[]

Turkiye'de yasarken yurt disinda sirket kurmak

Simdi yuzbinlerce kullanicisi olan online bir yazilimim var (servis, login oluyorsun kullaniyorsun isine yariyor). Bu servis simdilik butun ozellikleriyle bedava. Bu servise premium ozellikler ekleyip, reklamlar da ekleyip biraz paraya cevirmek istiyorum. Yazilim dunyasinda olanlar icin onlarin anlayacagi dilden, kendi SaaS'im var diyeyim.

Bu isi yurutmek icin bir ofise ihtiyacim yok, alip sattigim bir mal yok. Cuzi miktarda hosting giderleri haric bir giderim yok. Calistirdigim para verdigim kimse yok. Tek calisan benim. Onu da her yerde yapabilirim bilgisayar ve internet baglantim olsun yeter.

Bu isi paraya cevirmek icin Turkiye'de sirket acsam vergi yuku ve diger giderler cok agir. Yok ofis istiyor, yok ofisin kirasindan stopaj vereceksin, yok su, yok bu... Gelir vergisi oranlari vs de yuksek. Butun sistem ticaret yapanlar icin kurulmus, cok giderin olacagi varsayiliyor vs. Bir suru seyi vergiden dusuyorsun da benim vergiden dusecek bir giderim yok. Tamamen akil ile yapilan bir is. Ama havadan, kazandigim paranin yarisini istiyor devlet ve bin turlu burokrasiyle ugrastiriyor. Satis yapmasan bile kol gibi vergi sigorta odetiyor. Sirketi kurdugum anda Turkiye'de aylik 2000 liradan fazla giderim oluyor havadan hic bir sey kazanmasam dahi.

Online islerin mantigini kavramis cok daha duzgun ve verimli vergi sistemi olan ulkeler var. Ben istiyorum ki bu ulkelerden birinde kurayim bu siteyle ilgili sirketi, o ulke uzerinden isleteyim. Vergiyi o ulkeye makul oranlarindan odeyeyim. Para o ulkedeki banka hesabina gitsin. Uzun sure o paraya dokunmeme gerek yok, sirketin kendisine bile yatirim yapabilirim yani, o parayi Turkiye'ye geri cekmeme de gerek yok.

Bununla ilgili mali musavirlerle gorustum yuzume bos bos baktilar. Muhtasar beyanname duzenlemekten canlari cikmis hakli olarak baska da pek bir sey bilmiyorlar Turkiye disi icin. Bileni vardir da ben bulamadim. En azindan benim gibi daha kucuk olcekli baslayani icin.

Boyle bir seye girismis olan var mi aramizda? Tavsiyeleri var midir? Veya bununla ilgili kaynaklara beni yonlendirebilecek olan? Bu isleri bilen mali musavirler taniyan?

 
Detaylarına hakim değilim ama estonya'nın e-oturum vermesi işinize yarayabilir.


  • diabolus79  (13.09.19 13:29:00) 
Senin yerin Madeira. Benim şirket de orada. Öneririm. Gelir vergisi %5. Online işlere hakim bir bürokrasisi var.


  • valentinov  (13.09.19 13:44:07) 
e-resident.gov.ee

ayrıca, Estonya startup visa programına da bakabilirsin.

p.s. sorularına buradan cevap aramak yerine doğrudan mail atarsan ayrıntılı cevap veriyorlar. ve hızlılar. hiç uğraşma, direk sor için rahat etsin.
  • babilbaligi  (13.09.19 13:56:59 ~ 14:03:34) 
estonyayi az cok biliyorum ama Madeira'ya hic bakmamistim.

@valentinov, cok tesekkurler, madeira icin hangi araci kurumla calisiyorsun peki? Aylik gideri ne kadar muhasebecinin? Ilk incorporation masraflari yaklasik ne kadar? Fiziksel olarak gitmek gerekiyor mu en basta? Banka hesabi actirmak sirket icin cok zor mu?

@babilbaligi soracagim tesekkurler, cekincem su: Turkiye'deki vergi sistemini bildiklerini sanmiyorum. Bir korkum, Turkiye'nin "sen burada issiz sigortasiz gozukuyorsun ama senin islettigin bir sirket varmis hayirdir?" demesi - yani Turkiyede iken yabanci bir sirket kurup ulke icinde kimseye hesap vermeden yasal olarak isletme hakkim var mi bunu merak ediyorum (para orada kaldigi surece).
  • stanley5m  (13.09.19 14:22:41 ~ 14:26:20) 
öyle bir şey yok. dünyanın istediğin yerinde şirket kurar, istediğin gibi işletirsin.

yurtdışında kurulu bir şirket vergisini yerleşik olduğu ülkeye öder. türkiye ile Estonya arasında da çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması var. estonlar da çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasına hakimler, dolayısıyla sana her türlü cevap veriyorlar.

ama şirket kurmadan şahıs olarak gelir elde edersen o zaman Türkiye'de yerleşiksen sıkıntı. o yol yol değil.

bu arada sen yurtdışı bankasından sanal pos alıp kullanırsan türkiye sana yapılan kredi kartı ödemelerini engelleyemez.
  • babilbaligi  (13.09.19 14:47:56) 
@babilbaligi cok tesekkurler!

Baslikta iki kere lafi gectigi icin soruyorum, Turkiye'nin kredi kartina odemeleri engellemesi meselesi nedir? Oyle bir problem oldugunu duymamistim hic. Bu arada potansiyel musterilerimin tamamina yakini da yabanci, Turkiye musterisiyle de isim yok.
  • stanley5m  (13.09.19 15:11:45 ~ 15:13:02) 
@ stanley5m: çok istisnai bir durum olarak sana türk bankalarına bağlı kartlardan para işlem yapılması engellenebiliyor. ama bu vergi sebebiyle falan değil, daha ziyade mesela pkkdestek.org falan gibi bir site kurarsan gündeme geliyor. ama özellikle yabancı banka işlemleri için böyle bir şey sözkonusu değil elbette.


  • babilbaligi  (13.09.19 15:58:16 ~ 15:58:28) 
estonyada şirket kurup, kendini şirket müdürü olarak atarsın. bu sayede maaş olarak parayı buraya getirirsin.

hatta işi ileri götürüp. türkiye irtibat ofisi olarak evi göster. elektrik su vs. gider olarak düş.
  • delidir yakalayin  (14.09.19 00:20:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.