[]

Şu evrim mi, evrimse İslam'a neden aykırı.

kısa gagalı bir sürü kuşu daha önce gitmedikleri böcek dolu bir adaya bırakıyorsun, adada bunlardan başka kuş yok. 50 yıl sonra geliyorsun ve böcek yuvasından böcek çıkarmaya elverişli gagası olan uzun gagalı kuşlar adayı doldurmuş. 1 tane bile kısa gagalı kuş yok.

1. bu evrim mi? (ciddi soruyorum, emin değilim. yüzde 95 evrimdir, diyorum)

2. bunun İslam'a aykırı yönü ne? (bildiğiniz ayet ya da hadis?)

sağ olun.

 
50 yılda evrim olmaz. kısa - uzun gagalı kuşların karışık olduğu bir grubu adaya bıraktın diyelim, 50 yıl sonra bahsettiğin manzarayla karşılaşıyorsan o adaptasyon olur(emin değilim isimden). ama evrim değil 50 yıl, 500 yılda bile olmuyor. belli bir alt sınır var mı bilmiyorum. binlerce yıl olması lazım.


  • diyarbakir karpuzu  (06.04.19 21:56:03) 
Geleneksel İslam düşünürleri evrimi doğru bulmazken bazı İslam düşünürleri evrimle İslam'ın zıt kutuplar olmadığını ifade eder.


  • beni sen öldürme  (06.04.19 22:00:04) 
bu bahsettiğiniz şey adaptasyon yalnız.


  • tabirimekruh  (06.04.19 22:04:39) 
Adem le şempanzenin akraba olduğunu kabul ederlerse bir ilerleme kaydedilebilir.


  • silver apple  (06.04.19 22:09:09) 
1- evrimdir, ama evrim insanin sahit olabilecegi surelerde gerceklesmez, bu evrimin gerceklesmesi icin yuzbnlerce yil belki de daha fazla sure gecmesi gerekebilir


  • exlibris  (06.04.19 22:18:12) 
1-kesinlikle evrim değil adaptasyondur evrim sandığın gibi basit bir başkalaşım değildir.


  • ApaçiBebe  (06.04.19 22:22:03) 
Bahsettiğiniz şey adaptasyon ya da modifikasyon olmakla birlikte islama da aykırı görülmez. Türler arasında geçiş yok her tür ayrı ayrı yaratıldı diyorlar.


  • kljgslsdkjsd  (06.04.19 22:34:38) 
Yaşların en az 18 olduğunu varsayarak şunları demek istiyorum: evrim kaldırılıyor, eğitim kalitesizleştiriliyor diye boşuna yeri göğü yıkmışız 3 yıl önce. Zaten evrim varken de evrimi öğrenmemiş bizimkiler.

Öncelikle o evrim değil adaptasyon hihihi diye bir saçmalık olamaz. Evrim bir ana başlıksa adaptasyon bir alt başlıktır.

Durumu iki şekilde ele alabiliriz: (en basit haliyle uyduruk bir senaryo yazıyorum)

Bahsedilmiş biraz ama olsun, kısa gagalı bir kuş türü ile uzun gagalı "başka bir kuş türü"nü rekabet ortamına sokarsak tabii kı uzun gagalılar baskın gelecektir.

Ya da kısa gagalı "tek" bir kuş türü varsa birtakım mutasyonlar sonucu uzun gagalı nesiller atalarına baskın gelecektir. Bu mutasyonlar meydana gelmezse zaten ortada böyle bir tür kalmayacaktır veya beslenme ihtiyaçlarına başka bir çözüm bulacaklardır.

Tabii buna cinsel seçilim, enerjinin doğadaki önemi gibi binbir şeyi eklersek ortaya kim bilir neler neler çıkacaktır. Evrim bu kadar basit bir iş değil.

Azot ihtiyacını karşılayamayan bitkilerin etobur hale gelmesi, okyanusun en derinlerinde ışıksız ortamda yaşayan gözsüz balıkların baskın hale gelmesi (sanılanın aksine lamarck'ın teorisiyle hiçbir alakası yoktur, buradaki neden enerjinin tasarrufudur), cinsel seçilimden ötürü bazı erkek kuşların sahip olduğu metrelerce uzunluktaki kuurukları yüzünden uçamaması falan hep evrimin karmaşıklığı ve basite indirgenemez oluşunun bir göstergesidir. Yaşam, bizim tahmin edemeyeceğimiz değişkenler sonucunda şekilleniyor doğada.

İslama neden aykırı peki? Çünkü islamın temelleri atılırken kimse evrimi fark etmemişti.
  • ruhen hastayim ben  (06.04.19 23:58:58) 
@ruhen hastayim ben ne kadar da güzel açıklamışsın! teşekkür etmeden geçemedim.
hazır, buraya uğramışken, ben de bir iki kelam edeyim madem.

2- gözlemleyebildiğim kadarıyla asıl hadise, insanın eşşiz, muazzam, harikülade bir varlık olduğu ve onun tabiatta ki diğer mahluklarla mukayese dahi edilemecek bir payede bulunmasına dair inanç.
hal böyle olunca, takdir buyurursunuz ki, insanın da aslında tabiatın sahibi değil; bilakis bir parçası olduğu ve diğer mahlukatlarla pek çok ortak noktaları olduğu hakikatini kabul etmek pek kolay olmayacaktır.
diğer bir ifadeyle, 2. sualin yanıtı kibirdir.
zanımca, bu insana atfedilen süper, mega, ultra, über konumun husule getidriği kibir, diğer semavi dinlerde de fazlasıyla mevcuttur.
  • pangea  (07.04.19 03:15:26 ~ 03:16:43) 
1- ruhen hastayım ben güze açıklamış

2- ilk insanların yani adem'le havva'nın bizim gibi modern homo sapiens olduğuna göre yazılmış bir kitap kuran (diğer dinlerde de durum aynı tabi) en temel çelişki bu. yani ilk homo sapiens bile olsalar hikaye çöküyor (şu anki insanlar modern sapiens olarak geçiyor ve bir çok yönden üstünüz ilk homo sapienlerden) ki ilk insan oldukları için homo habilis falan olucaklar o zaman iş iyice maymunluğa geçiyor. onların da insan kabul edilmese de öncesi olduğu için mantık olarak habilis bile olamaz hatta bildiğin maymuna kadar gider olay maymun da kim bilir neyden evrimleşti vs. ama kuran'a göre ilk insan da aynı benim gibiydi.
  • semaforo de medianoche  (07.04.19 03:42:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.