[]

Dinde zorlama yok mudur var mıdır

Arkadaşlar kafam çok karışık.Bir grup diyor ki dinde zorlama olmaz zorla namaz kıldıramazsın kılmayanı öldüremezsin tamam güzel peki başka bir grup diyor ki kişiyi müslüman olmaya zorlayamazsın fakat müslüman olmuşsa zorla namaz kılacak. Kanıt olarak da zinanın ve hırsızlığın cezası kuranda yazıyor demek ki zorlama vardır diyor o da mantıklı geliyor işin içinden çıkamadım.




 
Yok. Cezası var kuranda ceza bizdeki anlama gelmiyo karşılık anlamına geliyor. Bu bahsettiğin şeylere ceza vermek için en az 4 şahit olması gerekiyor ve bunların dinen şahitliği makbul olması gerekiyor bulabilir misin? En son bi imamın camide imam odasında bi suriyeli kadınla basılma ya da yakalanma olayı var aşağı yukarı aynı olay dinin ilk yıllarında yaşanıyor sonuç bizi şoke eden yargı kararları gibi şahitler 100 sopa yalancı şahit cezası alıyor. En ufak şüphe sanığa yarar bu hukuktada da dislam dininde de böyle islamın evrensel olmayan hukuk kuralı yok gibi hemen recm ama diye gelenler olacakdır bir tane uygulaması dışında uygulaması yoktur. Sonuçlarsak dinde zorlama olamdığı konusunda ayet değil sure var kısaca meali senin dinin sana benim dinim bana eğer zorlama olsaydı peygamberin yahudu komşusu olmazdı eğer zorlama olsaydı yukardaki olay yaşanmazdı allahın işine karışmamk lazım basit bi kuluz sonuçta


  • yeliz adeley  (02.05.20 02:51:21) 
gerceginde var ama kultur muslumanliginda yok. colun ortasinda sene 500 arkadanki destekcilerinle tabii ki kese kese milleti musluman yaparsin. simdi yap bakalim, geri kalan hayatini hapiste gecirirsin.


  • baldur2  (02.05.20 02:51:35) 
Ailenin sevdiklerinin dini vecibelerini yerine getirdiklerinden emin ol yoksa niye onlara yaptırmadın diye seni cezalandırırım alt metni var islam'da. Biraz bakınca bunu buldum mesela.
"Yedi yaşına geldi mi çocuğa namazı emredin, on yaşına geldi mi kılmadığı takdirde dövün." (Ebu Davud, Salat, 26; Tırmızi, Salat, 299)

  • Bruce  (02.05.20 02:59:05) 
Bi şey daha eklemek istiyorum hep diyolar ya islamı öğrenmek için hocalars ihtiyaç yok ayet gösteriyorlar sizden para istemeyenlere uyun diye bu 2 aşamada doğru basit dini öğrenmek için bunlara ihtiyacın yok ama iş derinliğe gelince bilimsel olarsk ele alman lazım ki bu da mantıktan geçer mantık bilmeyen fıkıh bilemez. En önemlisi ayetlerin nuzul siret diye bağlamları var. Emir olmayan emirleri var mesela dünyayı gezin mealinde ayet var cumadan sonra rızkınızı aramak için dağılın ayeti var mecbur kılmıyo bu ayetler bağlamında incelersen düz adsm olarak bakarsan cumayı kıldın rızkını aramak için avare avare gezersin hele şimdi cuma da dinen iptal napıcaz o zaman. Mustafa öztürk bu konuda çok iyi din anlatıyor akademik şablonlarla. Senin verdiğin örnekle bakınca dinde çok çelişki cıkıyor bi ayet insan öldürmeyi tüm insnaları öldürmkle bir tutuyo vi ayet kafirleri bulduğunuz yerde öldürün diyo işte buarada nuzul siret devreye giriyor hepsinden önemlisi peygamberin uygulması. Bi de bu kaynakların çoğuna sahip değiliz bu cok konusulan bi şey namaz farz bu konuda kimse ihtilafa düşmüyor ama nasıl kılınacsğı konusunda farklılıklar var cünkü kaynak yok.


  • yeliz adeley  (02.05.20 03:03:33) 
dinde zorlama yoktur olayı hristiyanı yahudiyi filan zorla müslüman yapamazsın olayı.

yoksa müslümanlara gayet zorlama var, farzı yerine getireceksin şeklinde. Cezalar ağır. ama tabii cezaların yerine getirilmesi için konan şartlar filan da zor şartlar.

atıyorum adam müslümansa namazı evimde kılıyorum diyebilir, bir şey yapamazsın ama müslümanım ama namaz kılmıyorum diyorsa ceza verilir. Tabii İslami bir devlette olduğunu varsayarsak.

yani katı cezalar var ama uygulanması esnek. Özel hayatında ne yaparsan yap ama toplumsal düzlemde itaat et ve inkar etme mantığı var.
  • KaraSakall  (02.05.20 04:39:48) 
Bazı konuları biribirine karıştırmamak lazım. Sağda solda Diyenler değil kaynaklar önemlidr. Müslüman olmayanlar için zorlama yoktur. İnanmayan imanmaz .
Günümüzde ise müslümanlar dinen yapmadıkları mesela bir ibadet ya da başka amel için (uygun bir dille) bir birini uyarmalıdır. Yani emri maaruf. Burada bile dil kullanımı, usül önemli.
Cezalara gelince ise kişinin kendisi cezayı veremez. Cezayı devlet verir.

İşin içinden çıkmak için kaynaklara bakmak lazımdır. İnsanımız dini konularda bir şeyi açıklarken 'sanırım, bana göre ' diye başlıyor. Böyle, sözde doğruluğu kendinden menkul kişilerden uzak kalıp kaynaklara bakmak lazım.
Fıkıhta cezalar konusu ukubat bahsinde geçer zaten .
  • Erva  (02.05.20 06:19:48 ~ 06:21:55) 
Dinde yok din mensuplarinda vardır


  • basond  (02.05.20 10:06:32) 
hırsızlık, zina, yalan söylemek vs. bunlar bir başka kula karşı işlenmiş suçlardır ve toplumsal düzeni bozabilirler, namaz, oruç vb. allaha karşı işlenmiş itaatsizlik suçlarıdır, bunların cezasını allah verecektir dolayısı ile karışılamaz.

bu tür durumlarda bir takım adamların peygamber böyle dedi, falanca filanca böyle dedi dediklerini duyabilirsiniz, peygamber dahil kimse allah değil, allah böyle bir cümleyi kuran'a koymamış ise götten bişi uydurulmamalı aksi halde şirk koşmuş allah adına konuşulmuş olur.
  • selam  (02.05.20 11:40:46) 
Musluman olmayan zorlanmaz,ama muslumansa din devletinde mecbur uyacak.mustafa ozturk gibi tarihselciler modern insanlara dini cici gostermek icin carpitarak anlatir,itibar etmemek lazim


  • kreatin  (02.05.20 12:37:56) 
dinde zorlama yoktur. dedigin iki konu icin de bu gecerli.

yani musluman olmayan birisini zorla musluman yapamazsin. burada herkes hemfikir.
musluman olan birisine de zorla ibadet yaptiramazsin. evet muslumanin yapmasi ve yapmamasi gereken seyler var ama bunlari kimse zorlayamaz. ibadetleri yerine getirip getirmemek kisinin kendi rizasidir. bu demek degildir ki ibadeti yerine getirmemenin cezasi yok ama cezayi diger insanlar degil kiyamet gununde Allah verir. yani kimseye namaz kilmadi, oruc tutmadi diye ceza verilemez. ama bir de toplumu ve diger muslumanlari da etkileyen durumlar var(hirrsizlik, zina vs) bunlarin cezasi var ve uygulanir ama bu dinden dolayi degil toplum duzeninden kaynakli. en tartismali konulardan biri olan zinanin cezasi bile kur'an'a gore recm degil 100 sopadir(www.kuranmeali.com
bu cezanin uygulanabilmesi icin de zinaya 4 kisinin sahitlik etmesi gerekir, yani topluma acik yerde olmus olmasi ve diger insanlari etkilemis olmasi lazim
  • crucio  (02.05.20 12:41:28) 
crucio,din devletinde cezasi verilir,eğer namaz kolmadigi oruc tutmadigi kesinlesirse


  • kreatin  (02.05.20 13:28:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.