[]

Bu açıklama niye bu kadar çok tepki almış? (Denizden virüs bulaşmaz)

eksisozluk.com

Açıklamayı yapan hoca benim fakülteden hocam ve Türkiye çapında bir hoca olduğunu biliyorum. Yaptığı açıklamanın da yanlış olduğunu düşünmüyorum. Haberdeki dil biraz tıpdışı, onun da sebebi muhtemelen haberi yazan gazeteci kendi anladığı kadarını yazdığı için(ya da hoca anlaşılsın diye çevirmiş de olabilir).

Hipertonik-İzotonik muhabbetine takılmışlar ama yani bu adam dandik bi hoca değil, makale sayısı falan gayet dolgun, eğitimi iyi bi adam. İlkokul düzeyi konuyu bilmiyor değildir. Muhtemelen gazeteci aracılığıyla gelirken anlam kayması olmuştur. Ki izotonik olmasıyla hipertonik olması arasında bir fark da yoktur açıkçası.

Su çok o yüzden bulaşmaz cümlesi de biraz tıp dışı olmuş (muhtemelen yine gazeteci aracılığıyla olduğu için) ama sonuçta yanlış değil. O kadar su kütlesi içinde virüsün bulaştırıcı düzeye gelmesi çok zor.

Sonuç olarak bu konuyla ilgili hocam niye linç edilmiş, bana saldırmışlar gibi hissediyorum çok severim bu hocayı dshsdhs

 
"...haziran ayında tatil planlarının yapılabileceğini söyledi."


  • archmage mahmut  (12.05.20 14:54:58) 
@archmage mahmut
Yazlığına gidecek adam gidebilir yani ben buna da karşı değilim :D

Sağlıklı normalleşme olacak bu süreç sonunda. Bu adam Ege Tıp Enfeksiyon kliniğinde, günde kaç hasta geliyor, kaçı iyileşiyor hepsini görüyor ki Ege Türkiye'de en çok vaka olan ama ölüm oranları en düşük olan üniversite hastanelerinden biri. Yani adam olayın gidişatını, ne zaman düzeleceğini az çok görüyor. Haziran'da durum daha düzelmiş olacak muhtemelen eğer çok ekstrem bi durum olmazsa..
  • nundu  (12.05.20 14:58:02 ~ 14:59:13) 
linç edilmesinin sebebi corona ile ilgili felaket tellallığı yapmaması. bu işin cılkı çıktı artık, bir grup kıyamet senaryocusu ruh hastası birilerinin corona ile ilgili olumlu şeyler söylemesine trigger'lanıp sizin yüzünüzden virüsten kurtulamıycaz edebiyatı yapıyor. "böylö dörsönüz hörkös totilö çokor" dediklerini duyabiliyorum oradaki linççilerin. sapla samanı ayırma yetileri yok bu insanların, delüzyonel olmaya başladılar; bu süreci 2 sene boyunca karantinadan kalıp nefes almaktan başka hiçbir şey yapmadan atlatabileceğimizi sanıyorlar sanırım.

hocanı tanımam etmem, açıkçası detaylı okumadım bile açıklamasını ama doğrudur, babanın oğlu değil ki savunasın yok yere. ama bu durumdan bağımsız, gayet masum ve art niyet gütmeden "aslında şöyle yapmanın bulaşmaya etkisi yok" diyen kim varsa hepsine saldıran bir grup var; onlardan yola çıktım.
hocan abes bişey söylemişse çok pis r yaparım ama, baştan söyliyim.

edit: yine genel bir çıkarım yapıcam. bilim insanlarının görevi "millet şunu şunu yapar o yüzden şunu söylemiyim" değildir. gerçek, doğru neyse onu söyler. denizden corona buluşmayacak olması bir gerçekse bilim insanı "şimdi bunu söylersem denize gider insanlar, iyisi mi söylemiyim" dememelidir. bunu diyecek kişi devlettir, gerekirse bunu tahmin edip yasağını koyar. biz çok alışığız kişisel tercihlerimize karışan bilim insanlarına, o yüzden böyle bir algı yaşanmış sanırım, sanki haziran'da deniz tatili yapınız sorun yok demiş gibi.
  • Bruce  (12.05.20 14:59:49 ~ 15:14:24) 
açıklamasının tamamını bilmiyorum ama bence de denize girmekle korona bulaşmaz. denize girince cinsel hastalık kapan oldu mu misal? aynı mantık.

ama haziran'da tatil planı yapmak sadece denize girmeyi kapsıyorsa süper olur. düşün koca bir sahil ve hepsi benim. sadece denize girip çıkacağım. virüs kapmayız böyle bir ortamda. ama tatil deyince ne anlıyorsunuz? özellikle beyaz yakalı tatili denilince durum sadece deniz değil. otel, havuz, yemek sıraları, uçak, otobüs, kalabalık plajlar ve havuz başları, otel kalabalıkları vs vs.

yani hocanı öpüyorum ama ilk gazeteci kapısını çaldığında ki muhtemelen telefonla falan aradığında heyecanlanıp böyle demeçler vermesin bence.beni de her gün arıyorlar londra'dan canlı bağlanıp durumu özetlesene diye işim var diyerek geri çeviriyorum.
  • ozdek  (12.05.20 15:00:15) 
@ozdek

Bu süreçte baya sükse yaptı, instagram yayınlarıyla başlayıp, a haber, habertürk, cnn falan dolaşıyor. Tatil yapma ifadesinden kast ettiği otelli falansa evet sıkıntılı ama eğer yazlık tarzı daha bireyselse bence sıkıntı yok.
  • nundu  (12.05.20 15:03:34) 
Bu konudan bagimsiz olarak, sozluk ve sosyal medya kitlesinin ozellikle 2013 sonrasi toksik hale donustugunu goz onunda bulundurmak gerekiyor. Yani herhangi bir insan, herhangi bir demecinden dolayi tepki cekebilir, linc yiyebilir; cok da sey yapmamak lazim. Denyo bol maalesef


  • hehehe  (12.05.20 15:15:43) 
hoca biraz genel anlatmış. bir de denizden geçen hastalıklar var galiba, bir kaç yazar bahsetmiş.

Tatil planlarının yapılabilecğeini söylemesi, kendisinin tatil planı yaptığını söylemesi pek uygun değil.

Evet denize girmek risk oluşturmaz ancak, otele gidip denize girmek ile yazlığında denize girmek aynı değil. Yazlığın olsa bile şezlong vs. kiralamaman lazım. sahile havlu atıp denize girip çıkıp geri gelmen lazım. hoca bunlardan hiç bahsetmemiş. denizde kalabalıktan kaçının dememiş. şezlong mesafeleri ayarlansın demiş de, o şezlonga önceden kim oturdu temizlendi mi, vs vs bir sürü risk var.

muhtemel nedeni bence böyle. ben linç etmem o ayrı.
  • fezagezgini  (12.05.20 15:16:22 ~ 15:16:38) 
her şeyi mi gazeteci uydurdu? ben gazeteci olup bir doktorla röportaj yapsam öyle bir cümleyi bırak uydurmayı doğru mu yazıyorum diye 50 kere düşünürüm.
salgın geriliyor, haberler iyi dersiniz anlarım, felaket falan duymak istemiyorum.
ama "ben rezervasyonumu şimdiden yaptım" diye bu kaos ortamında turizm pazarlamacılığı yapan adamı ciddiye almam.
deniz suyu ile ilgili hatası da gülünç.
  • not dark yet  (12.05.20 15:20:23 ~ 15:21:52) 
AVM'lerdeki merkezi iklimlendirme sistemi ile bulaşmayan virüsün denizden bulaşacağını iddia etmek çok gülünç. Corona ile ilgili artık hiç bir iddia, hiç bir önlem, hiç bir öngörü kesinlikle bilimsel ve mantıklı değil. Hiç bir inandırıcılığı kalmadı bu hikayenin. Ve yönetimler de zaten ikna edici olmaktan vazgeçtiler, gelişine sallıyorlar.


  • alex  (12.05.20 15:22:58) 
Normalleşme süreci farkındasındır ki daha çok ekonomik. Şuan örneğin moda sahilde oturamayız ama avm ye gidebiliriz. Oysa sahilde tabi ki risk daha az. Turizm de büyük gelir kaynağı. bence tepki çekmesinin sebebi ekonomik kaygıların sağlığın önüne geçmesi ve bunu destekleyen bi açıklama yapmış olması.

Denizden virüs bulaşmasa bile bir sürü kişi aynı duşu kullanıyor ya da aynı şezlongu bu şekilde bulaşabilir sonuçta.
  • turkce konusan uzayli  (12.05.20 15:34:56) 
Hocaysa hocalığını yapsın, akademik devam etsin. Birileri rica etti diye kendi çalışmalarına aykırı demeçler vermesin
Denizden bulaşır bulaşmaz meselesi de değil, o yaşta insan plajda/ şezlongta/ otellerde/kumda/ turistik yerlerde seyahat akınında... bulaş riski olduğunu bilmiyor mu?
Sanki tek problem denizdi çünkü!!
  • jimjim  (12.05.20 15:53:36) 
Ekside bir kesimi ne kadar çok linç ederseniz o kadar çok fav alıyorsunuz galiba. Ne çöp bir yer! Onu eleştiren de daha üniversiteye girememiş ergenler işte, takmayın. Bilinçli yorum yapanları, eleştirenleri tenzih ediyorum.

Ben denize yakın bir yerde oturuyorum. Burada insanlar duşta, denizde tükürüyor. Bu durumda bana bulaşmayacak mı? Hocanız açıklama yaparken bu görgüsüzleri de dikkate aldı mı mesela?
  • geçerkenugradım  (12.05.20 16:47:02) 
Cok sevdigin icin gormuyorsun fakat bildigin ismarlama habermis bu. Kim denizden coronavirus bulasir mi diye sorar ki? Ustelik Oytunun yaptiginin aynisini yapmis. Olur da havaalanlarinda, plajlarda, otellerde vaka patlamasi olursa, altyapisi zaten yetersiz tatil beldelerinde saglik sistemi tikanirsa kendisi bir sorumluluk alacak mi?


  • dunal  (12.05.20 17:05:21 ~ 17:07:19) 
Ayrıntı vermemiş, sokaktaki adam da o kadarını bilir.
Otellere gitmeyin dememiş mesela. Diyemez de zaten.

  • pro9it9is9  (12.05.20 18:34:58) 
Hayir, linkteki haberi okudum. Haberde yazdigina gore, sicaklarla hastalik yayilimin azalacagini, tatile gidilebilecegini, hatta kendisinin tatil planlarini olusturdugunu soylemis. Deniz sacmaligini saymiyorum bile.


  • dunal  (12.05.20 23:57:38) 
Linçleri gördüğümde aynı tepkiyi verdim. Linç etmek için adam arıyorlar bugün de kısmet hocanızaymış.


  • valarmurgulis  (13.05.20 03:50:09) 
Haber kaynagimiz ayni degil herhalde.
1. Oytun da ayni sekilde soyluyordu. Onun yaptigi neden yanlissa o yuzden.
2. Habere gore soyledikleri o. Ilk cevaptaki alintilamayi da atlamissin. Soylediklerinin hangi anlama varacagini, ne sekilde yansiyabilecegini bilebilecek kariyerde biri.
3. Enfeksiyon uzmani salgin ortaminda medyaya aciklama yapiyor. Ne gereksiz detayi?
4. Deniz suyu izotonik degil, bulasma sorusu anlamsiz ve denizden virus bulasmasi tatilden virus bulasmasi riskinde alakasiz bir nokta.
  • dunal  (14.05.20 11:48:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.