[]

Londra 3000 GBP vs İzmir 12000 TL ?

Evet gençler soru başlıkta.

yalnız ingiltere için 1 yıl master yapılacak, yaklaşık 28000 GBP harcanacak 1 yıl eğitim artı yaşamaya. sonrasında iş bulunacak. master programından sonra işi bulmak tabi ki garanti değil ama yüksek ihtimal. piyasada karşılığı çok iyi çünkü yapılacak master'ın.

izmir'de haftasonu tatil, merkez ofis işi. kurulu düzen var ve en az 3 yıl böyle devam edecek. ama çok uzama kısalma durumu da yok. sabit devam yani. yıldan yıla zam olsun. ancak iş çok tatmin edici değil. idare ediyor diyelim.

ne dersiniz ? siz olsanız hangi tercihi yaparsınız ?

 
Paran varsa İngiltere'ye git işte. Çalışma iznini falan da çıkartabileceksen git... Bu arada İzmir'daki şirketin bilgilerini de yazarsan, onlar da elemansız kalmasınlar, yazık.


  • malheiros  (23.12.19 12:50:54) 
Bu londra'daki 3000 gbp versusu değil önce bunu bi kabul et. Maceraya mı atılayım para mı kazanayım diye sormuşsun, çok paran varsa maceraya atıl tabii ama yoksa uğraşma.


  • ekaterina  (23.12.19 12:59:46) 
ekaterina +1

para harcayıp geri alamama ihtimalin olan bir şey master. Ben yaptım, fulltime iş bulamadım döndüm mesela. (kendi işimi aradım tabii) Ayrıca yüksek ihtimal demişsin ama, aynı masterı yapan EU vatandaşı varsa senin yerine onu alırlar, niye Türkle vizesiyle uğraşsınlar. Brexit henüz o kadar etkilemedi sanırım. Ha okuyan herkese yer-iş var diyorsan okey.

Türkiye'den çok bıktıysan git dene. Ama İzmir 12000 gayet iyi tabii.
  • nhk ni youkosu  (23.12.19 13:32:51) 
varsayımın tutsa bile izmir 12k ile çok rahat yaşarken londra 3k pound ile sürünme ile orta arasında yaşarsın.


  • nuisance  (23.12.19 13:45:00) 
izmirde 12bine kral yaşarsın ama leş gibi trafik, her haftasonu içki ortam, yazın çeşme desen istanbullu ankaralı akınından zevk alamazsın. izmirde yaşanmasına yaşanır. rahat yaşanır ama ben ingiltereyi seçerdim.


  • mikahakkinen  (23.12.19 14:15:32) 
Londra'da 3 bin ile bir kişi geçinir, 2 kişi zorlanır tek maaşla ama izmirde 12 yle 3 çocuk rahat bakarsın, özel okul zorlar belki :)

ama tecrübe ileride işime yarar hayatta bir kere yapılabilecek şey denemek istiyorum, zorluğa katlanırım üşenmem diyorsan tabi ki Londra.
  • acan99670  (23.12.19 14:25:02) 
su kosullarda net izmir.


  • duygusuzromantik  (23.12.19 17:28:28) 
evet sevgili suserlar bir background bilgisi ekleyeyim o halde,

master yapacağım alan ya BIM (building information modelling) ya da Low Energy Building services olacak. inşaat müh. yim. Türkiyedeki sektörden ve ortamdan kaçmak, yeni vizyon kazanmak, ingiltere'de dünyanın en iyi inşaat firmalarında çalışmak istiyorum esasen. programlardan birindeki koordinatör ha bire mezunlarımız şuraya yerleşti, şu şirket şu kişilere ödül verdi vs diye mail atıyor. kabul aldım ben de o bölümden. ama tabii ki iş bulma garantisi yok. belki de sadece reklam yapıyor. ama sorup soruşturduğum kişiler bölümün ve okulun oldukça iyi olduğunu söylüyor. iş ilanlarına da bakıyorum bir sürü ilan var bu alanlarla alakalı. dünyanın en iyi inşaat firmaları bu arada bunlar.

bildiğim kadarıyla mezuniyetten sonra ingiltere'de kalma süresi 2 sene olacak. ararım ve bulurum diye düşünüyorum. ancak gel gör ki o kadar para harcadıktan ve geri kazanamadıktan sonra da el cepte ülkeye geri dönmek istemem. bilemiyorum altan, bilemiyorum...

belki bu backgroun bilgisi dahilinde bir şey diyecek çıkar...
  • oyeaby  (23.12.19 18:37:01) 
Hocam, o zaman başlığa uğramazsa @ozdek'e mesaj at mutlaka. -Sanıyorum- O hem İngiltere'de yaşıyor, hem inşaat mühendisi, hem de BIM alanında çalışıyor veya firmanın BIMcisi.


  • malheiros  (23.12.19 19:01:16) 
Ingiltere' ye git. İngilizce' ni gelistirirsin. Cok iyi Ingilizce ile zaten ülkemizde iyi maaşlı bir iş bulabilirsin. Ayrıca iyi veya kötü bir tecrübe olmuş olur. Şansın iyi giderse oralarda çok daha iyi yerlere gelebilirsin.


  • camlicagazoz  (23.12.19 19:07:12) 
muhendislikte iyi isen BIM isin hamalligi. her buyuk sirketin tecrubeli bir iki tane BIMcisi vardir zaten oyle milletin yana yakila eleman aradigi bir sektor degil, eski CADciler simdi BIMci oldu..cizim elemanisin demektir, muhendis ne derse onu cizersin. bizdekilerin alayi iki senelik teknik cizim okumus elemanlar.

ayrica 28000 pund BIM ogrenmek icin cok buyuk para. sonunda cok cok iyi bir maasa is bulacak olsan baska ama parayi cikartman icin 2-3 sene calisman gerekecek en az.

illa yurtdisina cikacaksan MBA yap en azindan turkiye'ye donunce yoneticilige oynarsin. buyuk dusunmek lazim.
  • cooperr  (23.12.19 19:19:10) 
Ben de inşaat mühendisiyim. Bim üzerine yüksek lisans yapmak bana da saçma geldi, klasik ana bilim dallarına nolmuş ki ben olsam yapı işletmesi veya ulaştırma gibi alanlara yönelirdim. Bu okulun adı ne imperial london college'e falan başvurdun mu çok prestijli bi okul. Ulaştırma düşünürsen de newcastle üniversitesi'nin ulaştırma departmanı harika gerçekten.


  • ekaterina  (23.12.19 19:50:41) 
@ekaterina ve @cooperr
2 bölümden kabul aldım. 1. si "construction project management with building information modelling" sadece BIM değil esasen. BIM hamallığı yapmayacağım yani. en azından öyle düşünüyorum. programın çıktısı ne kadar kaliteli olur bilemiyorum tabi şimdiden. içerik fena görünmüyor, tatmin edici.

2.si low energy building services bu da daha çok makine ve elektrik ağırlıklı HVAC tasarımı diyebilirim sanırım çok çok kabaca.

MBA dediğimiz programlar ingiltere'de 45.000 GBP amerika'da 90.000 usd civarlarında. çok pahalı yani biz Türk vatandaşlarına göre :/
  • oyeaby  (23.12.19 20:42:22) 
en önemli parametreyi yazmamışsın.
kaç kişisiniz?
aile olarak yazacağım.
londra'da 3 kişilik bir aile sadece kiraya 2000 civarı veriyorsun. 1500-2000 diyelim. buna council tax dahil olsun. tek kişi ise oda kiralarsan 600-650 civarı diyelim çok lüks bir ev ya da oda buldun 1000 diyelim.
yeme içme burada dışarıdan yemeye kalkarsan obez olursun. hazır yemek yiyeyim dersen günde en az 10 pound gider. sigaran içkin falan varsa bir paket sigara 12-15 pound, alkol de ortalama şişesi 6-15 pound. 6 şarap, 15 viski yada gin diyelim. 12 yıllık marka viskiden başkasını içmem diyorsan 30 civarı max.
yol masrafın tuttuğun ev göre değişir ama burada 150 falan gayet normal bir yol ücreti.
dışarıda eğlenme sana bağlı tabi ama 50/gece diye düşün. bir bira ortalama 5 pound aldım. bazı hayvanlar 100 de harcayabilir öpüyorum onları. neyse bunar lüks zaten.
telefon 10 pound koy minimum. voxi iyidir. fazlasına gerek yok.
onun dışında tr'ye gidip gelme maliyetini falan sen hesapla.
burada işi olan insanlar yılda 2-5 kere tatil yapar ve bu çok normal bişidir. bu tatiller min. avrupa max amerika bazen japonya ya da avusturalya falan olur. yani biriktireceğin bir para olmaması için sistem çok güzel kurulmuş. bu tatilleri yapmazsan cıkcıklarlar.

şimdi kendi hesabına göre alt alta toplama yaparsan /ki mühendissin galiba hatta meslektaşız yaparsın bence/ aşağı yukarı bir fikrin olacaktır..

bunun dışında yl yaparsın. galiba şimdi 2 sene çalışma izni geri geliyor. bunu kaçırma derim. mezun olunca bir iş bulursun ve çalışmaya başlarsın.

şimdi bir hatanı daha yazayım: kaç senelik mühendissin bunu niye yazmıyorsun? tecrüben ne? yeni mezun musun?

fakat burada yeni mezun gözüyle iş bulayım dersen seni bir hüsran bekliyor. süper şanslı bir adam değilsen asgari ücrete falan belki işe alırlar. hadi 25 versinler sanmam ama 30 versinler.. o yüzden bir konuda tecrüben olursa daha iyi maaş alırsın. yeni mezunsan unut..

ayrıca burada herkes çok nazik herkes mükemmel süper saygılı falan..
unut bunları. hepsi ırkçı ve senden faydalanmaya çalışan orçolar afedersin. başkasına ya da ilana 65 çıkar senin ilk iş tecrüben diye 35-40 teklif eder.
/ bu arada ağzı sulanan arkadaşlara bilgi. bunlar vergi dahil rakamlar. 12'ye bölmeyin yani üzülürsünüz./
iş arama esnasında çok ama çok yıpratabilirler. ama şanslı bir adamsan burada iş çok. 1 sene sömürülürsün, 2 sene sömürülürsün ama sonra toparlarsın.

burada 1 senedir çalışıyorum. türkiye'de süper bir kariyeri dinamitleyip geldim. bu bir sene sonunda söyleyebileceğim buranın toz pembe olmadığıdır. kaypaklık, adam kayırma, rüşvet, dedikodu, ırkçılık , gizli ırkçılık vs aklına ne kötü şey gelirse var. o yüzden bazen yabancılık çekmediğim doğrudur.

bu arada bim konusunda master yapma bence daha yeni ilan çıktık burada o işleri teknikerler yapıyor. bizi nasıl gaza getirdilerse bir olay var sanıyoruz ama alacağın ücret 28 bin civarıdır. benim şirket biraz az ödüyor bu arada daha yüksek de olabilir piyasada. ne konuda master yapayım diyorsan valla ben de bilmiyorum açıkçası burada eğitim falan yalan tecrübeye bakıyorlar. tecrübe de piyasada ediniliyor.

ha bu arada dünyanın en büyük inşaat firmaları var ya onlarda ırkçılık en üst seviyede. o yüzden burada çalışacağın firmalar anca orta seviye firmalar olur. mutluluğu da muhtemelen bir aile şirketinde bulursun.
  • ozdek  (24.12.19 00:16:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.