[]

Ekran kartı özellikleri hakkında

Ekran kartının mimarisine, kaç nm olduğuna bakmak yeterli midir? örneğin rtx 2080 ti ekran kartı ile rtx 2060 ekran kartlarını karşılaştırdığımda, rtx 2080'nin iyi olduğu(fiyatından da belli zaten) ortada. çekirdek boost hızına baktığımızda rtx 2060'ın daha yüksek olduğunu görüyoruz. fakat bit değerine baktığımızda rtx 2080 ti bayağı önde. kaç gb olduklarına fazla takılmıyorum çünkü örneğin 1080p bir monitörüm var diyelim.

not: amaç hangisi daha iyi değil. almak gibi bir niyetim hiç yok. amacım sadece hangisinin hangi özelliği daha iyi, nedir bu olay onu öğrenmek.


 
Ekran kartlarının farklı özellikleri farklı işlere yarıyor. Nanometre olarak gördüğünüz değer kabaca hangi mimari teknolojisiyle yapıldığını, güç tüketim aralığını (ama güç tüketimini değil), boyutunu ve ne kadar "çip" (iş yapan parçacık) sığdırabileceğinizi belirliyor. ortalama her yeni mimaride 0,7, her iki yeni mimaride yarı yarıya (0,7*0,7=0,49~0,5) düşer bu değer. genelde son kullanıcıyı doğrudan etkileyen şeyler değildir.

son kullanıcıyı en çok ilgilendiren kısmı sanal hafıza (ram; 3gb, 6gb vs.), thread (core) sayısı (1024, 2400, 2048 vs.) ve bandwidth (192Gb/s vs.) değerleridir. Eğer kendi bilgisayarınızı topluyorsanız güç ve bağlantı pin sayısı da anakartınız ve diğer bileşenlerinizle uyumlu olmalıdır. bunların dışında bir de üretici firmaların koyduğu tensor core (bazı yapay zeka işlemlerini hızlandırıyor), ray tracing module (gerçekçi ışıklandırma için gerekli), ya da physx engine (oyundaki parçacıkları gerçekçi simüle eden fizik motoru) gibi ekstra işlevler olabiliyor ama tamamen konu dışı bırakıyorum bunları şimdilik.

Ekran kartı için;

RAM, tek bir anda render edebileceği ya da hafızasında tutabileceği maksimum datayı temsil eder. ne kadar çoksa görüntüler üzerinde o kadar fazla değişik işlem yapabilirsiniz.

Thread sayısı, içinde işlem yapan küçük modüllerin sayısıdır. Ne kadar fazlaysa bir saniyede yaptığınız tekrarlı işlemler ya da son kullanıcı gözüyle anlatmak gerekirse işlenebilecek piksel sayısı artar.

Bandwidth ise bilgisayarınızın işlemcisinin ekran kartınızla konuşabilme hızıdır. Ne kadar yüksekse saniyede o kadar fazla data gönderip alabilir, yani o kadar yüksek FPS alabilirsiniz.

Teknik şeyler için değil gündelik kullanım için kullanacaksanız, ekran kartlarında bu saydığım yerlere bakmanız genelde işinizi kolaylaştırır. Diğer değerler çoğu zaman sizi doğrudan bu kadar fazla etkilemiyor.
  • requant  (30.04.19 15:57:27) 
genel geçer bir şey yok. amd radeon VII'nin 16 gb RAM'i var ve 7nm, RAM'in bant genişliği de RTX 2080'e göre daha yüksek misal ama RTX 2080 ondan biraz daha iyi, 8GB RAM'i olmasına rağmen.

shader cores(nvidia) ya da stream cores (AMD) sayıları da sadece aynı jenarasyon için geçerli performans kıstası. misal GTX 980'deki shader core sayısı GTX 1060'tan çok daha fazladır ama ikisinin performansı kafa kafayadır. aynı şekilde GTX 980 4gb, 1060 6g.

ekran kartına dair herhangi bir teknik veri daha iyi olduğunu kesinlikle söyleyemez ama en yakın olanları

prntscr.com
  • washe  (30.04.19 16:10:24 ~ 16:12:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.