[]

evdeki sineği rahatça öldürürken

neden bir kedi veya köpek öldürülünce ülke ayağa kaldırılmalı sizce? ciddi soruyorum?

ayrıca kedi ve köpek severken fare, yılan veya her türlü böceği öldüren insan nasıl hayvansever olabilir? et yeme olayına girmiyorum, veganlıkla ilgili değil bu.


 
bunlar norm olmus, tamamen algilarla alakali. bir gun sinegi evcillestirip onunla bir bag kurarsan o zaman da sinek oldurulunce ulke ayaga kalkar. olay bu yani.

sorulmasi gereken ise su, bir insan nasil olur 1 kusu kucucuk bir kafese hapsetmisken hayvansever oluyor. bunu cozemiyorum ben. hayvani esir almak hayvanseverlik olarak adlandiriliyor.
  • baldur2  (03.05.20 04:29:17) 
fare, yılan ya da böcek ya da sinek evine girip seni ısırıp hastalık vs bulaştırabilir.
evcilleştirilemez. yani evine alıp besleyemezsin.
bir yılan seni eve giren hırsıza karşı koruyamaz. ama kei ya da köpek koruyabilir.

kedi-köpek bilinçli, sevgisi gösteren ve yukarıda da dediğim gibi sadık, birlikte yaşadığı insnaları tanıyan bilen ve koruyan canlılar.

ve dolayısıyla, tüm yukarda yazıklarımı baz alırsak insanın kediyi köpeği mi sevmesini beklersin fareyi mi?

hayvan sever olunca, evine giren fareyi "ay canım tmm ellemeyin dursun" diye mi karşılamak lazım?

veya tam tersi, sebepsiz yere öldürülen bir köpeği görünce "sineği de öldürüyoruz" diyip tepkisiz mi kalmak lazım?
  • mahone  (03.05.20 04:31:19) 
kedi, köpek, at insanın evrimi boyunca simbiyotik olarak faydalı olmuş canlılar.


  • orpheus  (03.05.20 04:46:22) 
paco de lucia +1. Bok sineginin gozunun yasina bakmam yok ederim ama seneler once bir guvercinin arabayla ustunden gectim 6 ay kendime gelemedim. Kacmadi hiyar.


  • cooperr  (03.05.20 07:57:41) 
boyutla alakali sanirim


  • kreatin  (03.05.20 08:50:27) 
boyutla ilgili olduğunu sanmıyorum. iri bir fare öldürülünce kimse ses çıkarmazken yavru kedi öldürülürse ortalık ayağa kalkar. ben bunun evrimle de ilgili olduğunu düşünüyorum. özellikle kedi ve köpeklerin evriminde insanın etkisi çok büyük. örneğin tüm köpek cinsleri tek bir türden evrimleşiyor. bunun sebebi de insanlarla iyi ilişki kurabilmek için daha şirinleşmeleri, küçülmeleri vs. sonuç olarak evcil hayvanlar evrimsel olarak insanlaram muhtaç hale geliyor. bir köpek insanlar beslemez ise sokakta açlıktan ölebilir çok rahat. yani düşünseniz insanlar yemek artıklarını bile geri dönüşüm için kullansa ve köpeklere mama alıp beslemeyi bıraksa nasıl hayatta kalabilirler? çoğu kedi ve köpek artık avcı bile değil. kediler yine kuş, fare vs. peşinde koşuyor ama köpekler kurtlar gibi koyun vs. avlayamazlar.

bu durum da muhtemelen insanlarda empati duygusunu ön plana çıkarıyor. muhtaç bir canlıyı öldürünce de daha fazla tepki gösteriyor.
  • himmet dayi  (03.05.20 10:53:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.