[]

şirket üzerine ikinci el araç almak

nacizane 2-3 senedir evden yürüttüğüm home office olarak bir şahıs şirketim var. yarın büyük ihtimal ikinci el bir araç alacağım ve haliyle fatura kesemeyecek şahıs bana.

hali hazırda tc'me kesilmiş tüm faturaları gider olarak gösterebiliyorum vergi no'sunu belirtmeden. eski usül vergi no'm var fakat yeni sistemde tc no'su vergi no'su olarak kullanılabiliyor. şirket adına kestirmeme gerek kalmıyor yani.

özetle sorum şu:

1.benzin giderlerini, lastik değişimlerini vs gider olarak göstermeyi planlıyorum fakat aracı noterden alırken herhangi bir işlem yapmam gerekli mi bunun için?

2.amortisman diye bir olay varmış bunu 2. el'de gösterebiliyor muyuz?

3.satarken ne gibi problemle karşılaşırım?

muhasebecime sordum fakat kendisi tam bir bilgisizlik abidesi kem küm edip durdu.

teşekkürler şimdiden.

 
şahıs şirketi olduğun için tc kimliğin ile racı alman yeterli.
1. ek bir işlem yok, muhasebecin halleder.
2. 2. elde yok diye biliyorum.
3. satarken %1 kdvli fatura keseceksin.
  • rhan  (07.02.19 22:44:44) 
Karşı taraf firma değil ise sizin gider pusulası tasdik ettirip kendinize gider pusulası kesmenşz gerekiyor. Muhasebeci Bunu bilir. Bilmiyor ise başka bir muhasebeci bulun :)
Araca ait her tür harcamayı gider gösterebilirsin. Abartıya kaçmadan.
Amortisman ayrılıyor evet. Sıfır ya da ikinci el diye bir ayrım yok orada.
Aracı alırken kdv siz olarak alırsınız ticari bir araç. Olmadığı için. Fakat satarken yüzde bir kdv ile fatura etmeniz gerekir. Size tek eksisi budur.
  • goldberg  (07.02.19 22:46:29) 
@goldberg başka bir muhasebeci düşünüyorum fakat defter devretme konuları falan çok sıkıntı küçük bir yerde yaşıyorum, haliyle mecburum. baştan hata yaptım.

gider pusulalarım mevcut ama iade gelen ürünlerimde kullanıyordum sadece bu kısmı tam olarak anlayamadım açıkçası.
  • bisorumvargaliba  (07.02.19 23:10:05) 
1.benzin giderlerini, lastik değişimlerini vs gider olarak göstermeyi planlıyorum fakat aracı noterden alırken herhangi bir işlem yapmam gerekli mi bunun için?
Hiç bir işleme gerek yok. Araç noterden alınan belgeye istinaden işletmeye kayıt edilecek. Sonra neredeyse tüm masrafları gider yazabilirsiniz. Ama örneğin MTV gider yazılamaz.(detaya girmiyorum)

2.amortisman diye bir olay varmış bunu 2. el'de gösterebiliyor muyuz?
Evet.

3.satarken ne gibi problemle karşılaşırım?
Hiç bir problemle.
  • cemiyetin ünlü siması  (07.02.19 23:36:54) 
Gider pusulası kesilmesinin nedeni karşı tarafın vergi mükellefi olmaması. Satış sözleşmesini yeterli görmüyor maliye bir de gider pusulası kesilmesini istiyor. Dediğim gibi muhaebecinize gider pusulası kesilecekmiş diyin o halletsin. Kendinizi yormayın


  • goldberg  (08.02.19 00:30:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.