[]

türkler abd'yi neden sevmiyor?

aklıma gelen potansiyel sebepler:

"1- pkk'ya destek veriyor."
kendinizi amerikan nizamının yerine koyun. neden türkiye gibi 70 yıldır nato üyesi, amerikan'ın hemen her askeri operasyonuna destek vermiş, orta-üst sınıfı tamamen abd kültürünün etkisinde bir ülke yerine pkk gibi marksist orijinli, çoğunluğu eğitimsiz, hafız esad'la bir dönem müttefik olmuş bir örgüte destek verirsiniz? türkiye ciddi bir eksen kayması yaşamadıkça abd, pkk'ya verdiği desteği kesme konusunda kolaylıkla ikna edilebilir.

"2- ülkede (en başta 12 eylül darbesi olmak üzere) çeşitli karanlık olaylarda parmağı var."
abd ülkede tabii ki çeşitli illegal işler yaptı. ama bunları yaparken hemen her zaman ülke içindeki unsurları kullanmıştır. kenan evren 9 yıl ülkenin diktatörüydü, ulan adam 82 anayasası denen garabeti %92 ile geçirdi. halktan böylesine destek almasını abd mi sağladı? akp amerikan projesiymiş, ulan adamlar cumhuriyet tarihinin seçimlerde en başarılı partisi. abd gidip tüm ülkeye rüşvet mi verdi akp'ye oy verin diye? ki açık söyleyeyim, 12 eylül öncesindeki abd karşıtı sol ayaklanma haricinde abd'nin ülkeye direkt müdahale etmesini gerektiren hiçbir olay yok. özal ya da akp'nin de proje partisi olduğunu düşünmüyorum, özal değil turgut sunalp kazansaydı, ya da akp değil chp gelseydi de abd'nin çıkarları hemen hiç zedelenmezdi.

bunların ötesinde, türkiye abd ile olan ittifakı sayesinde çok büyük kazanımlar elde etti. bugün ülkedeki iyi üniversitelerin (odtü, boğaziçi, bilkent, koç, sabancı) ya finansmanı ya da kuruluş planları amerikalılardan geldi. bölgede modern bir ordu kurmamızı sağlayan nato'dur, 1950'de tsk halen süvarilere dayalı, motorize ya da mekanize hemen hiçbir ciddi gücü olmayan arkaik bir orduydu. abd ve ab ile olan ihracat ve ithalatımız diğer tüm ülkelerden fazla. ki rusya-çin-iran bloğu ile ittifak edip iflah olmuş tek bir ülke var mı?

 
çünkü dinciler ve solcuların sesi haddinden fazla çıkıyor. bu iki grup abdyi sevmez haliyle


  • dafuq  (23.08.19 14:39:37) 
çok saçma sapan çıkarımlar yapmışsın. ülkelerin hiçbiri melek değil ve her ülke gücü doğrultusunda hele ki emperyalist zihniyetindekiler diğer ülkelerdeki her şeyi çıkarları doğrultusunda manipüle ederler. abd ve veya başka ülke bize bir konuda destek veriyorsa bu kara kaşımız kara gözümüz için değil elbette.


  • orijinal nick bulamadim  (23.08.19 14:49:14) 
terorist, emperyalist, yapay bir devlet cunku. agresif, yayilmaci bir politika izliyorlar. sosyal devlete neredeyse tumuyle karsilar. bunlari savunan tipler, "almayacagim saglik hizmeti icin neden para vereyim?" diyor ama kimse saglik hizmetinin maliyetinden, seker hastasinin insulin alacak parasi olmadigi icin oldugunden bahsetmiyor. kapitalizm tumuyle degilse bile (ki o da tartisilir) bir noktadan sonra tehlikeli bir hal aliyor. "parayi veren dudugu calar" zihniyeti yuzunden yarin icecek su bulamayan, maasinizi nestle'ye vermek zorunda kalanlar da bu amerikan & kapitalist saksakciligina devam edecek mi, merak ediyorum.

bu "dis gucler bizi kiskaniyor" meselesi degil. kalbinde insanlik ve iyilik olan kimsenin abd denen devlete ve onun yonetimine sempati duyabilecegine inanmiyorum. her devletin imkani olsa ayni sekilde davranacak olmasi (ki hayatimda bu kadar aptalca bir arguman duymadim) abd'nin halihazirda terorist ve agresif oldugu gercegini degistirmiyor.

abd'yi neden sevecekmisiz, ben gercekten anlamiyorum. abd'yi sevmem, abd'yi seveni de sevmem sahsen. senin gibi tiplerle de elimden geldigince muhatap olmamaya calisiyorum zaten, bu cevabi yazdiklarini okumadan, yalnzica duyuru basligina bakarak vermistim. aynen knk muthis kazanimlar elde ettik, amariga muhtesem bi sey, olmasaydi olmazdik, nato super <3 sen kendine 3-5 kurus karsiliginda terorist bir devletin bolgeyi karistiran eli olmayi uygun goruyorsan soylenecek bir sey yok zaten, ne desek bos.
  • der meister  (23.08.19 15:04:19 ~ 15:12:44) 
ayrica turklerin abd'yi sevmedigi yok. oyle saniyorlar sadece. turkiye bugun "ekmek bulduguna sukret" diyen comarlarla dolu. tam abd'nin istedigi kapitalist, esek gibi calisip ustune uc kurus parasini gosteris icin harcamaya bayilan, sozde milliyetci kekodan bol ne var ulkede? sorsan abd'den nefret ediyorlardir ama abd'nin cikarlarini savunmak icin baskalarini oldurmekten cekinmezler.


  • der meister  (23.08.19 15:06:37) 
biri bana ekşi ne dese yemin ederim çıkarır bu entry yi gösteririm.

son paragrafa ithafen: minnet mi duymamız lazım? para verdiler yol yapın diye, araba sattılar. ucuz iş gücü olsun diye fabrikalar açtılar, sonra odtü yü kurdular fabrikanın başında birileri yine ucuza durabilsin diye. keza aynı şekilde yıllarca odtü den orta doğu ya aynı sebeplerle çok mühendis, özellikle mimar gitmiştir. bu yüzden abd çok iyi, abd yi sevelim demenin bi manası yok. çıkar ilişkilerinda kimseyi sevemezsin.

pkk'ya destek veriyor, evet. pyd'ye giden silahlar, yatırımlar ortada. çok dahasını merak edersen hillary nin wikileaks teki mail lerine bakabilirsin kürtlerle ilgili. ülkeler arası ilişkiye bakışın sorunlu. çıkarın iyi gittiği sürece iyisin, değilse kötüsün. bu kadar basit bi mantık. gitmediği zamanlarda da türkiye ye karşı kullanmak için pkk dan daha iyi ne olabilir bilmiyorum. suriye de ülkenin dibine kurdukları prefabrik kürt devleti de aynı fikrin ürünü. oraya operasyon düzenlemek için devlet neler neler verdi kim bilir abd den icazet almak için. al sana koz. al sana uygulama.

ikinciye ithafen de ahahahahahah diyorum yani %92 ile almış. afrika daki liderler de %90 dan aşağı götürmüyor valla oyları bütün ordu ve korku rejimi ellerindeyken. baya meşru yani bunlar. kıçımla gülerim ne diyim. son olarak, akp amerikan projesidir değildir bilemem, ama siyasal islam denen şey türkiye ye özel değil. abd nin köpekliğini yapan müslüman ülkelerde gayet de var olan bi şey. ne tesadüf değil mi? gerisi senin yorumun cnm benim.
  • mehmed resad  (23.08.19 15:10:12) 
kardeşim ben gerçekçi adamım, goygoyu bırakalım, bu ülkede de nice el-kaideci cirit attı, devlet daha düne kadar ypg ile görüşüyordu, yani terör örgütüne yardım ediyor falan filan bunlar liseli tezleri.

bu dünyayı illaki birileri yönetecek, eskiden imparatorluklar vardı, şimdi devletler var. ha bana kalsa finlandiya yönetsin ama o koltuğa finlandiya'yı da oturtsan 3 gün sonra onun da götü başı oynamaya başlar. o zaman ne olacak? çin yönetse kendini kömür madeninde bulacaksın, rusya yönetse sibirya'nın soğuğuna türkü yakacaksın. bu koşullarda abd'den daha iyi alternatif yok. güç dengesi belki bir nebze daha iyi olabilir, ama o da riskli işte, denge bir bozulursa terazinin kefesinde başın sallanır. herkes şikayet ediyor ama açın istatistiklere bakın, dünya bugün insanlık tarihinin en az savaş, en az hastalık, en az bebek ölümü, en az gıda kıtlığı olan evrelerinden birini yaşıyor. ama babannemin deyimiyle "insanoğlu namkör, namkör". kimse abd'nin süper olduğunu iddia etmiyor zaten ama bir gün abd o tahttan inerse o zaman -keşke wyoming'deki savunma hattına destek ataydık da bu hallere düşmeyeydik- diyeceksiniz, aha buraya yazdım.
  • night train  (23.08.19 15:34:39) 
"dünya bugün insanlık tarihinin en az savaş, en az hastalık, en az bebek ölümü, en az gıda kıtlığı olan evrelerinden birini yaşıyor."

Şu cümle var ya, tarih bilimine atılan bir kurşun adeta. Sosyolojiye fırlatılan bir taş, jeolojinin suratına bir tükürük. Şu cümle var ya şu cümle, gerçeğe karşı kulak tıkamak.

Bu evreyi kaç yılla sınırlıyoruz? 1 gün mü? 1 gün dahi olsa, bile kafaya oynayacak zamanlardayız.

Gerçi vücut bölümlerinin "ayrı ayrı oynaması üzerinden" dünyadaki siyasi ve sosyal gelişmeler korelasyonu kuran biri için çok da abuk değil bu cümleler!
  • windowsguvenlikduvari  (23.08.19 15:48:59) 
@windowsguvenlikduvari, al kardeşim doya doya bak:

pbs.twimg.com

istersen diğer istatistikleri de bulurum, zamanında hepsine baktım, götümden salladığımı düşünüyorsan getir ispatını sun.

edit: al bu da bebek ölümleri oranları:

ourworldindata.org

edit 2: bu da hastalıklar nedeniyle olan ölümlerin azalması ve yaşam süresinin uzaması ile ilgili veriler:

ourworldindata.org

kısacası siz öyle düşündüğünüz için öyle olmuyor, tekrar söylüyorum dünya müthiş bir yer değil ama eskisinden çok daha iyi durumda olduğu kesin.
  • night train  (23.08.19 15:56:24 ~ 16:04:33) 
Diyorum ki, paylaştığınız verilere tarafsız gözle bakın. 2000 yıllık tarih ile ilgili çıkarım yaparken, son 1 güne bakılmaz. son 100 yıla baktığımız zaman, en yüksek kayıpları yaşadığımızı görebilirsiniz. Bundan bahsediyorum. Ki bunun daha iklim değişikliği var, açlığı var, gelir eşitsizliği var, orada gözükmeyen. Bunları geçince bir de yaşadıkları halde, çok dipte yaşayan insanlar var. Var da var. Ama son 3 saat ile, ikinci dünya savaşını kıyaslayınca tabii bugün az kişi ölmüştür yani. Onu diyorum.


  • windowsguvenlikduvari  (23.08.19 16:03:22) 
@windowsguvenlikduvari, tarafsız nasıl bakabilirim, yani verilere bakmaktan daha tarafsız bir bakış nasıl olacak? hocam düşün ki dünya bu şartları bugün kaç katı fazla nüfusa rağmen sağlıyor. geleceği tabi ki kestiremeyiz, teknoloji işe el atacak kadar gelişmezse bir yerde ben de patlayacağını düşünüyorum ama ben bugünden bahsediyorum, şu an içinde yaşadığımız evreden.


  • night train  (23.08.19 16:25:22) 
Tekrar söylüyorum. Tarihi incelerken, bugünden, yani 23.08.2019'dan bahsetmek mantıksız. Yani 2000 yıllık süreç son günden bakılarak anlamlandırmaya çalışılır mı? Ayrıca 2035'te korkunç bir savaş çıksa, yine milyonlar katledilmiş olsa, çizgi grafik kendini yenileyecek. Büyük savaştan sonra düşüş, sonra büyük savaş. Tekrar düşüş, sonra büyük savaş ve milyonların ölümü. 1650-1700 arası dibi görmüş mesela. Sonra 1700 yine zirve. Veriye bütün olarak bakmaktan bahsediyorum ısrarla.


  • windowsguvenlikduvari  (23.08.19 16:31:53) 
@windowsguvenlikduvari, işte o dibi gördüğü zamanlarda bile oransal olarak şimdikinden daha yüksek görünüyor, yani şu an yaşadığımız zamandan daha dip yok. atıyorum belki 1000 sene önce vardır ama öyle olsa bile genel şartlara bakınca (sağlık, gıda, teknoloji vs..) yine geriye düşecektir. bugün çevirelim insanları soralım, kaç kişi 1000-1500 sene öncesine dönmeyi ister, sittirik bir yaradan ölür gidersin. yarın bir gün büyük bir katliam olursa ve o grafik değişirse, içinde yaşadığımız zaman dilimi insanlık tarihinin en yaşanılası zamanlarından biri olarak görünecek. daha da polemiği uzatmak istemiyorum.


  • night train  (23.08.19 16:41:32) 
Bunlar ancak yıllardır kafalarını kuma gömmüş kişilerin söyleyebileceği laflar. Abd dediğin ülke en büyük terör ihracatçısı o yüzden sevilmiyor. İkna edilebilir denmiş. Kalleşlere destek veriyor demek liseli tezi olmuş. Laflara bak. Her yerinden basiretsizlik akıyor. Senin ülkenin önceki genelkurmay istihbarat daire başkanı diyor amerikanın pkkya verdiği destek devlet kayıtlarına geçmiştir diye. Bunu söyleyen adam orgeneral! Liseli teziymiş. Bölgede operasyon yapan paşaların demeçleri var. Bu amerikan seviciler hala havaya bakıyor.

Güney sınırına binlerce tır, yüzlerce uçak sevkiyatı yapılmış. Kimin için yapıldı sanıyorsunuz onlar. Yarın öbür gün kurmaya niyetlendiği devlet senden toprak koparmaya çalışacağı zaman dersin ama amerika bize çok yardım etti, arkaik bir orduyduk, ata biniyorduk diye. O arkaik dediğin ordu daha az imkanlara sahipken dünyaya kafa tuttu. İnsanının onurunu çiğnetmedi. Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır diyen atamın ruhu şad olsun.
  • mekaniker  (23.08.19 16:51:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.