[]

Kanal istanbul projesinin istenmeme nedenleri nedir?

Ne gibi risk ve olumsuzluklar var?




 
Yanılmıyorsam boğazlar anlaşmasına göre gemilerin boğazdan geçmesini engelleme mümkün değil. O zaman neden gemiler daha pahalı olan Kanal Istanbul'dan geçsin ki? Durum da böyle olunca neden böyle bir proje yapılıyor sorusu ortaya çıkıyor ve sonuç olarak rant düşünülüyor.


  • synthetic a priori  (23.12.19 19:46:49) 
Ben sadece ilker basbug’u dinledim simdiye kadar. Temel olarak;

Montrö bize bogaz uzerinde normalden daha fazla kontrol hakki veriyor. Yapay bir bogaz uluslararasi anlasmalara dahil oluyor ve bu da montrö’den daha az yetki ve kontrol demek.

Yine kimseye oradan gecme buradan gec deme hakkimiz yok.

Yine montrö bize tarafsiz kalma hakkini da sagliyor. Yapay bir bogaz uzun vadede dogu-bati bloklari arasindaki surtusmede diger ulkeler tarafindan koz olarak kullanilabilir.

Ayrica avrupa yakasinin savunmasi icin su anda marmara tahliye planlarimiz var fakat ikinci bir kanal daha batisinin savunmasini zorlastiriyor.


Kisa sureyle de adini hatirlamadigim birini dinlemistim. Onun tezi de bahsettikleri bogaz trafiginin zamanla azalacagini, cunku tanker trafigi yerine turk akimi, kuzey akimi gibi boru hatti projelerinin bu yuku alacagini soyledi, mantikli gelmisti.

Asil ben neden gerekli olduguna dair geceri bi tez bulamadim. Trafik tezi zaten son aciklamayla anlamsiz kaliyor. Kalmasa bile onun icin 75 milyar harcamaya deger mi bilmiyorum.
  • icim urperiyor  (23.12.19 19:52:52) 
rant ve trafik bir yana sözü sözü edilen güzergahlar akarsu, baraj gölü, göl yataklarının birleştirilmesi ile oluşacak. bu saydıklarımın hepsi tatlı su kaynağı, sen bunları tuzlu su ile doldurursan, ne olacak bu şehrin hâli? Tatlı su bu şehir için hayati önem taşırken bunu tuzlu su ile doldurmanın akıl alır bir yanı yok.


  • late viper  (23.12.19 19:55:19 ~ 20:17:33) 
Hayatında hiç 75 milyar dolar gördün mü? Ya da paranın büyüklüğünü hayal edebiliyor musun? Bununla birlikte şu anki ekonomik durum.

Neyse bundan sonra ne yazsam gg. O yüzden susmakta fayda var :)
  • westblack  (23.12.19 19:55:35) 
şu an dünya üzerinde evet cihan üzerinde mevzu-bahis para ile yapılacak en saçmasalak şey.


  • duşambe parçalıbulutlu  (23.12.19 20:01:29) 
niye yapmak istiyorlar ki


  • insomniac  (23.12.19 20:03:33) 
Bahsi gecen kanal cok meşakkatli bir iş. Öyle dozerle yol açmaya benzemiyor. Dunyadaki kanal orneklerine bakarsak da hep gerekli projeler. Mesela panama kanalı guney amerikayi dolasmamak icin gerekli bir kanal ve hicbir gemi bu kanaldan gecmektense amerikayi dolasirim demez. Fakat istanbul bogazinin yanina aynisini yapmak icin mantikli bir sebep bulmak gercekten zor. Yukarda da anlatilmis kimseyi zorlayamazsin burdan gececeksin diye. Ayrica bogaz 30 km iken bu kanal 43 km olacak :) genişliklerini zaten mukayeseye gerek yok


  • demirr  (23.12.19 20:05:47) 
neden istenmediğinden çok neden istendiğini anlamıyorum

hangi yaraya merhem olacak bu kadar masraflı bir iş. boş iş
  • effa  (23.12.19 20:09:33) 
Kurbagalidere var kadikoy taraflarinda. Bildin mi? Onun islah edilmeden onceki halini de hatirladin mi? Simdi de o halin kat kat kat buyugunu dusun. Sen ister miydin? Ben istemezdim.

Dogada olmayan bir su akinti yonu olusturmak, icinde bulundugumuz kosullarda, pek akil kari gibi durmuyor.
  • nax  (23.12.19 20:13:31) 
* Montrö'yü tartışmaya açacak, Karadeniz karışacak.
- Karadeniz'de çatışma riski artacak.
- Rusya ile aramız bozulacak.
- Karadeniz'e yoğunlaşmaktan, Ege ve Doğu Akdeniz'e daha az kaynak ayırabileceğiz.
* Marmara denizinin kirleneceği söyleniyor.
* Avrupa yakasındaki su kaynaklarının bozulacağı söyleniyor.
* Burada bir ada oluşacak. Bu ulaşımı ve olası bir Yunan savaşında Trakya'nın korunmasını zorlaştıracak.
* Ekonomik olarak zor durumda olan ülkede, gereksiz yere 15-35 milyar $ parayı bu projeye gömeceğiz.
* Bir sürü hafriyat çıkacak.
vs. vs.

Tek kazanan buradaki arsa sahipleri olacak. Şu anki tüm gemi trafiği bile buradan geçse, 100 senede kendini amorti etmeyecek diyorlar.

Bence proje için ABD bastırıyor...


.
  • kartallar yuksek ucar  (23.12.19 20:22:54 ~ 20:23:24) 
Dogru soru, istenme nedeni ne? Cunku o neden her ne ise bundan daha akil kari bir cozumunun oldugu acik.


  • dunal  (23.12.19 20:25:55) 
istenme nedeni: sıcak para.
inşaat yap araplara sat...
AKP dönemindeki sanal refahın yapı taşı bu. Hiç bir şey üretmeden yurtdışından gelecek para akışına bel bağlarsan, elindeki bir şeyleri satman gerek. senelerdir yapılan eldekileri satmak.

Bu nedenle; cengiz, kalyon gibi inşaat firmaları için sürekli bir proje cepte tutuluyor. İstanbul'u batıya doğru genişletmek gerek, bunu yapay bir boğaz etrafında lüks rezidanslar ile yaparsan kar marjı çok yüksek olacak. e buraları sen ben alamayız, katarlısı, arabı derken oluk oluk para gelecek. yine bir anlık refah... "Adamlar yaptı" olacak, sonra işler bitip satacak bir şey kalmayınca; yine buhran. inşaatçılar isyan eder gibi olunca başka dev bir inşaat işi bulurlar. Senelerdir yapılan bu, inşaat üstüne inşaat. Üretime(Ne endüstri ne de tarım) yatırım yok.
  • late viper  (23.12.19 20:33:00 ~ 20:34:21) 
www.youtube.com

burada tane tane anlatıyor bak..
  • strobist  (23.12.19 21:22:46) 
youtu.be

Aytunç Altındal'ın ağzından dinle.
  • muhayyer divan  (23.12.19 21:48:01) 
ya doğrudan birinci ağızdan duymuş olarak aktarıyorum.

ibb ye 3-4 sene önce bir iş için gittiğimde ismi ve dairesi lazım olmayan bir daire başkanı biz şuradaki köyden arsa aldık diye ortada dolanıyordu. bize anca burası kaldı diyip duruyordu. haritada google mapsı açıp gösterdi birde. eski ibbcilerin kimin tayfası olduğunu herkes biliyor.

cidden bunların rant zihniyeti ülke güvenliğini tehdit eder hale geldi. kanalın açılması çokta fifi. istanbulun kuzeye taşınması ile yeni altyapılar, yeni metro hatları, yeni konutlar, köprüler sonsuz bir rant kapısı açılıyor. amaç bu. bu yüzden itiraz ediliyor. mevcut şehirlerin altyapısını ulaşımını çözdük başka hiç bir derdimiz kalmadı amk. yeni bir istanbul yaratmak kaldı sadece
  • morcivert  (23.12.19 23:00:46 ~ 23:03:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.