[]

Biyologlara ve veterinerlere sorularım var

Matematik yapamayan ama biyolojik bilimlere epey ilgi duyan biriyim. Fen bilimlerinde oldum olası iyi oldum ama matematikte çuvallayıp duruyorum. Araştırdığım kadarıyla, üniversitelerin biyoloji lisans programlarında calculus dersi var :( Veterinerlikte de mesela biyoistatistik dersi var :( Bunların dışında matematiği fazla kullanmıyorsunuz, değil mi? Veya matematiğe işiniz ne sıklıkla ve ne derece zorlukta düşüyor?

Size gösterilen matematik, atıyorum, bir mühendislik öğrencisine gösterilen matematiğe göre biraz daha hafif bir versiyon sanırım. Örneğin biyoloji öğrencisi de elektrik-elektronik mühendisliği öğrencisi de ilk yıl calculus dersi alıyor ama bu derslerin kodları farklı. Mesela siz, biyologlar, 1. sınıftaki calculus derslerini nasıl buldunuz, zor muydu? Aynı şekilde veterinerlere sorum, biyoistatistik gibi derslerde zorluyorlar mı? Sağlam bir matematik temeli gerekiyor muydu bu dersleri geçebilmek için?

Bunları soruyorum çünkü bu alanlarda da (diğer sayısal alanlarda olduğu gibi) matematik bilmeden okul asla ve kat'a bitirilemiyorsa, yani sadece ilk yıl değil, ilerleyen yıllarda alınan derslerin de (direkt matematik dersi olmasa dahi) anlaşılabilmesi için iyi bir matematik bilgisi gerektiriyorsa eğer, iki branşı da tercih etmekten kaçınmak zorundayım maalesef :(

 
İntegral almayı doğru düzgün beceremeyen adamlar 8-10 tane doğrudan matematik dersi belki 3 katı kadar ilişkili dersi geçiyor, mezun oluyor. Korkacak birşey yok. Öğrenirsin.


  • mekaniker  (27.01.19 20:29:44) 
Sen hiç regrasyon analizi, populasyon dinamiği, araştırma deneme, istatistik dersleri falan aldın mı? Duncan testi yaptın mı? Nereye kullanılmıyor:) Düz biyologları bilemem ama modern biyolojide her türlü matematik var.


  • bos gezenin bos ustasi  (27.01.19 20:38:43) 
Ha Türkiye'de okul bitirmekse mesele biter o okul 4 senede. Onu takma kafana.


  • bos gezenin bos ustasi  (27.01.19 20:39:12) 
Okulu bitirmekte sıkıntı yok. Biz çok az matematik dersi aldık-genetik mezunuyum. Ama hep keşke daha çok alsaymışım dedim. Hesaplamalı biyoloji ve popülasyon genetiği çalışıyorum şu an, doğal olarak işin büyük kısmı matematik. Özellikle iyi bir istatistik bilmeden modern biyolojinin hiçbir alanı olmaz. Ama bu seçmemek için bir neden değil. Lisedeyken matematiğin kötü olması pek bir şey ifade etmez, gerçekten biyolog olmak istiyorsan rahatlıkla öğrenirsin.


  • evrim halkasi  (27.01.19 20:47:47) 
Biyologum, calculus almadım bizde yoktu. Biyoistatistik aldım, rahat geçtim. Ama biyoloji okumanı tavsiye etmem. Az daha çalış fizyoterapist ol, veya 2 yıllık sağlık bölümlerinden birini oku eğer illa ki biyoloji sağlık konularında okumak istiyorsan. Odyometri, anestezi, tıbbi laboratuar, radyoloji vs bölümlet vardı hala var mı bilmiyorum ama hepsi biyologlardan daha kolay iş bulur.


  • curukturpkokusu  (28.01.19 00:53:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.