[]

barajlar nasıl elektrik üretir?

barajlarda sürekli su akmıyor sanıyorum, arada açılıyor kapaklar. sadece kapaklar açıldığında mı elektrik üretiliyor? kapaklar ne zamanda bir açılıyor?

misal atatürk barajı. atatürk baraj üzerinden anlatabilir mi işi bilen?


 
encrypted-tbn0.gstatic.com
Baraj tastikca delikten asagi su devamli akiyor, hic kesilmiyor.

  • acemi  (16.12.18 22:30:24) 
Şöyle bir şey var:
www.youtube.com

  • simderun  (16.12.18 22:34:33) 
Surekli uretim var zaten amac o, kapaklarin acilmasi kapasiteyi asan su birikmesini onlemek icin yoksa uzerinden tasma tehlikesi var


  • dedim dedim de kime dedim  (16.12.18 22:38:01) 
@acemi: O farklı bir sistem, senin dediğin gibi olsa yazın kuralıkta baraj seviyesi düşünce elektrikleri mi kapatacağız?

Şimdi ben de birebir detaylaarı bilmiyorum ama bildiğim şu:

Elektrik üreten jenaratörlerin sürekli aynı hızda dönmesi gerekiyor (AC elektrik frekansının tün şebekede sabit olması için) o yüzden su akışı parça parça değil sürekli. Vanalar ile kontrol ediyorlar, elektrik talebi arttıkça jeneratörü aynı hızda döndürmek için daha çok su gerekli oluyor.

Kapak açılma mevzusu da farklı: Barajlar'ın belli bir su kapasitesi var, onun üstü tehlikeli. Su seviyesi çok artarsa, ya @Aceminin attığı resimdeki sistem ile belli bir seviyenin üstü by-pass edilip aşağıya veriliyor, ya da o sistem yoksa veya yetersizse kapakları açıp suyu yine doğrudan aşağı salıyorlar. Kapak açma meselesi bu. O yüzden kapaklar belli zamanlarda açılıyor.
  • yakuza123  (16.12.18 23:05:50) 
kapaklar jeneratörlere bağlı oluyor. kapağı ne kadar açarsan o kadar su akıyor. ne kadar su akarsa da o kadar çok elektrik üretiliyor.

kapağın ne kadar açılacağına operatör karar veriyor, genelde şebekeyi dengeleyecek biçimde açar-kapatır. ama orada keyfi eser, verir coşkuyu. yapacak bir şey yok.

kapaklar tamamen kapalı ise de elektrik üretimi olmaz (bakım falan vardır, ne bileyim)

sulama barajı değilse sistem böyle.

genelde bizim gibi ülkelerde baraj ana kaynak ise, kapaklar fazla kapatılmaz.
  • babilbaligi  (16.12.18 23:47:17) 
@yakuza

Onun altinda da delikler olabiliyor.
Mesela hoover baraji boyle, seviye indikce asagidaki delikler kullaniliyor.

encrypted-tbn0.gstatic.com
  • acemi  (16.12.18 23:50:27) 
Evet kapaklar açılarak elektrik üretilir diyerek konuyu anlatmaya çalışan arkadaşlara fena sallamışa benziyor onlara inanma, baraj kapakları (drenaj valileri) sadece barajdaki su miktarının tehlike seviyesinin üzerine çıkmasını engellemek için kullanılan bir güvenlik sistemidir. Hidro elektrik santrallerinde üretim baraj seviyesinin altında konumlandırılmış dinamo odalarına yüksek basınçla su pompalamak yoluyla gerçekleşir bunun için basınçlandırma kanalları kullanılır bu kanallar gittikçe daralan yapıdaki su yollarıdır ve dışarıdan bakıldığında görülmezler, bu kanallardan tahliye edilen su çok yüksek bir basınca ulaşır bu yolla birden fazla seri halde yerleştirilmiş dinamoda kinetik enerji elektrik enerjisine dönüştürülür.

Acil su tahliye kapakları ne zaman açılır?
1. Bir önceki kış mevsiminde barajı besleyen kar kar miktarının çok fazla olması ve buna bağlı olarak ani erimenin baraj doluluk oranını aniden yükseltebileceği beklentisi,

2. Belli dönemlerde baraj iç setlerinde yapılması planlanan bakım onarım çalışmaları için kontrollü seviye düşürülmesi.

3. Adli nedenlerden dolayı arama kurtarma çalışmalarını kolaylaştırmak için su seviyesinin azaltılması konusunda ilgili mercilerden resmi talep gelmesi.

4. Kurak geçen bir yağış sezonunda sulama kanallarını desteklemek amacıyla yapılan kontrollü tahliye.

5. Özel izinlerle yapılacak açılış ve şovlar (evet şaka gibi ancak bu da var nedenleri arasında)

Bilinenin aksine hidro elektrik santralleri bir ülkenin tüm elektrik ihtiyacını karşılamaz genelde, içinde bulunduğumuz yüzyılda kömür, petrol ya da nükleer enerji santrallerinde üretilen elektrikler kullanılır yoğunlukla, Bu arada bazı hidro elektrik santrallerinde yüksek debili tanklarla pompalanan su dinamoları çevirmek için de kullandırılır, eğer baraj yeterli su seviyesine ulaşamamışsa su bu tanklarda depolanarak gerekli desi sağlanmış olur.
  • solo  (17.12.18 22:31:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.