[]

iyi sanatçı olmak siyasi görüşle alakalı mıdır?

Yoksa sadece mesleğindeki yeteneğiyle mi ilgilidir...




 
meslek yeterliliği esastır, profesyonel ve gerçekten sanatçı olan insanlar, siyasi görüşlerini saklamayı ve açıklamamayı seçebilirler, böyle binlerce örnek var.

ülkemizde fikirleri yüzünden düşman ilan edilen bisürü sanatçı var, aynı şekilde hiç bi baltaya sap olamayacak ama iktidara yakın durup rant bekleyen kendisine sanatçı diyen sığırlar da var.
  • killerbee  (28.12.18 17:55:11 ~ 17:56:51) 
benim için sanatçı demek en temel anlamıyla, iyi bir insan olmak demektir. evet tek kelimeyle budur. ama günümüzde siyaset vb. durumlarla uğraşmak bazen kendini, kendinin dışında göstermeyi de gerektirir ki bu da rol kavramına girer. tiyatrocular dışında kalan sanatçıların bence rol yapma gereksinimi yoktur.

misal iyi bir çello sanatçısı, enstrumanı dışında konularda ahkam kesmeye kalkarsa. isterse virtüöz olsun yine sıçabilir. bu da onun emin olmadığın konularda diğer sıradan insanlar gibi rahat olmaması gerekliliğini gösterir.
  • daglien  (28.12.18 21:10:14) 
siyasi görüş ayrı, haksızlıklara karşı çıkmak ayrı. sanatçı solcu olmak zorunda değildir ama sağcı bok yiyorsa ve buna rağmen sağcıyı övüyor ve destekliyorsa benim gözümden düşer.

sanatın toplum için olduğunu düşünmüyorum ama halka mal olmuş insanların, yani birilerinin üzerinde etkisi olan insanların doğruyu savunma konusunda sorumluluk sahibi hissetmesi gerektiğini düşünüyorum. bu durum direkt sanatçılıkla da ilgili değil, herhangi bir şekilde topluma etkisi olabilecek insanlardan beklenebilir bu hareket.

sanatçılardan ayrıca beklemenin şöyle bir mantığı var, sanatçı olup topluma mal olmuş insan belirli bir görmüş geçirmişliğe sahip, okumuş etmiş, "entelektüel" denebilecek biridir. bir futbolcunun halka mal olması için aklına ihtiyacı yoktur ancak bir sanatçı için bu durum geçerli değildir. ve bu gibi insanların neyin doğru neyin yanlış olduğunu görmelerini bekleriz. aynı şekilde ortada bir haksızlık, hukuksuzluk varsa bunu da dile getirmesini. en azından aksini savunmamasını.

belki şunu savunabilirim; hayata karşı muhalif olmak insanın diğerlerinin görmediğini görebilme, yapamadığını yapabilme olanağı verir. bu açıdan bakınca, solculuk=muhalif olmak gibi çok basit ve üstünkörü bir denklem de kurunca sanatçılığı belirli bir politik bakış açısıyla bağdaştırabilirim ama sanatçı solcu olmalıdır gibi bir laf edemem.
  • Bruce  (28.12.18 21:27:25 ~ 21:29:35) 
tabii ki meslegindeki yetengiyle ilgilidir.


  • stavro  (28.12.18 21:27:57) 
salt mesleğiyle alakalı değildir. mesleğinde kötü olup sırf güce karşı diye sanatçı diye övülmesi de biraz saçma.

sanatçının halka karşı sorumlulukları vardır. kimse öyle ben işime bakayım diyerek sanatçıyım diye gezemez.
  • bohr atom modeli  (29.12.18 01:51:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.