[]

acemi pythoncuya yardım !

ya 2 tane sorum var. ama örneklere bakarak bile içinden çıkamadım. cevap veren veya yönlendirme yapan olsa ne kadar süper olmaz mı yha :))

1-bir python fonksiyonu yazınız. Bu fonksiyonun argümanı yildiz bir tam sayıdır. Fonksiyondan istenen yildiz sayısına bağlı olarak ekrana yıldızlar yazdırmasıdır. örneğin 3 yazınca bu çıkıyor mesela. (bkz resim).


(burada şunu yakaladım. 3 yazınca yatay kenar 6, dikey kenar 5 oluyor. 2k ve 2k-1 yani. ama içerideki diamond şeklinde olan boşluğu nasıl bıraktıracağımı anlamadım.) bu arada 3 sabit değil. yani 5 yazarsam aynı kurala göre daha büyük bir diamon oluşturacak. kullanıcıdan alacak yani sayıyı.

------------------------------------------------

2- Adı nükleotid(dizi) olan bir Python fonksiyonu yazınız. Bu fonksiyonun argümanı dizi tipi karakter dizisi (string) olan bir nükleotid dizisi olacak. Fonksiyon nükleotid dizisinde bütün A, G, C ve T çiftlerini sayacak ve 4x4’lük matris bir listeye dönecektir. Bu matrisin her bir elemanı karşılık geldiği nükleotid çiftinin frekansını verecektir. Örneğin

[ [1,2,3,4], [5,6,7,8], [9,10,11,12], [13,14,15,16] ]

Matrisinde ilk satır ([1,2,3,4]) A’ya aittir ve AA’nın dizide 1, AG’nin 2, AC’nin 3 ve AT’ninde 4 defa gözlemlendiğini gösterir. Sonraki satır ([5,6,7,8]) G’ye aittir ve yine sırasıyla GA’nın 5, GG’nin 6, GC’nin 7, GT’nin ise 8 defa gözlemlendiğini gösterir ve böyle devam eder.

Yine örneğin

‘ATGCAGTTAAGCTGCCTG’

dizisi aşağıdaki matrisi verecektir.
[[1,2,0,1],[0,0,3,1],[1,0,1,2],[1,3,0,1]]. Bu da şu demektir ki dizide
1 tane AA, 2 tane AG, 0 tane AC, 1 tane AT
0 tane GA, 0 tane GG, 3 tane GC, 1 tane GT
1 tane CA, 0 tane CG, 1 tane CC, 2 tane CT
1 tane TA, 3 tane TG, 0 tane TC, 1 tane TT vardır. Matrisin sayılarının toplamının dizi uzunluğunun bir eksiği olması gerekir.

 
Metot kısmında serbest isek ilk soru için şöyle bir şey yaptım:

repl.it

* Düşüncem şu ki böyle sorularda eğer tekrar eden durumlar varsa while, for gibi döngüler arıyorlar genellikle. ikinci soru için mesaiden sonra bakabilirsem yazarım :)


edit : ikincisi için çözümüm: repl.it
  • fretboard  (29.11.19 14:31:40 ~ 15:22:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.