[]

roi hesaplama mantık hatası

roi hesaplanırken getiri - maliyet / maliyet olarak hesaplanıyor bildiğim kadarıyla. Ancak her yerde roi 1'in altındaysa zarar etmiş olursun diyor.

Fakat 10 tl maliyetle 15 tl'ye 20 tane ayakkabı satmış olsam roi= (20x15)-(20x10)/(20x10) olarak hesaplandığında 0.5 olarak geliyor. Yani anlatımlara göre ben zarar ediyorum.

Ama 10 tl'ye ürettiğim ve 15 tl'ye sattığım bir işten nasıl zarar ederim? biri bana açıklasın lütfen:)

 
1 değil 0ın altındaysa zarar edersin.


  • glamdr1ng  (20.09.19 10:37:41) 
ROI yaptığın yatırımın sana olan getirisi.
1 olursa %100 kar edersin anlamına geliyor.

Ayakkabı maliyeti harici unsurlar değerlendirilince maliyetin 2 katına satmak karlılık için şart gibi.
  • cakabo  (20.09.19 10:39:02) 
(getiri - maliyet) / maliyet * %100

yani %50 kar ettiniz.

"roi 1'in altındaysa zarar etmiş olursun" diyen kim? birçok yer bu tür konularda yalan yanlış bilgi ile dolu. bazıları da "ben 1'in altındaysa adamdan saymam abiiie" gibi bir yaklaşımla böyle yazabiliyor.
  • inekadam  (20.09.19 10:41:30) 
cakabo +1

onun dışında kısca şöyle bir şey diyeyim, sektör ortalaması önemli burada. bir söktörde bu oran 1 iken seninki 0.9 ise sektördeki diğer rakiplerine göre karda zarardasın, onlar fiyat avantajından daha fazla faydalanırlar vs. bu durum istenmez.

ancak sektördeki roi ortalaması 0.4 iken seninki 0.9 ise bu sefer senin durumun çok avantajlıdır.
  • yemrem  (20.09.19 11:02:06) 
Getiri - Maliyet / Maliyet diye ezberlemek zorunda değilsiniz. Çok basit bir mantığı var, onu kavramak yeterli.

Roi, return of investment demek. Yani yatırımın geri dönüşü, yatırım miktarının kara dönüşme oranı.
Bir miktar yatırım yapıyoruz ve her şey yolunda giderse bu yatırımın sonunda belli bir miktar kar elde edeceğiz. Roi, bu sürecin sonunda elde ettiğimiz kar miktarının, işi yapmak için harcadığımız paraya, yani maliyete oranını ifade ediyor.

Özetle ilk bulmamız gereken şey, ne kadar kar ettiğimiz. Toplam gelir - maliyet, bizim karımız. Örnekle gidelim
10.000 tl maliyetli bir yatırım yaptık diyelim. Elde ettiğimiz gelir de 12.000 TL olsun. Gelir - Maliyet, yani 12000 - 10000 = 2.000 lira kar elde ettik.
Bu noktada ROI giriyor işin içine. Biz 2000 lira kar ettik iyi güzel ama bu rakam tek başına pek bir şey ifade etmiyor. Neticede yatırım yaparak bir risk aldık, 10.000 liramızı koyduk ortaya. Bu yatırımın bize getirisi, aldığımız riske değer mi? İşte bunu anlayabilmek için ROI hesaplıyoruz.

Kar(gelir-maliyet) / Maliyet
Bu işlemde aslında yaptığımız şey, elde ettiğimiz karın, koyduğumuz sermayenin yani maliyetin % kaçına tekabül ettiğini hesaplamak.
Örnekten devam ediyorum. 10bin liralık yatırım sonucu, 2000 lira kar elde etmiştik.
Bu da demek oluyor ki 2.000 / 10.000 = 0.20 Yani yatırımımızdan %20 dönüş olmuş.

Bu ROI'ın mantığı. Zarar etme kısmında da zaten söylenmiş, ROI 1 değil 0'ın altında olursa, yani negatif bir değer olursa zarar etmiştir işletme. Zarar varsa ROI pozitif bir değer olamaz.
Ama bu demek değil ki ROI 0dan büyükse, işletme kar ediyor, coşuyor. İş yapılan piyasa ortalamasıyla, mevduat faiziyle vs. bir çok farklı şeyle karşılaştırıldığında görece zararda olabilir işletme. Aldığımız riske, yaptığımız yatırıma değer mi sorusunun önemi de bu noktada artıyor zaten. En basit örnek; mevduat faizinin %12 olduğu bir ortamda ROI %5 bir işletme kağıt üzerinde kar ederken aslında zarar ediyor. Bu yatırıma değmez sonucunu çıkartabiliriz haliyle.
  • cay koy geliyorum  (20.09.19 14:12:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.