondan bile banka müdürünü hoplatan zıplatan adamdır mesela. 2-3 senede müdür yardımcılığına oynamıyorsan o işi neden yapacaksın. hadi md yrd fazla mı geldi takım lideri ol. az mı geldi özel müşteri temsilcisi ol. gibi gibi.
  • ozdek  (26.05.20 19:09:35) 
Abi öncelikle şimdilik hiç bir yere kıpırdama,sabit gelirinden olma.bu arada işten çıktığında,hafta sonları biligsayara kas.baktın oluyor o zaman geçiş yaparsın.ha konforun vardır,ailen destek oluyordur,aradaki geçiş sürecine dayanabileceksen olur ama bu yoksa bu dönemde yapacağın her değişim riskli.


  • duptıs  (26.05.20 19:20:00) 
@duptis yok hocam işi bırakacak falan değilim, o kadar gerçeklik duygumu kaybetmedim. sorum diplomasız yazılımcılık yapmanın bu yaştan sonra gerçekçi olup olmadığı, bu konuda kendimi yetiştirmek için harcayacağım çabaya değip değmeyeceğiydi daha çok.

@ozdek banka memuru pozisyonundan 2-3 senede nerelere gelinebileceği konusunda gerçekçi olduğunuzu düşünmüyorum. onun dışında haklısınız, ama mizaç denen, bir insanın yapısına uyumsuzluk denen bir şey var. ben ve sosyal iletişim gerektiren meselekler de böyleyiz, istersem müdür olayım bir bankada çalışmak beni mutlu etmeyecek.
  • amateur  (26.05.20 19:43:43) 
Önceki duyurunu da hatırlıyorum. Olmuş mu o kadar ya? Zaman çabuk geçiyor gerçekten.

O zamanda mevcut şartlar seni tatmin etmiyordu. Aradan 1,5 sene geçmiş hala etmiyor. Eğer uygun şartları oluşturmazsan 1,5 yıl sonra yine aynı olacak. Bence işini koruyarak hayatını renklendirmelisin. Artık terfi almaya mı çalışırsın, okulu bitirmeye mi uğraşırsın sana kalmış. Kendini bir tempoya sok ve arada kendini yokladığında fena değil aslında diyebil.
  • mekaniker  (26.05.20 19:45:04) 
@mekaniker sildiğim bir duyuru oldu arada, benzer şeylerden, biraz da psikolojik sorunlardan bahsetmiştim. belki onu hatırlıyorsunuzdur.

anladığım şu ki bu sorunun denemedikçe cevabı yok gibi. çaba harcamayıp 1,5 yıl sonra yine ekşi duyuru'dan medet ummaktansa gerçekten buna emek vermek daha mantıklı. ben de bunu yapacağım.
  • amateur  (26.05.20 19:52:05) 
Benim temel bilimler mezunu(matematik değil) arkadaşım 30 yaşında bir eğitime gidip yazılımcı oldu, kurumsal firmada çalışıyor. Maaşı da iyi. Ama emek gerekiyor yani çok da kolay bı iş değil, öte yandan imkansız da değil. Caliskansan yaparsın bence yazılım sabır işi.


  • galandar kostumu  (26.05.20 19:58:54) 
lisans mezunu olursan bankada baska bir bolume atlayabilirsin belki, onu biraz arastir. acik ogretimle oluyor mudur bilmiyorum.

genelde muhendislik mezuniyeti isterler bt'ye gecmek icin, bt olmayabilir ancak daha fazla maas alabilecegin uzmanlik kadrolarina gecip en azindan giseden kurtulabilirsin.

30 yasinda yazilim ogrenilir, eger iyi bir yazilimci olursan cok rahat is de bulabilirsin ancak yukarda da yazildigi gibi gisede performans kriterini saglamiyorsan sence gerekli emegi sarfedip yazilimci olabilir misin?
  • fakyoras  (26.05.20 20:04:23) 
Mevcut işinden de bu hedefine ulaşabilirsin.Çalışırken Hiç üstüne vazife olmadığı halde merak edip bu işlerin peşinden koşturanlar var. Gece az uyu, hafta sonu full çalış , sonuçta çalışmasanda öyle olacak


  • cakmayazar  (26.05.20 20:27:20) 
mevcut şartların kıymetini bilerek aynen devam.bu ekonomi ve gündemde yersiz aksiyon almak çok pahalıya patlayabilir.


  • since1907  (26.05.20 22:47:02) 
Hocam giseye girmissin, aof diplomasiyla operasyon kadrolarında sonuna kadar gitmeye calis bana sorarsan. Evet 40 yasindan sonra da kariyer degisir ama istisnalara gore hayat planlamak riskli iş.


  • pofudukayi  (26.05.20 22:51:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.