[]

dilbilgisi: altısı ya da altı'sı... ve kısa film için kişisel öneriniz...

merhaba arkadaşlar, bir kısa film çektik bitti. sonra kurguladık o da bitti =) son rötuşları atarken aklıma takıldı. hayati bi hata yapmamak için size başvurmak istedim. sorum ise. filmin adı: "diyelim ki sabahın altısı". burda altısı kısmı altı'sı olarak ayrılacak mı saat olduğu için, yoksa direk altısı mı yazılacak.

bir de öneri istiyorum...

film adı olarak. "diyelim ki sabahın altısı" mı daha güzel duruyor, yoksa "diyelim ki sabahın 6'sı" mı?? şimdiden hepinize teşekkürler, beklemedeyim.

 
altısı olur.

yazımı fark etmez bence de, diyelim ki saat sabahın altısı olsa yani araya saat eklense okunuş kolaylaşıyor gibi geldi..
  • dambil  (14.04.10 21:36:34) 
altısı ya da 6'sı olabilir. altı'sı olmaz.

bence "diyelim ki sabahın 6'sı" daha sansasyonel duruyor.
  • desdinova  (14.04.10 21:37:33) 
dil bilgisi açısından doğru olan kesme işaretiyle ayrılmamaış olan ama çekilen filme isim olarak altı'sı şeklinde belirtmek altı kelimesine farklı bi anlam yüklenmiş gibi olabilir. altı kelimesi vurgu yapılmılş gibi hoş durar ki bence bu daha çarpıcıdır. ama burada 6 özel bi sayı mı yoksa rastgele seçilmiş birşey mi onu bilmek gerekir. hoş, sabahın altısı adında bir film varsa, 6nın anlamı da özeldir herhalde. bu durumda ben -her ne kadar dil bilgisi açısından uygun olmasa da- altı'sı şeklinde yazardım.


  • dahinnotha  (14.04.10 21:54:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.