[]

pedagog ya da gerçekten anlayan birisi cevap verebilir mi?

merhabalar.
öncelikle hepinize iyi günler dilerim.
ben cebimde şekerle geziyorum genelde. yolda belde çocuk görünce ailesinden izin almak kaydıyla veriyorum. ancak bir arkadaşım uyardı ve "bence yanlış, böyle de alıştırmamak lazım." dedi.
sorum şu. benim yaptığım bu davranışta çocukları kötü etkileyecek herhangi bir durum var mı?
yoksa şekere devam mı?

zorunlu edit: aslında yukarıda belirttim ama tekrar altını çizme ihtiyacı hissediyorum. -ailesinden izin almak kaydıyla- yazdım. ailesinden kastım anne-babası. şeker ya da herhangi bir şey vermenin doğruluğunu savunmak için söylemiyorum. anlaşılmamış galiba bu yüzden tekrar etme ihtiyacı hissettim. umarım bir daha belirtmem gerekmez:)

ikinci söyleyeceğim şey; ben burada yazınca gayet yerinde itiraz edip anlatıyorsunuz. peki sokakta benimle karşılaşınca neden uyarmıyorsunuz?
benim çocuğum yok anlayamam tabii ki ama belli olan şey hayattaki en değerli şeyiniz... bu durumda nezaketten de olsa kabul etmeyiniz efendim. kırılacaksam kırılayım çocuğunuzla neden tartışıyorsunuz.

cevaplar için teşekkür ederim.:)

 
Pedagog ya da gerçekten anlayan biri değilim fakat arkadaşın mantıklı bir yaklaşımda bulunmuş, sen belki iyi niyetlisin ama etraf iyi niyetli olmayan insanlarla dolu, çocuk bu davranışını "demek ki zararsız bir olay" şeklinde kodlayıp yarın bir gün aynı şekilde yaklaşan pedofili birinin peşinden de gidebilir, ebeveyni her zaman yanında olmuyor, ortam kötü yani gerek yok bu kadarına.


  • angelus  (05.03.20 17:56:11) 
Benim çocuğuma biri şeker verse o an belki kibarlıktan bir şey demem ama sonrasında kiyameti koparırım. Aldığına bin pişman ederim. Siz belki iyi bir insansınız bilemiyorum tabi ama binbir türlü insan var. Bu alışkanlık haline gelirse yarın bir gün baskasi bu zaafını kullanabilir. Bence yapmayın yaptığınız yanlış. Bu arada yurt dışında bu tür hareketler çok sakat basınıza iş bile alabilirsiniz.


  • monkey  (05.03.20 17:59:40) 
Yaptığın çok gereksiz bir hareket bence devam etme, zaten şeker zararlı. Benim çocuğuma versen yedirmeden çöpe atarım.


  • sta  (05.03.20 18:10:04) 
bir baba olarak çocuğuma herhangi bir gıda maddesi verilmesine karşıyım. bilemezsin neye alerjisi var, sonrasında etkisi ne olacak. ayrıca pedo endişesi de var. gereksiz gerginlik. başka sevmediğim olayda çocuktan izin almadan, yakınlık kurmadan çocuğu sevmek için yaklaşanlar.


  • rahatsiz  (05.03.20 18:11:39) 
angelus + 1


  • muslugubozukhayrat  (05.03.20 18:15:34) 
bir anne olarak bırakın şeker verilmesini çocuğumla benden izinsiz iletişime geçilmesine bile karşıyım. insan seven bir çocuk değil basıyor yaygarayi. ayda yılda bir dışarı çıkıyoruz sonra kavga kıyamet oluyor.


  • who cares wins  (05.03.20 18:45:41) 
yazılanlar dışında,

çocuklara niye şeker veriyorsunuz, şeker zararlı bir şey. belki ailesi o güne kadar vermedi.
  • fezagezgini  (05.03.20 18:53:27) 
Güzel birşey yapıyorsunuz fakat ülkemizde yanlış sonuçlara sebep olabilir bahsedildiği gibi, bence en güzeli annesine vermeniz, böylece annesi yanında olmadan kimseden birşey almaz


  • alicek  (05.03.20 19:05:41) 
Yaptiginiz baya sacma bir sey.


  • oscar  (05.03.20 19:46:56) 
Psikolog olarak konusmam gerekirse, (sekerin zarari vs girmeden) yabanci kisiler tarafindan cocuga bir sey verilecek ise her zaman öncelikli olarak cocugun gorebilecegi sekilde anne ya da babaya verilmelidir. Guven cemberi hem bozulmaz hem de Cocukta "anne ve babanin onayi"nin onemi ve guven hissi pekistirilir.


  • goochie goochie  (05.03.20 20:17:36) 
angelus +1

çocuğun bir birey, ama kafası henüz basmayan bir birey olduğunu unutmamak gerekir.

hocam yanlış anlama da bu yaptığın bana aşırı ve gereksiz wholesome geldi. yani, allah başka dert vermesin de, sokak hayvanları için bir kap su koysan insanlığa daha fazla katkın olur. çocuğa zaten bakan var, onu mutlu eden var.
  • beyaz power ranger  (05.03.20 21:23:16) 
@goochie goochie

güzel havalarda bisikletimle izmir'den urla'ya gidip geliyorum.. bir keresinde yol üstünde migros'a girmiştim, pek insan olmuyor öyle şehirdışındaki marketlerde.. neyse marketin kapısından çıkarken bisküvi paketini açıyordumki dışarıda bir kadın kucağında çocukla birisini bekliyordu.. çocuk elimdeki pakete öyle bi baktı ki, ben direkt annesine paketi uzattım ve isterseniz bir tane verelim dedim.. annesi paketten bir tane bisküvi alıp çocuğa verdi.. farkında olmadan doğru bi hareket yapmışım demek ki :)
  • strobist  (05.03.20 21:32:33) 
Siz iyi niyetlisiniz ondan şüphemiz yok.

Şunu söylemek isterim ki, çocuk istismarı vakalarında istismarci çocuklara mutlaka bir şey İkram ederek onlarla iletişim kuruyor. Yurtdışında çocuklara Patates kızartması ısmarlayarak istismara hazırlayan bir adamin vakasini okumuştum. buna sexual grooming deniyor hatta.

Aman diyeyim beni yanlış anlayamayin siz böyle yapıyorsunuz diye değil, sizin gibi iyi niyetli bir insandan buna Alişan bir çocuğun yarın öbür gün kötü niyetli birinin tuzağına düşmesi çok olası.

Uzun uzadıya yazdım ki bilinclenelim, daha dikkatli olalim
  • Sakinolmamlazim  (05.03.20 22:13:52) 
hepinize ilginiz ve yazdıklarınız için teşekkür ederim.
sorduğum soru dışında da bir çok cevap gelmiş. bunları da iyi niyetli cevaplar olarak değerlendiriyorum. yoksa bazılarına sinirlenip uzun uzuun cevap vermem gerekirdi:)
ekstra belirtmem gerekiyor ki ben yaptığımın doğru olduğunu savunmuyorum. sadece doğru olduğunu sanıyordum. yani geçmiş zamanda...
artık yanlış olabileceğini düşündüğüm için doğrusunu öğrenmek adına sizlere sormak istedim. ben bu fiili savunmuyorum, soruyorum:)
  • cahs  (06.03.20 01:00:29) 
@strobist
Evet bu guzel bir ornek olmuş (:

@cahs
Maalesef şu an yaşadıgımiz donemde cocuklara gereginden de fazla mesafeyi ogretmek gerekiyor sürekli koruma icgudumuzu pekistirerek.. sizin bunu sorarak ogrenmek istemeniz cok guzel bir hareket. Farkli yerlere cekmeden guzelce yorumlayarak veya tartisarak cevaplamak da bi o kadar onemli.
  • goochie goochie  (06.03.20 22:56:20) 
bilirkişi olarak yazıyorum;
çocuğun karar alma, özel alan ve güven alanı/güven kavramı oluşumunda zararlı olabilecek bir duruma sebep oluyorsunuz böyle.
ailesinden izin alıyor olmanız bir şey değiştirmez (yok bir de almasaydınız :)

bunların dışında çocuğa yakınlı kurma/iyilik aşılama gibi bir yaklaşım açısında da metasal bir yerden ilişki kurulduğu için bir kat daha yanlış.

şeker yerine cebinizde çocuklara soracak güzel sorular, anlatacak minik espriler, kısa konular bulundurabilirsiniz.
  • jimjim  (06.03.20 23:40:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.