[]

Genel müdür çakallığı - zam ??

Sevgili romalılar, bir sorunum var

Geçen sene Eylül ayında işe girdim. şirkette haliyle yılbaşında zam yapıldı. (duyduğuma göre kriz etkisinden sonra %20 - 25 civarında zam yapmışlar. emin değilim fakat yüksek ihtimal böyle)

Neyse efenim, kardeşiniz de zam almadı tabi ki 1 sene dolmadığı gerekçe gösterilerek. sonra bu duruma itiraz ettim. genel müdürle konuştuk. kendisi ne kadar zam istediğimi sordu. ben de (%20-25' i bilmeden) biliyorsunuz kriz var aslında %25 civarı olması gerekir ancak eylül'de girdiğimi düşünürseniz %15 gibi bişey istiyorum dedim. pat diye tamam dedi. %15 çarpı 12 ayı peşin prim olarak vereceğim.

"ama hepsini toplu vereceğim bir daha hatırlat bana temmuz'da" dedi. mayıs ayında konuştuk bunu.

şimdi gel zaman git zaman vermedi halen o parayı. bir kere hatırlattım aklımda vereceğiz dedi.
az önce yanından çıktım bir daha hatırlattıktan sonra. tamam aklımda unutmadım dedi. yalnız şöyle bir çakallık yapacak anladığım kadarıyla;

1 senelik %15 * 12 ayı prim olarak peşin verdiği için temel maaşım yine geçen senekiyle aynı kalacak. "Bu sene de sana diğerlerinden biraz fazla zam yaparız dedi. yüzde 10 sa 15 yaparız gibi"

şimdi bu durumda adam arada prim vermiş olacak ama temel maaşım 2018 Eylül'den 2019 aralığa kadar aynı kalmış olup, %15 gibi bir zamla beraber bahsettiği primi verecek yılbaşında. bu durumda arada kaybım oluyor. benim dışımdakiler %25 alıp base maaşı arttırıp üzerine %10 (mesela) alacakken ben peşin para alıp base maaşım aynı kalarak %15 alacağım.

bunun peşine düşeyim mi ne dersiniz ? çingene hesabı mı yoksa yaptığım ?

 
hayatımda daha efsane çingene hesabı görmedim. eylül'de girip de yılbaşındaki maaş artışında maaşının artmasını beklemen garip, bunu genel müdür'le konuşabilmen daha bir garip. ne verirse öp başına koy.


  • Jesus Christ  (14.10.19 16:45:30) 
ne patronlar var arkadas :D


  • sweetoffice  (14.10.19 17:06:03) 
Eylülde işe girip yılbaşında zam alınmaz. Normalde sizin bir sonraki ocak ayına kadar beklemeniz lazımdı, bu işin raconu bu şekilde. Patron size güzel kıyak yapmış kendince.


  • roket adam  (14.10.19 17:10:42) 
kalbimi kırdınız ... özellikle @wolfg ...

bu durumda ikinci bir ince hesap konuşması yapmamam gerektiğini anlıyorum.
  • oyeaby  (14.10.19 18:01:27) 
bu kadar yıllık tecrübeme dayanarak sana bir şey yazacağım ama üzülme.

muhtemelen maaşın diğer elemanlara göre çok düşük ve verimin gayet yüksek. yoksa aklı başında bir gm sana bu parayı önermezdi.

açıkçası ben 6 ay dolmadan gönderirdim çok şanslısın.

öte yandan muhtemelen sömürülüyorsun. başkalarının maaşını öğrenmeye çalışma sakın yoksa çoook mutsuz olacaksın.
  • ozdek  (14.10.19 21:38:29) 
1 sene dolmadan zam yapılmaz (bu olay yıllık izin için geçerli değil miydi) lafını ilk defa duyuyorum. dandik bir şirket herhalde. aynı işi yapıyorsanız aynı parayı almalısınız bence. aksi takdirde bir sömürü olayı mevcut.


  • izole  (14.10.19 22:12:14) 
@izole ve @ozdek

6 yıl tecrübem var, sektörümde iki uygulama var zam için. 1.si yılbaşından yılbaşına belirli yüzde (12 diyelim)
2.si o yıl için belirlenen toplam zam oranı bölü 12 çarpı çalışanın toplam çalıştığı ay.(%12 senelik oran için 5 ay çalıştıysa %5 alması gibi) ben 1. Yi alamayacağım için 2.yi almaya zorladım çünkü şirket için değerimi biliyorum. O yüzden biraz şımarıklık yapabiliyorum

Bir de son olarak türkiyenin en iyi iki üniversitesnden mühendislik alanında 1inden lisans 1 inden yüksek lisans derecem var. Ve çalıştığım pozisyon için türkiyede en yüksek %10 un içinde olduğumu çok rahat söyleyebilirim kazanç açısından. Şirket türkiye merkezli yurt dışında iş yapıp döviz geliri olan bir firma. Yani şirketin de kendimin de ülke koşullarının da farkındayım dostlar. Sömürü varsa ortada ben şirketi sömürüyor olabilirim (ironi tabiki). Genel müdür senin pozisyonda senin kadar alan kimse yok maaşını kimse bilmesin lütfen dedi misal.

Sirket beni gondikleyecegine ben onu gondikliym ki bir adım önde olayım mantığıyla hareket etdiyim mi diye düşündüm sadece. Malum türkiyede hiç bir mertebede adelet yok kendi adaletini kendin yaratıyorsun. Bir de bir önceki işimden ağzım yanmıştı. Durum bu, amma çok yazdım :)
  • oyeaby  (14.10.19 22:34:54) 
Tek bir şey diyeyim: "Genel müdür senin pozisyonda senin kadar alan kimse yok maaşını kimse bilmesin lütfen dedi misal"

Şu en klasik patron lafıdır, gözünü seveyim kanma böyle şeylere :) Ama aldığın paradan memnun olman güzel bir şey, ne mutlu sana.
  • roket adam  (14.10.19 23:10:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.